Trecerea de la gradinita la scoala

/ / Modificat: 2017-09-18
Trecerea de la gradinita la scoala

Nici nu iti vine sa crezi cat de repede trece timpul! Parca ieri paseai timid in curtea gradinitei cu prichindelul tau de mana, care acum este deja in grupa pregatitoare. Anul viitor isi va cunoaste colegii de scoala, va rasfoi pentru prima data abecedarul si va invata sa scrie si sa citeasca.

Intrarea la scoala aduce schimbari mari in viata copilului tau, iar perioada de tranzitie de la gradinita la scoala este una plina de provocari carora trebuie sa le faca fata nu numai copiii, dar si parintii. Copilul isi paraseste prietenii de la gradintia, intra intr-o noua etapa, scoala fiind locul in care va cunoaste colegi noi, va avea o invatatoare sau un invatator, nu mai multe educatoare care sa se ocupe de el.

Chiar daca mai e mult pana la prima zi de scoala a micutului tau, este important sa il pregatesti din timp pentru aceasta noua etapa din viata lui. Iata cum sa faci trecerea de la gradinita la scoala mai usoara pentru prichindelul tau:

Pregateste terenul

Ca sa ii fie mai usor, este important ca micutul tau sa stie la ce sa se astepte, sa stie ca nu o va mai intalni pe doamna educatoare ci pe doamna invatatoare, o figura noua in viata lui, care il va invata alfabetul, sa scrie si sa citeasca.

Daca nu prea agreeaza ideea de scoala, spune-i ca toti copiii de varsta lui merg la scoala, ca este locul in care va invata sa devina un adult de succes. Spune-i din experienta ta de la scoala, povesteste-i cat de mult te-a ajutat scoala in viata de zi cu zi.

Vorbeste-i despre noii colegi

Fiecare copil, indiferent cat este de prietenos sau nu, are la gradinita cativa prieteni cu care se intelege de minune, cu care mai si face cate o pozna si pe ajutorul carora se bazeaza mereu. Insa inceperea scolii este si momentul in care prichindelul tau nu se va mai intalni zi de zi cu prietenii lui de la gradinita, fapt care il poate face sa sufere.

Spune-i inainte de a incepe scoala ca nu va mai avea aceiasi prieteni ca la gradinita, dar ca ii poate invita oricand la voi acasa, la joaca. Vorbeste-i despre faptul ca va avea noi colegi si despre cat de frumos este ca isi va face noi prieteni la scoala.

Daca are o atitudine negativa fata de scoala, nu te impacienta, pentru ca se intampla in multe familii. Adopta o atitudine calma si rabdatoare, nu te enerva si nu ii spune propozitii de genul "te duci la scoala si gata!". Aminteste-ti cat de emotionata erai tu in prima ta zi de scoala sau chiar si in prima zi la actualul tau job! Prin aceleasi emotii trece si copilul tau.

Pregateste-l pentru noi activitati

Vorbeste-i copilului despre noile activitati care il asteapta la scoala, despre faptul ca nu va avea parte numai de jocuri, asa cum se intampla la gradinita.

Daca ai un copil dezordonat, ajuta-l sa se schimbe, nu prin critici constante, ci prin puterea exemplului si cu multa rabdare. Spune-i ca daca va fi un copil ordonat, acest lucru il va ajuta sa isi organizeze mult mai eficient timpul, pentru ca la scoala va avea sarcini de indeplinit intr-un interval de timp stabilit dinainte de invatatoare, nu va sta nimeni sa il astepte. De asemenea, explica-i cat de important este sa nu fie delasator si sa traga de timp atunci cand isi face temele pentru acasa. Cu cat le termina mai repede, cu atat ii va ramane mai multa vreme pentru joaca si alte activitati recreative.

