5 activitati nostime si creative ale copilariei. Invata copilul cum sa le faca!

/ / Modificat: 2013-06-13
5 activitati nostime si creative ale copilariei. Invata copilul cum sa le faca!

Exista cateva activitati pe care copilul le invata in copilarie si care nu pot fi integrate intr-o categorie anume: formarea baloanelor din guma de mestecat, modelarea unei papusi din balon si faina, aruncarea unei pietre in lac sau jonglatul cu mingi. Cu toate acestea, ele sunt nostime si pot contribui cu succes la dezvoltarea si deprinderea unor abilitati si competente importante pentru viitor. Invata copilul cum sa faca aceste activitati interesante si caraghioase, dar si altele noi, in cel mai simplu si distractiv mod!

Baloanele din guma de mestecat

Baloanele din guma de mestecat reprezinta un subiect controversat intre parinti si specialisti in procesul de disciplinare a copiilor. In timp ce unii considera ca este doar o placere nevinovata a copilariei, altii blameaza acest obicei, despre care considera ca incalca regulile de eticheta comportamentala in societate.

Mai devreme sau mai tarziu, toti copiii doresc sa stie si sa invete cum se formeaza baloanele imense din guma de mestecat. Cel mai indicat este sa il inveti chiar tu sa le faca. Va ofera sansa de a va distra copios si de a petrece timp de calitate impreuna.

Incurajeaza copilul sa mestece bine guma, pana devine elastica. Apoi, arata-i cum sa o aseze in dreptul dintilor din fata, in timp ce ii intredeschide. Urmatorul pas este sa impinga guma cu limba (avand grija sa nu ii scape printre dinti) si apoi sa sufle aer in ea, pana se formeaza balonul.

Probabil ca va avea nevoie de multe exercitii si de un antrenament intens, dar s-ar putea sa reuseasca cand va asteptati mai putin. Lauda-i performanta si reusita, dar educa-l in privinta acestui obicei. Explica-i de ce nu este frumos sau respectuos sa faca baloane in public si cum sa pastreze mica "placere" doar pentru intimitatea casei sau spatiile in care nu este vazut de nimeni.  

Aruncarea unei pietre in lac

Atunci cand petreci timp in aer liber cu copilul si sunteti in preajma unui lac, te poti intrece cu el pentru a vedea care dintre voi arunca pietricele in apa, la distante mai mari. Insa te poti lovi de situatia in care nici nu incepeti bine intrecerea ca observi cum cel mic nu este prea priceput la aruncatul pietricelelor in apa. Este cazul sa iei masuri si sa il inveti cum sa o faca.

Arata-i, in prima faza, cum sa tina piatra. Aceasta nu trebuie tinuta cu tot pumnul, ci doar intre primele trei degete (cel mare, aratator si mijlociu). Celelalte degete vor fi tinute stranse si vor fi folosite pentru a sprijini piatra in mana. Apoi, invata copilul cum sa-si ia avant si cand sa dea drumul la piatra, astfel incat sa o arunce cat mai departe, in apa.

Copilul intelege cel mai bine si invata mai usor din experienta. Asadar, bazeaza-te mai putin pe explicatii verbale si incearca sa ii arati de mai multe ori care sunt miscarile de baza, pana ii intra in reflex.  

Jonglatul cu mingi

Daca ai un copil pasionat de jonglerii si lumea circului, atunci nu strica sa-l inveti sa faca si el cateva scheme simple de jonglerii, cu care sa se distreze copios in timpul liber. Invata-l, in prima faza, sa jongleze cu 2 mingi usoare, de mici dimensiuni.

Primul pas este pozitia: incurajeaza-l sa stea in picioare, drept, cu picioarele usor departate. Capul si privirea trebuie sa fie mereu atintite in sus, intrucat copilul nu are nevoie sa isi vada manutele, ci doar locul unde ajung mingile in aer, pentru a le putea prinde.

Trebuie sa aiba cate o minge in fiecare mana. Dupa ce o arunca pe prima, iar aceasta atinge punctul maxim de inaltime (exact inainte de a incepe sa cada), este timpul pentru aruncarea celei de-a doua. In acest timp, copilul o prinde pe prima.

Miscarea continua pana cand micutul incepe sa prinda schema. Ca si in cazul altor activitati, este nevoie de rabdare din partea ta si de ceva antrenament pentru ca cel mic sa devina un jongleur desavarsit si sa continue, apoi, sa faca aceleasi scheme cu 3, 4 sau mai multe mingi.  

Baloanele din sapun

Desi exista o sumedenie de produse pe piata cu care copilul poate face baloane din sapun, tot mai distractiv este sa prepare chiar el solutia si sa improvizeze bete cu ajutorul carora sa formeze bulele.

Amestecati putina apa cu sapun intr-un vas, avand grija sa nu agitati prea tare solutia. Apoi, incurajeaza copilul sa ia un pai normal, sa il inmoaie de mai multe ori in solutie si sa sufle incet in el, pana cand se formeaza un sir de baloane.

Mai exista si o alta varianta de a face baloane din sapun. Se toarna putina solutie pe o suprafata impermeabila (masa), se ia paiul, se pozitioneaza astfel incat unul dintre capete sa fie introdus complet in solutie si se sufla usor din celalalt capat pana cand se formeaza o bula. Este important ca cel mic sa aiba grija sa nu scoata nicio clipa paiul din solutie in timp ce sufla, intrucat balonul se va sparge inainte de a fi format complet.  

Modelino (papusa modelata din balon si faina)

Papusa modelata din balon si faina a fost distractia copiilor multor generatii. Este timpul sa predai stafeta si sa-ti inveti copilul cum sa-si confectioneze propriul Modelino, asa cum este denumita aceasta papusa simpatica.

Luati un balon ceva mai maricel si dintr-un material rezistent. Cu ajutorul unei palnii, umpleti balonul cu faina, dar nu pana la refuz, intrucat pe urma nu veti mai putea sa modelati papusa. Legati-l bine la capat cu o ata rezistenta. Capatul legat va deveni capul papusii si va fi accesorizat cu par din fire colorate de lana.

Cu ajutorul cariocilor, desenati ochii, nasul si gura. Apoi, copilul este liber sa se distreze cu papusa, modeland-o dupa bunul plac. Prichindelul poate crea o familie intreaga de Modelino, folosind diferite marimi de baloane si culori.

Pe langa latura recreationala si distractiva a acestor activitati nostime, exista si un aspect educativ important pe care acestea il implica. In cadrul lor, copilul are ocazia sa isi dezvolte abilitatile motrice fine si grosiere, sa isi imbunatateasca coordonarea mana-ochi si sa-si puna la lucru creativitatea si imaginatia.

Mai cunosti si alte tipuri de activitati comice pe care ar trebui sa le stie orice copil? Spune-ne parerile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Activitati distractive copilarie Activitati copii Activitati educative copii

Articole recomandate

Citeste si despre