Cum alegi ochelarii de soare care sa-l protejeze pe micutul tau

/ / Modificat: 2017-06-13
Cum alegi ochelarii de soare care sa-l protejeze pe micutul tau

Cu totii stim care sunt efectele nocive ale razelor ultraviolete asupra pielii noastre, insa uitam adesea ca la fel de afectati de ele sunt si ochii. Specialistii atrag atentia ca este neaparat necesar sa ne protejam impotriva afectiunilor oftalmologice cauzate de soare, iar copiii, in mod special, au nevoie de un "scut" care sa-i tina departe de problemele cu ochii.

ochelari_de_soare_copii

Multi parinti considera ca ochelarii de soare pentru copii reprezinta mai mult un accesoriu care tine de aspect si nu are legatura cu sanatatea. Medicii atrag insa atentia ca este extrem de important ca cei mici sa aiba ochii protejati de lumina puternica si de razele UV si sa poarte ochelari de soare pentru copii.

De ce sunt periculoase razele UV pentru ochi?

Copii sunt mult mai sensibili decat adultii, asa ca trebuie protejati cu produse de o calitate mai inalta. De asemenea, trebuie sa iei masuri de protectie impotriva efectelor nocive ale razelor de soare inca de la varste fragede pentru ca mai tarziu micutul tau sa nu se confrunte cu probleme de vedere.

Oftalmologii au legat expunerea la razele ultraviolete de afectiuni precum degenerarea maculara sau cataracta. Degenerarea maculara este determinata de deteriorarea retinei care nu mai poate fi capabila sa capteze intr-un mod corespunzator imaginile. Degenerarea maculara poate duce la orbire partiala sau totala. De altfel, un studiu al specialistilor din Statele Unite ale Americii a concluzionat faptul ca cei care si-au petrecut 4-5 ore pe zi in soare in adolescenta prezinta un risc mai mare cu 50% de a fi afectati de degenerarea maculara.

Cataracta, la randul ei, reprezinta deteriorarea cristalinului si duce la orbire. Desi este asociata cu varsta inaintata, cataracta nu este determinata doar de imbatranirea cristalinului, ci o cauza frecventa este expunerea la raze ultraviolete.

In acelasi timp, expunerea la radiatiile UV poate duce si la aparitia pingueculei si a pterygiumului, ambele fiind excrescente pe suprafata ochiului, care in afara de faptul ca sunt inestetice, provoaca si probleme de vedere. Tot soarele este responsabil si de aparitia fotokeratitei si fotoconjunctivitei, care provoaca durere, incetosarea vederii, scaderea acuitatii vizuale si pot dura chiar si cateva luni de zile.

Criteriile dupa care ne ghidam cand alegem ochelarii de soare pentru copii

Dupa cum spune si vorba arhicunoscuta, e mai bine sa previi decat sa tratezi, iar pentru a tine departe afectiunile oculare de micutul tau, medicii oftalmologi recomanda purtarea ochelarilor de soare ori de cate ori iesiti din casa atat in zilele calduroase de vara, cat si iarna cand razele soarelui se reflecta in zapada si afara e un grad crescut de luminozitate.

In primul rand, atat la ochelarii de copii, cat si la cei pentru adulti, trebuie sa cautati marcajul Comisiei Europene (CE) si nota informativa (care contine date generale despre produs, legate de provenienta si distribuitorul ochelarilor, categoria de filtru, modul de intrebuintare si intretinere a ochelarilor) care atesta faptul ca produsul este confrom cu normativele impuse la nivel european legate de prevederile care garanteaza nivelul impus de protectie. Daca nu identificati aceste doua elemente, intrebati vanzatorul, iar daca nici el nu le poate identifica renunta la cumpararea respectivilor ochelari.

Nu achizitiona ochelari de soare de la targuri, din piete, sau din magazine "cu de toate". Recomandat este sa tratezi ochelarii de soare cu aceeasi atentie pe care ai acorda-o ochelarilor de vedere. Asadar, cumpara ochelarii pentru micutul tau doar din magazinele specializate sau din farmacii.

ochelari_de_soare_protectie_ochii_copii

In acelasi timp, este posibil sa gasesti ochelari de soare pentru copii in magazinele de haine destinate prichindeilor, insa acesti ochelari sunt de obicei cu lentile din plastic si nu prezinta nicio protectie, fiind de obicei doar accesorii sau jucarii pentru prichindei. De asemenea, opinia unui medic oftalmologi este intotdeauna binevenita, asa ca inainte sa achizitionati ochelarii de soare pentru micut este bine sa ii cereti parerea.

In ceea ce priveste calitatea lentilelelor, ele ar trebui sa blocheze 100% radiatiile UVA si UVB, iar ca factor de protectie ar trebui sa ne situam undeva la UV 400. In general, chiar pe lentila, ar trebui sa vezi un abtibild cu inscriptia 100% UV PROTECTION sau UVA/UVB: UV 400.

Desi sunt foarte populari, ochelarii cu lentile in degrade nu sunt recomandati, asa ca mai bine optezi pentru unii cu aceeasi culoare pe intreaga suprafata a lentilei. Priveste prin lentila si observa daca se disting bine culorile. Ochelarii buni nu ar trebui sa distorsioneze modul in care sunt percepute culorile.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Afectiuni oftalmologice

Articole recomandate

Citeste si despre