Apreciaza-i de fiecare data reusitele atunci cand vine acasa de la scoala. Fa-ti timp sa te uiti pe caietele lui, pe desenele sale si ajuta-l la teme. Este o atitudine sanatoasa din partea unui parinte, pentru ca este modul prin care ii insufla curaj copilului sau, ii arata cat de mult ii pasa, iar prichindelul se simte important, are mai multa incredere in el.

Un nou ritm

Nu omite sa ii povestesti copilului ca ritmul de la scoala este diferit fata de cel de la gradinita, unde programul este unul mai lejer. Oricum, si la gradinita copiii au reguli de respectat, ar trebui sa fie obisnuiti cu acestea, insa trebuie sa stie ca programul de la scoala este diferit. Vorbeste-i despre lucrurile noi pe care le va invata la scoala, spre deosebire de cele pe care le invata la gradinita.

Invata-l pe copilul tau cat de importanta este punctualitatea, ca trebuie sa fie intotdeauna la timp la scoala.

Vorbeste-i despre cum ar trebui sa se poarte

Un alt pas important este sa ii vorbesti copilului despre cum sunt structurate orele, despre faptul ca trebuie sa respecte intotdeauna ceea ce ii spune invatatoarea. Trebuie sa stie ca nu trebuie sa se poarte urat cu colegii si ca nu are voie sa le vorbeasca urat. Spune-i ca atunci cand are o problema sa vorbeasca despre acest lucru cu voi, parintii lui, sau cu invatatoarea.

Lucreaza si la emotiile tale!

De multe ori, un parinte poate sa fie mult mai emotionat si sa aiba mai multe temeri legate de cum se va obisnui copilul la scoala. Asa ca se poate intampla nici sa nu isi dea seama de faptul ca are un comportament mult mai agitat decat cel al odraslei sale. Isi pune tot felul de intrebari legate de modul in care se va descurca micutul sau la scoala incat ii poate transmite cu usurinta o stare de neliniste. Asa ca este important ca un parinte sa stie sa isi ascunda temerile in fata copilului si sa il incurajeze, sa nu se lase coplesit de emotii.

Anxietatea parintilor nu aduce nimic bun, copiii au nevoie de sprijin ca sa capete incredere in ei atunci cand pasesc pe noul drum. Au nevoie si de multa rabdare din partea parintilor, parinti care trebuie sa dea dovada de intelegere, sa ii ajute la teme, sa ii asculte pe cei mici atunci cand au o problema.

Sfaturi de pus in practica:

cu un an inainte de clasa I: incurajeaza-l sa iti puna intrebari despre scoala, incurajeaza-l sa faca lucruri de unul singur: sa se spele pe maini, sa se imbrace, sa mearga la toaleta fara sa fie insotit de o alta persoana;

 in timpul vacantei de vara: mergi cu copilul sa vada scoala, discutati despre cum veti ajunge acolo, incearca sa gasesti si alti copii care merg la aceeasi scoala, ca sa se imprieteneasca, incurajeaza copilul sa faca sport, vorbeste-i intr-o maniera pozitiva despre scoala, cititi impreuna, cumparati impreuna rechizite. Daca scoala este foarte aproape de casa poti merge cu copilul de mai multe ori pe jos catre scoala, pana cand va invata sa faca si singur traseul, oricum este indicat ca in primele saptamani de scoala sa fie dus si adus acasa de catre unul dintre parinti. Amenajeaza-i in camera lui sau intr-o alta incapere din casa un colt de studiu, care sa fie locul in care isi va face temele dupa ce vine de la scoala.

• pentru prima zi de scoala: ajuta copilul sa isi aleaga hainele pe care le va purta in prima zi de scoala, sa isi faca ghiozdanul. Este ideal ca ambii parinti sa fie prezenti la festivitatile dedicate inceputului anului scolar, astfel incat copilul sa se simta cat mai confortabil in noul colectiv.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Prima zi de scoala Prescolari Integrarea in colectivitate a copilului

Articole recomandate

Citeste si despre