Jocuri pentru copii prin care sa ii convingi sa te ajute la curatenie

/ / Modificat: 2009-11-02
Jocuri pentru copii prin care sa ii convingi sa te ajute la curatenie


Uneori simti ca iti petreci jumatate din zi stergand praful, spaland vasele si rufele, curatand, dand cu mopul sau cu matura. Acest lucru poate fi obositor mai ales daca vii de la serviciu si trebuie sa faci toate aceste lucruri in numai cateva ore.

Daca ai copii activi este cazul sa te folosesti de energia lor pentru a-i invata sa te ajute, imbracand totul sub forma unor jocuri, pentru a le pastra atentia si a nu-i surmena. Copiii se plictisesc usor, asa ca fii inventiva si utilizeaza in jocurile pe care le propui exact lucrurile care le plac cel mai mult copiilor tai.

Muncim si ne jucam in acelasi timp

 De obicei, atunci cand se joaca, cei mici tind sa faca dezordine. Iata ca le poti folosi pofta de joaca tocmai in scopul de a face curat, incercand niste jocuri:

• Spuma si balonase de sapun.

Da, spalatul vaselor nu este atractiv, dar poate deveni. Amesteca o ceasca de apa cu un sfert de ceasca de detergent de vase si putin sirop cu glucoza (poate fi folosit si energizantul care inlocuieste mierea). Copiii pot folosi preparatul spumos pentru a spala farfuriile in care au mancat, mai mult razand decat plangandu-se.

• Curatam cu "Simon spune". Foloseste-te de acest joc care presupune sa dai comenzi, pentru a strecura in el elemente de curatenie a camerei in care va jucati. La final, recompenseaza-i pentru ascultare si cumintenie. Poate ii vei convinge sa repete actiunea si alta data.

• Cursa muzicala. Alege o camera care are neaparata nevoie de curatenie, aduna-i pe copii acolo si pune la boxe muzica lor preferata. Atunci cand muzica incepe, copiii trebuie sa fuga prin camera, cu scopul de a termina de curatat pana la sfarsitul melodiei. Pentru a face totul mai interesant, adauga din cand in cand un "Stop joc!" pentru cateva secunde, oprind muzica. Cei mici trebuie sa inghete pe loc pana se da din nou startul.

• Parada Cautarii. Cand ai cateva camere sau holuri cu o dezordine uriasa, organizeaza o parada prin casa, care sa presupuna ca cei mici vor marsalui prin fiecare camera, cautand si adunand fiecare lucru care este pus in alta parte decat la locul sau. Unul dintre copii poate avea functia de purtator al sacului de gunoi in care ceilalti vor pune lucrurile gasite care nu mai sunt necesare.

• Inspectori si Detectivi. Ofera copiilor cate o jucarie mica pe care sa o ascunda undeva in camera in care doresti sa faci curatenie. Explica-le ca, pentru a gasi un loc perfect pentru a ascunde jucaria, toate lucrurile din camera trebuie sa fie la locul lor, asa ca ar fi mai bine sa le aseze inainte de a o ascunde. Odata ce jucariile au fost ascunse, tu (adica inspectorul) poti umbla cu o insigna de detectiv si cu o lupa prin camera, pentru a gasi jucaria buclucasa.

In functie de jocurile preferate ale copiilor, poti adauga costume, premii constand in dulciuri sau promisiuni pe care stii ca ti le poti tine, pentru a face totul mai disctractiv si pentru a-i convinge sa repete actiunile si alta data.



Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Curatenie copii

Articole recomandate

Citeste si despre