6 secrete ale copiilor care se imbolnavesc rar

/ / Modificat: 2018-09-18
6 secrete ale copiilor care se imbolnavesc rar

Toti parintii isi doresc copii care se imbolnavesc rar. Rezistenta celor mici in fata agentilor patogeni din mediu este dictata genetic, influentata de vulnerabilitatile propriului organism, dar si asigurata de cateva masuri preventive care tin bolile la distanta.

Obiceiurile zilnice, desi nesemnificative la prima vedere, sunt cheia unei sanatati depline la varste fragede. Afla care sunt secretele copiilor cu imunitate de fier si indruma-ti copilul sa le urmeze intocmai exemplul!

Expunerea copiilor la germeni este mai dificil de limitat, insa nu si imposibil. Insa cum nu iti poti tine micutul izolat de microbi la tot pasul, poti totusi sa il inveti cum sa se fereasca singur de imbolnaviri. Modalitatile de mai jos sunt recomandate de experti, dovedindu-se a fi extrem de eficiente de-a lungul timpului.

Spalatul frecvent al mainilor

Spalatul mainilor de mai multe ori pe zi reduce in mod semnificativ transmiterea infectiilor respiratorii si gastro-intestinale. Deseori, virusurile si bacteriile ajung in organismul copiilor prin intermediul mainilor murdare care au intrat in contact cu suprafetele contaminate de alti copii bolnavi. Iar cum imunitatea celor mici nu este la fel de puternica precum cea a adultilor, expunerea repetata la microorganisme periculoase conduce la imbolnaviri frecvente (uneori dificil de tratat).

Prin urmare, un obicei al copiilor care se imbolnavesc rar este cel al igienizarii mainilor cu orice ocazie. Invata-ti copilul sa se spele cu apa calduta si sapun din abundenta, cantand un cantecel preferat (pana nu il termina, nu mainile nu sunt destul de curate!).

Durata optima a spalatului mainilor este de 15-20 de secunde, iar momentele obligatorii de curatare a lor sunt dupa joaca, inainte de masa, dupa ce folosesc toaleta sau imediat ce intra in casa.

Miscarea de zi cu zi

Studiile cercetatorilor au demonstrat, in repetate randuri, ca exercitiul fizic moderat poate sa reduca numarul imbolnavirilor anuale de raceala si gripa cu pana la 25%-50%. Acest efect este atribuit stimularii circulatiei anticorpilor in organism prin miscare si este valabil atat pentru copii, cat si pentru adulti.

Astfel, copiii activi, care se joaca in aer liber si intreprind zilnic activitati care le pun sangele in miscare sunt si cei cu imunitatea cea mai puternica. Sportul, in opinia specialistilor, este un tratament preventiv si curativ mai puternic decat orice medicament sau leac din batrani.

sport-copii

Programul regulat si corect de somn

Asigura-te ca micutul tau beneficiaza de un program bine stabilit de somn, extins exact pe orarul recomandat varstei lui. Privarea de odihna la varste fragede creste predispozitia la contactarea gripei si a racelilor, din cauza imunitatii scazute a organismului.

Daca nu stii cat ar trebui sa doarma copilul tau, orienteaza-te dupa reperele generale oferite de specialisti: circa 14 ore pe zi in cazul bebelusilor si copiilor mici si intre 11 si 13 ore pe zi in cazul prescolarilor.

Ca sa iti ajuti copilul sa doarma bine, obisnuieste-l cu aceeasi ora de culcare si trezire in fiecare zi. Asigura-te ca incaperea in care doarme este bine aerisita, intunecata si linistita. Invata-l cu o mica rutina inainte de somn, precum cititul unei povesti sau o sesiune de mangaieri relaxante si cantecele care il "invoca" pe Mos Ene.

Important este sa consideri somnul nocturn o prioritate in viata copilului tau, daca vrei sa fie rezistent in fata bolilor.

Evitarea atingerii fetei

Calea principala prin care virusurile si bacteriile patrund in organism este prin intermediul nasului, ochilor si al cavitatii bucale. Prin urmare, un alt secret al copiilor care se imbolnavesc rar este acela ca au fost invatati de parinti sa nu isi duca mainile la fata.

Prin evitarea contactului direct al palmelor (primele contaminate de obicei cu agenti patogeni) cu chipul, sansele contactarii unui agent patogen scad drastic. Daca micutul tau nu se poate abtine de la acest gest, insista asupra spalatului frecvent pe maini si atentioneaza-l de fiecare data cand isi atinge fata cu mainile.

De asemenea, explica-i ca este foarte important sa nu imparta cu alti copii obiecte intime, precum o cana, un pai sau periuta de dinti.

Alimentatia diversificata si echilibrata

Mesele care abunda in legume si fructe multicolore sunt un stimulent puternic al imunitatii copiilor. Hraneste-ti prichindelul cat mai des cu alimente bogate in vitamina C (broccoli, capsune, citrice, patrunjel etc.) si vitamina D (peste gras, lapte fortificat si cereale integrale).

copil-sanatos

Da-i la gustare cat mai des iaurt, bogat in bacterii probiotice esentiale pentru o flora intestinala puternica. Dietele sarace in nutrienti esentiali, care se bazeaza pe produse bogate in zahar si alimentate procesate, cresc predispozitia copiilor la imbolnavire, prin favorizarea cresterii nivelului de inflamatii in corp.

Cum poti sa iti ajuti copilul sa respecte un regim alimentar corect? Pune-l sa te ajute cand gatesti si explica-i ce alimente il ajuta sa creasca sanatos. Prepara-i de acasa pachetelul pentru gradinita sau scoala, din ingrediente sanatoase. Spune-i ca produsele din comert abunda in substante care il imbolnavesc (siropuri dulci, uleiuri hidrogenate, aspartam, aditivi alimentari, coloranti sintetici etc.) si fa o poveste transformandu-le in mostruleti care ii ataca organismul.

Copiii sunt receptivi la aceste mesaje transmise intr-o forma ludica si le place sa fie detectivii propriei diete. Ofera-i un acces nestingherit la gustari sanatoase si nutritive, precum bucatile de legume, biscuitii integrali si sucurile naturale din fructe. Baza unui comportament alimentar corect se formeaza in copilarie!

Imunizarea

Cea mai eficienta si sigura cale prin care iti poti proteja copilul de virusurile gripale agresive este vaccinarea. Nu ii subestima importanta si intereseaza-te asupra beneficiilor sale la medicul pediatru. Specialistii recomanda vaccinul antigripal atat femeilor insarcinate, cat si bebelusilor care au implinit 6 luni.

Vezi si Calculator schema de vaccinare

Tu care crezi ca sunt secretele copiilor care se imbolnavesc rar? Ce crezi ca ar trebui sa invete mamicile despre cresterea imunitatii celor mici? Spune-ne parerea ta in sectiunea de comentarii de mai jos!  

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sanatate copii Prevenire boli copii

Articole recomandate

Citeste si despre