Fluorul la copii, avantaje si dezavantaje

/ / Modificat: 2011-11-23
Fluorul la copii, avantaje si dezavantaje

Fluorul este un mineral care asigura o dezvoltare sanatoasa a danturii copiilor. Acesta intareste smaltul dintilor si ii protejeaza de tartru si placa bacteriana care duc la aparitia cariilor. Toti copiii au nevoie de suplimentarea fluorului dupa varsta de 6 luni, insa exista atat avantaje, cat si dezavantaje sau riscuri pe care acesta le ridica. Descopera cand este periculos fluorul pentru sanatatea copilului tau!

Avantaje sau beneficii ale fluorului in sanatatea copilului

Previne aparitia cariilor

Cel mai cunoscut si important merit al fluorului este ca tine la distanta cariile de dintisorii micutului tau, dar si ca opreste din evolutie cariile deja existente.

In urma mai multor testari, specialistii sustin ca fluorizarea dintilor scade cu pana la 80% sansele de a dezvolta carii.

Favorizeaza dezvoltarea sanatoasa a danturii permanente

Fluorul are si meritul de a ajuta dantura permanenta sa iasa si sa se dezvolte frumos si sanatos, protejand-o de carii si probleme inca la primii dintisori aparuti.

Intareste structura dintilor

Fluorul face dintisorii copilului mai puternici si mai rezistenti. Administrarea lui ajuta la mineralizarea si intarirea smaltului dintilor, in special la cei care au fost afectati deja de carii.

In plus, fluorizarea realizata cu acordul medicului si in limitele impuse de el ajuta la diminuarea sensibilitatii dentare.

Are un efect antibacterian

In timp ce protejeaza dantura de carii, fluorul impiedica multiplicarea celulara a bacteriilor si dezvoltarea tartrului. In acest fel, scade riscul aparitiilor infectiilor si al altor afectiuni dentare.

Dezavantaje sau riscuri ale fluorului asupra sanatatii

Excesul de fluor determina aparitia infertilitatii

Specialistii au descoperit o relatie de cauzalitate intre excesul de fluor din organism si aparitia infertilitatii la maturitare, in special la femei.

Tocmai de aceea, este important ca acesta sa fie administrat dupa un tratament clar si stabilit doar de medic, pentru a se evita supradozarea organismului cu fluor.

Fluorul poate cauza fracturi si chiar cancer osos

Se pare ca excesul de fluor nu este daunator doar fertilitatii, ci si oaselor. Consumul excesiv de apa flurororizata sau de pasta de dinti cu un continut mare de fluor, sau dimpotriva, carenta acestuia in organism, dubleaza riscul fracturilor osoase atat la femei, cat si la barbati.

Specialistii avertizeaza si asupra cresterii riscului de cancer osos ca urmare a excesului de fluor introdus in organism.

Creste riscul de fluoroza

Fluoroza este o afectiune dentara caracterizata prin aparitia unor pete pe dinti din cauza excesului de fier din organism. Este frecvent intalnita printre copii si se trateaza, in principal, prin reducerea surselor de fier din apa sau pasta de dinti ori alte surse.

Fluorul este toxic

Exista specialisti care atrag atentia asupra nivelului de toxicitate crescut pe care il are fluorul in organism. In cantitati mari, acesta poate provoca intoxicatii acute sau cronice, care pot pune sanatatea, si chiar viata, copilului in pericol.

Numai medicul stomatolog poate recomanda tratamentul cu fluor si dozele adecvate din acesta, in functie de varsta si necesitatile fiecarui copil in parte. Fluorul este un mineral care este extrem de necesar la toti copiii, dar care daca nu este controlat cum trebuie, se poate dovedi extrem de periculos.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dinti copii

Articole recomandate

Citeste si despre