Jocuri si activitati prin care ajuti copilul sa vorbeasca corect

/ / Modificat: 2016-08-02
Jocuri si activitati prin care ajuti copilul sa vorbeasca corect

Jocurile prin care ajuti copilul sa vorbeasca mai bine sunt si cele prin care il faci sa devina un ascultator desavarsit. Pana la sfarsitul varstei prescolare, copilul tau ar trebui sa vorbeasca coerent si sa aiba un vocabular destul de dezvoltat. Este important nu numai ca el sa pronunte cuvinte, ci sa se implice si in conversatii alaturi de ceilalti. Jocurile si activitatile amuzante il pot ajuta! Vorbeste cu micutul tau ori de cate ori esti in preajma lui! 

Provoaca-l la discutii de cate ori ai ocazia!

Foloseste-te de povesti, de intamplari din desene animate sau din conversatii reale legate de prietenii lui, de copiii de la gradi, de activitati zilnice etc. Fa din activitatile casnice intamplari amuzante si descrie-i-le mereu! De exemplu, cand speli haine, poti face o intreaga conversatie haioasa pe marginea modului in care separi haine, pui detergenti, stabilesti programul si dai drumul masinii. Pentru tine nu este interesant, dar pentru copil poate fi fascinant si il poti suscita sa iti puna intrebari si sa patrunda in conversatie.

Pune-i mereu intrebari deschise copilului!

In acest fel ii lasi posibilitatea sa detalieze si sa se implice in conversatii mai lungi. De exemplu este mai indicat sa il intrebi "Ce ai facut in parculet?" in loc de "te-ai distrat astazi in parc?". Da-i o sansa sa iti descrie toate intamplarile hazlii si mai putin hazlii si arata entuziasm pentru orice iti spune.

Inregistreaza-l atunci cand canta, spune o poezie sau o poveste!

Surprinde un astfel de moment si inregistreaza-l rapid. Apoi reda-i copilului sa auda ce ai inregistrat! Se va simti extraordinar si va fi foarte amuzat, pentru ca el adora sa isi auda propria voce. Puteti dezvolta jocuri dragalase pornind de la inregistrarile pe camera sau pe reportofon ori telefon. Pe masura ce creste, probabil ca veti trece prin jocuri de-a cariera de crainic de stiri, prezentator de emisiuni, actor si alte activitati amuzante. Puteti "condimenta" si mai mult joculetele imbracandu-l in tinute specifice sau imitand anumite personaje de desene sau de poveste pe care micutul tau le adora.

Pune-l sa descrie anumite show-uri tv sau emisiuni pentru copii!

Provoaca-l la acest exercitiu de memorie si de imaginatie, dar si de dezvoltare a vorbirii. Daca micutul tau se uita la mai multe emisiuni sau desene animate, va puteti juca scriind biletele cu numele lor si punandu-l sa extraga dintr-un bol un biletel. Pe acela va trebui sa il istoriseasca!

Ajuta-l sa exploreze natura si sa invete cat mai multe lucruri despre ea!

Mergi cat poti de des cu micutul in mijlocul naturii. Poate fi la padure, munte, in parcuri sau in alte locatii unde are ocazia sa exploreze tot ce compune natura. Luati si un cosulet si incepeti sa adunati "comori": pietre, frunze, flori etc. Apoi, cand ajungeti acasa provoaca-l la discutii despre comorile adunate. Pune-l sa iti descrie fiecare recolta in parte, sa iti spuna ce este, forma, marimea, functia si culoarea etc.

Jucati-va de-a povestile!

Este o idee draguta de a va juca impreuna, in familie alaturi de prichindelul vostru. Jocul consta in a sta toata lumea in cerc pe podea si in inceperea unei povesti (a carei tema o alegeti inainte sau il lasi pe copil sa o aleaga) de catre un membru al jocului, apoi continuarea de catre cel din imediata apropiere pana cand se ajunge la copil. Daca micutul se impotmoleste ajuta-l punandu-i intrebari.

Pune-l sa deseneze si sa descrie anumite lucruri!

De exemplu, il poti provoca la un exercitiu de imaginatie in care sa isi deseneze eroul preferat sau o creatura fantastica si apoi sa il pui sa o descrie. Il poti ajuta cu intrebari legate de ceea ce se vede in desen: Daca inoata sau merge? Daca are puteri fantastice? Care sunt ele? De ce are parul rosu? Etc. Jocurile de rol Jucati-va impreuna diverse jocuri de rol in care sa il pui pe copil in diverse posturi: de actor, de medic, de cantaret etc. Acestea ajuta la imbunatatirea vorbirii la copii si il invata lucruri esentiale de viata si legate de respectivele personaje sau cariere.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dezvoltarea vorbirii copii Jocuri dezvoltare limbaj Dezvoltarea limbajului Jocuri de rol

Articole recomandate

Citeste si despre