Cum sa iti pregatesti copilul prescolar pentru scoala

/ / Modificat: 2017-09-18
Cum sa iti pregatesti copilul prescolar pentru scoala

Inceperea scolii este o etapa importanta in viata fiecarui copil, fiind primul pas care il pregateste pentru viata de adult. Este normal ca puiul tau sa aiba emotii mari la inceput de scoala, sa iti puna multe intrebari, sa se teama de noul drum care il asteapta. Copilul va pasi intr-o curte plina de sute de copii, iar in clasa se va intalni cu alti 20-25 de copilasi la fel de emotionati ca si el.

Ca sa ii fie mai usor in rolul de elev, pregateste-l cat mai bine inainte de prima zi de scoala, da dovada de multa rabdare, pentru ca partea emotionala este foarte importanta, copilului nu trebuie sa ii fie teama de scoala. Iata cum sa iti pregatesti copilul prescolar pentru scoala!

Insufla-i simtul independentei

Pe masura ce copilul creste si se apropie de varsta scolii, este necesar sa il inveti sa se descurce singur in anumite situatii, pentru ca nici tu, nici tatal lui sau bunicii nu vor fi acolo ca sa il ajute. Lasa-l sa se joace cu copiii de la bloc si supravegheaza-l din umbra, incurajeaza-l sa se imbrace si sa se incalte singur, sa faca planuri cu ceea ce are de facut (planuri adaptate, bineinteles, varstei lui).

Va fi responsabil si va invata sa faca alegeri singur, va avea incredere in el si nu va cauta tot timpul o confirmare, un sprijin. Asigura-l, pe de alta parte, ca vei fi intotdeauna langa el atunci cand iti va cere ajutorul.

Vorbeste-i despre ce inseamna scoala

Cu cat stie mai multe despre ceea ce se intampla la scoala, cu atat ii va fi mai usor prichindelului tau sa se acomodeze. Vorbeste-i despre cum arata sala de curs, despre materiile pe care le va studia, despre faptul ca va avea teme de facut.

Nu ii vorbi numai despre regulile pe care trebuie sa le urmeze si despre indatoririle pe care le are, fiindca ii vei crea o imagine gresita, ca si cum scoala este un mic monstrulet. Vorbeste-i despre faptul ca la scoala isi va face noi prieteni, ca va avea pauze in care se poate juca, ca va invata o sumedenie de lucruri noi. Vei reusi sa il faci chiar sa fie entuziasmat si sa astepte cu nerabdare prima zi de scoala. Raspunde-i cu multa rabdare la toate intrebarile pe care ti le pune. Vorbeste-i despre prima ta zi de scoala, arata-i poze si spune-i cat de emotionata ai fost.

Daca mai ai un copil mai mare, roaga-l sa ii povesteasca fratiorului sau surioarei sale despre experientele pozitive de la scoala.

Faceti cumparaturile pentru scoala impreuna

Rechizite, manuale, ghiozdan... nu i le cumpara fara sa fie si el prezent. Lasa-l sa aleaga rechizitele care ii plac, pentru ca va merge cu mai multa placere la scoala.

Ajuta-l pe cel mic sa se obisnuiasca cu noul program

Odata cu inceprea scolii, copilul nu va mai putea sa leneveasca in pat atat cat doreste, pentru ca nu mai are un program de voie. Cu cateva zile inainte de inceperea noului an scolar, indeamna-l sa mearga mai devreme la culcare si trezeste-l la ora la care ar trebui sa il trezesti si pentru scoala. Acest program il va ajuta sa ii fie mai usor atunci cand va incepe cursurile, sa nu fie doborat de oboseala.

Creeaza si un ritual inainte de culcare: cititi impreuna, vorbeste-i despre plante, despre animale, despre istorie.

Incurajeaza-l, de asemenea, sa se joace cu lego, sa construiasca figurine, sa deseneze, sa faca miscare. Sportul are un rol important in dezvoltarea sanatoasa a copilului. Incurajeaza-l sa se joace cu alti copii, mergi cat de des poti cu el in parc, pentru ca acolo are ocazia sa isi faca prieteni noi, exact ca la scoala.

Vizitati impreuna scoala

Nu astepta prima zi de cursuri ca micutul tau sa vada scoala in care va invata. Mergi cu el inainte la scoala, arata-i cladirea, curtea si explica-i ca aici se va juca si va invata lucruri interesante alaturi de alti copii de varsta lui. Cand va pasi in curtea scolii, in prima zi de cursuri, locul nu i se va parea unul rece, neprimitor, pentru ca deja a vazut locatia.

In prima zi de scoala este important ca ambii parinti sa fie prezenti la festivitatile dedicate deschiderii anului scolar, fiindca va fi un moment plin de emotii. In dimineata primei zile de scoala, faceti impreuna ghiozdanul si luati micul dejun intr-o atmosfera vesela. Este de ajutor ca micutul sa plece increzator de acasa, sa nu fie anxios.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pregatire copii scoala Prescolari Back to school Prima zi de scoala

Articole recomandate

Citeste si despre