Jucariile potrivite construiesc IQ si EQ puternice

/ / Modificat: 2010-03-03
Jucariile potrivite construiesc IQ si EQ puternice





 

Jucariile par a fi simple accesorii, dar sunt elemente esentiale ale dezvoltarii rationale si emotionale, nelipsite din orice cultura. Pentru majoritatea copiilor, jucariile reprezinta centrul atentiei si al activitatilor zilnice, construind o punte intre lumea fanteziei si cea reala.

Nestle Nesquik le ofera parintilor informatii utile privind modul in care jocul zilnic influenteaza dezvoltarea mentala si emotionala a copiilor si le prezinta posibilele reactii pe care cei mici le pot avea fata de anumite jucarii.

Joaca este o activitate importanta pentru dezvoltarea rationala, jucariile reprezentand oportunitati de explorare, de cunoastere si de interactiune sociala. Studiile citate de Nestle Nesquik au demonstrat ca stimularea gandirii prin intermediul jocului, la varste fragede, poate determina o crestere a IQ-ului cu 50 de puncte. Pentru a influenta in mod pozitiv dezvoltarea copilului, esentiala este alegerea anumitor jucarii, ideale fiind cele care reusesc sa mentina interesul crescut al copiilor si care implica un factor de interactivitate intre copii.

"Tu chiar stii sa te joci cu copiii!"

"Joaca este vitala pentru copil. Privat de aceasta, se va ofili ca o floare taiata de pe lujer. Pentru copil, joaca este distractie (pentru ca se amuza), instruire (copilul invata lucruri noi),  miscare (alearga, sare, urca, coboara etc.) si explorare (descopera, afla, intreaba, observa etc.). In joaca, copilul isi exerseaza deprinderile si abilitatile motrice, manuale, senzoriale, sociale; el imita ceea ce observa si pune in practica ceea ce a invatat.

Joaca este esentiala si in cladirea relatiei parinte-copil, in intelegerea si apropierea de el, in castigarea increderii reciproce. Este un pilon de baza in disciplinarea eficienta a copilului. Cel mai frumos compliment pe care l-am primit vreodata a venit din partea unui pusti de patru ani si jumatate care mi-a declarat 'tu chiar stii sa te joci cu copiii!'", spune Irina Petrea, pedagog si autor.

Psihologii sustin ca adeseori copiii sunt mult mai atrasi de jucariile care apartin altora sau sunt inaccesibile, jucariile fiind relationate cu simtul proprietatii. Caracteristica umana de a vedea lipsa sau inaccesibilitatea ca indicatori ai dorintei sau ai valorii este de necontestat, fiind documentat si atestat de foarte multi cercetatori. De aceea, atunci cand un copil observa jucaria altui copil, aceasta il atrage in primul rand pentru ca el este constient ca jucaria apartine altcuiva si nu o poate avea. Indiferent de multitudinea de jucarii deja detinute, una noua sigur ii va trezi interesul.

Baietii se plictisesc mai repede de jucarii

Studiile mentionate de Nestle Nesquik au aratat ca fetele sunt implicate mai des in certuri legate de jucarii, in proportie de 11% fata de 3% dintre baieti. In schimb, baietii se plictisesc mult mai repede de o jucarie, pentru ca isi pierd interesul mai usor decat fetele, 13% dintre baieti fata de 5% dintre fete.

Jucariile functioneaza ca un magnet pentru copii in primul rand datorita culorii, aceasta fiind un stimul evident si provocand entuziasm. Marimea si forma sunt, de asemenea, imbolduri care atrag atentia copiilor deoarece, imediat ce acestia observa un obiect, isi imagineaza toate lucrurile pe care le-ar putea face cu el. Conform unor studii realizate in tarile din Europa, 53% dintre baieti prefera jucariile cu mai multe functii, in timp ce fetele aleg jucariile dupa aspect si in functie de senzatia la atingere.

"Jucarie poate fi orice obiect care il mobilizeaza pe copil la o activitate vioaie, antrenanta, care ii dezvolta gandirea, imaginatia creatoare, il ajuta sa isi exerseze abilitatile si priceperile dobandite, memoria, spiritul de observatie. Chiar si o cutie de carton, un betisor, un pumn de lut, o bucata de hartie, o carpa devin jucarii in mainile copilului. Joaca este, pana la urma, insasi esenta copilariei", adauga Irina Petrea.

Castiga jucarii in valoare de 1000 euro pe zi

Pentru a le oferi copiilor jucariile mult visate care ii vor ajuta sa se dezvolte armonios, Nestle Nesquik organizeaza in perioada 1 martie - 25 aprilie 2010, promotia "Quicky iti da jucarii in valoare de 1000 euro pe zi". Timp de 56 de zile, in fiecare zi, un copil va fi fericitul castigator al celor mai frumoase si ingenioase jucarii, precum console, papusi, piese Lego, skate-boarduri, role, biciclete si multe altele, in valoare totala de 1000 de euro zilnic. Castigatorii vor fi desemnati prin tragere la sorti, iar primii 1000 de inscrisi in concurs vor primi garantat o sapca cu urechi de la Quicky.

Modalitatea de participare la promotie este foarte simpla: participantii vor trimite codul de pe ambalajul unuia dintre produsele participante la promotie prin SMS la 1814 sau prin inscrierea pe site-ul nestlenesquik.ro. Produsele participante la promotie sunt Nesquik cacao instant si Nesquik dulciuri.

3 martie 2010

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre