Aluat pentru joaca sau pasta modelatoare facuta in casa

/ / Modificat: 2017-09-04
Aluat pentru joaca sau pasta modelatoare facuta in casa

Joaca este principala activitate prin care copiii acumuleaza cunostinte si isi pun talentele in practica, exersandu-si totodata rabdarea, capacitatea de concentrare, creativitatea si ingeniozitatea. Printre cele mai indragite activitati se numara modelarea. Cei mici isi lasa imaginatia sa zburde si creeaza diferite figurine, de care sunt foarte mandri.

Pasta modelatoare colorata din faina si sare

Pentru copilul tau este foarte important sa-ti rezervi timp sa te joci cu el si sa-ti arati interesul pentru activitatile care il atrag. Profita de dupa-amiezile ploioase si de weekendurile libere pentru a incerca cateva retete simple de pasta modelatoare facuta in casa. Propune-le copiilor tai sa te ajute sa o prepari, vei asista cu siguranta la o explozie de bucurie. Iata o reteta gata in doar 3 minute, bazata pe urmatoarele ingrediente:

o cana cu faina de tip 650;
un sfert de cana de sare fina;
o jumatate de cana cu apa;
2 linguri de ulei vegetal;
o lingura de otet de mere;
coloranti alimentari sub forma de lichid, in 3 culori de baza - rosu, galben si albastru, cu care poti face alte combinatii de culori;
ulei esential de portocale sau lavanda, pentru diminuarea mirosului de otet.

Cum se prepara:

Pune faina, apa, sarea, uleiul si otetul intr-un vas, la foc mic, si amesteca toate ingredientele pana se omogenizeaza.

Foloseste o lingura de lemn pentru a amesteca compozitia, pana cand aceasta incepe sa se lege si sa se desprinda usor de pe peretii vasului. Atentie: pasta nu trebuie sa se intareasca prea mult, altfel isi va pierde din elasticitate.

Odata "copt", rastoarna aluatul pe o suprafata de lemn si framanta-l cateva minute, pana devine uniform.

Optional, adauga cateva picaturi de ulei esential de portocale, de lamaie sau de lavanda. Framanta inca putin si imparte apoi aluatul in cateva bucati, in functie de cate culori vrei sa faci.

Coloreaza bucatile de aluat folosind coloranti alimentari lichizi. Combina cele trei nuante de baza pentru a obtine culori spectaculoase, apreciate de cei mici:

- Daca vrei sa obtii o plastilina verde fistic, foloseste 9 picaturi de colorant galben si 2 picaturi de colorant albastru.

- Pentru corai, combina 5 picaturi de colorant rosu cu 5 picaturi de colorant galben

- Pentru turcoaz, foloseste 2 picaturi de colorant galben si 12 picaturi de colorant albastru.

- Culoarea portocalie se obtine cu 3 picaturi de rosu si 9 picaturi de galben.

- Culoarea violet se prepara cu 9 picaturi de rosu si 6 picaturi de albastru.

Plastilina preparata in casa se pastreaza intr-un vas cu capac sau intr-o punga ermetica, in frigider. Dupa doua zile de stat la rece este numai buna de modelat.

Cantitatea de plastilina ramasa o poti pastra in continuare, la frigider, in aceleasi conditii, timp de cateva saptamani, pana observi ca isi pierde din elasticitate.

Aluat pentru joaca din balsam de par si amidon de porumb

Iata o reteta inedita, cu care poti obtine o pasta modelatoare matasoasa si moale. Nu ai nevoie decat de doua ingrediente:

o cana de balsam de par cu miros puternic de fructe, care va incanta simturile copiilor;

doua cani si jumatate de amidon de porumb.

Cum se prepara:

Combina ambele ingrediente intr-un castron mare si framanta-le pana cand se formeaza un aluat.

Rastoarna aluatul pe masa tapetata cu amidon de porumb si continua sa framanti. La nevoie, adauga amidon suplimentar.

Odata preparat, aluatul se pastreaza intr-o punga etansa sau intr-un recipient de plastic cu capac, pentru a-i mentine elasticitatea pentru un timp indelungat.

Aluatul poate fi refolosit de catre copii de cateva ori, inainte sa isi piarda proprietatile.

Indiferent de reteta pe care o alegi, distractia este garantata. Cei mici pot intinde pasta modelatoare cu ajutorul manutelor sau al unui mini facalet si o pot decupa in diverse forme: inimioare, braduti, stelute, masinute, flori sau frunzulite.

Lasa-ti imaginatia sa zburde si alatura-te si tu celor mici, pentru a crea crafturi originale. Le poti decora chiar si cu betisoare pentru frigarui, margele, scoici, boabe de fasole, paste fainoase in forma de fundite sau melcisori.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Joc plastilina copii

Articole recomandate

Citeste si despre