Cum inveti copilul lunile anului?

/ / Modificat: 2016-08-02
Cum inveti copilul lunile anului?

Invatarea lunilor anului de catre copii poate fi un proces interesant, amuzant si distractiv daca este "predata" cum trebuie. Lunile nu sunt deloc putine la numar, iar ordinea lor ar putea da ceva bataie de cap prichindeilor pana le va memora.

Dar cu metodele adecvate, cat mai distractive si in spiritul jocului, micutul tau va invata la fel de rapid precum a invatat nabadaioasele zile ale saptamanii. Nu te astepta ca micutul tau sa retina intr-o zi sau saptamana toate cele 12 luni si ordinea lor exacta.

Specialistii sustin ca este nevoie de nu mai putin de 82 de repetari pentru un copil cu un coeficient de inteligenta mediu, de 100, sa poata retine o informatie. Asadar, cele 82 de repetari ale lunilor anului s-ar putea desfasura intr-un termen mai lung decat ai putea crede, pentru ca micutii nu trebuie fortati si suprasolicitati intr-o singura zi cu prea multe lucruri.

Abordeaza metoda de invatare in functie de varsta copilului

Este important sa ai un plan de start in procesul invatarii lunilor anului cu micutul tau. Poti folosi mai multe metode, dupa cum crezi de cuviinta ca este mai bine pentru el. Il poti invata pe copil foecare luna in parte pe masura ce va aflati in ea si trece sau il poti invata mai multe odata, pe grupe asociate in diverse tematici. Insa nu incerca sa il inveti toate cele 12 luni odata.

Daca micutul tau are sub 3 ani, atunci este mai bine sa ii vorbesti despre fiecare luna in parte pe masura ce treceti prin ea sau cel mult sa ii vorbesti despre 2 dintre ele intr-o singura luna. Daca prichindelul tau a atins deja varsta prescolara, atunci ai putea sa ii introduci cate o luna la fiecare cateva zile pana cand i le prezinti pe toate.

Iar daca are peste 5 ani, copilul este pregatit sa le asimileze pe toate odata, insa nu sa le si retina. I le poti prezenta pe toate intr-o singura zi incepand cu aceasta varsta.

Grupeaza-le pe categorii pentru ca micutul sa le invete mai usor

Asadar, dupa ce ai decis cam cate luni poate asimila copilul tau si in ce perioada de timp este timpul sa te gandesti la o metoda de prezentare a lor.

Daca i le insirui pur si simplu, exista foarte putine sanse sa le retina usor. Specialistii sustin ca gruparea lor in diverse categorii si in functie de anumite teme ii ajuta pe copii sa le invete mai repede.

De exemplu, poti sa ii vorbesti despre anumite luni asociindu-le astfel: lunile calde; lunile reci; lunile de primavara; lunile de vara; lunile de toamna; lunile de iarna etc. Vorbeste-i despre calendare, ani, luni si saptamani Ia un calendar dragalas, frumos colorat si atragator si vorbeste-i despre el.

Spune-i ca 1 an are 12 luni, fiecare luna este impartita in 4 saptamani, iar fiecare saptamana are cele 7 zile pe care el deja le stie.

Pune-l sa le rosteasca! Vorbeste-i rar, pe intelesul lui si nu ii da o multime de detalii, pentru ca nu le va retine. Ofera-i cateva informatii concrete si esentiale pentru fiecare luna in parte.

Faceti impreuna un calendar si asociati fiecare luna cate unui eveniment

Un alt mod care ajuta la asimilarea mai usoara a informatiei de catre copii este realizarea unui calendar personalizat. Daca micutul tau stie cat de cat sa scrie, ajuta-l tu sa noteze pe o coala mare de hartie fiecare luna in parte.

Apoi, in dreptul fiecareia notati un eveniment important pe care el sa il asocieze fiecarei luni: de exemplu, daca in aprilie e ziua lui - scrie acolo "zi nastere" si numele lui sau deseneaza un tortulet cu lumanarele; alte luni pot fi asociate cu zilele parintilor de nastere.

Unele luni, ca februarie, martie sau decembrie sunt asociate unor sarbatori arhicunoscute si unor evenimente importante de care copilul trebuie sa stie si pe care e bine sa le asocieze - Ziua Indragostitilor, Martisor si Mos Craciun sau Mos Nicolae; te mai poti folosi de numele populare ale lunilor pentru a-l ajuta sa le retina mai usor - ianuarie (gerar), iulie (cuptor), mai (florar) etc.

Ai rabdare si fii consecventa!

Invatarea lunilor anului este un proces complex si indelung la care trebuie sa dai dovada de rabdare. Trebuie sa fii constanta si perseverenta si sa respecti programul si repetarile zilnice sau saptamanale.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Calendar copii

Articole recomandate

Citeste si despre