Cum mentii copilul hidratat in sezonul cald?

/ / Modificat: 2011-05-09
Cum mentii copilul hidratat in sezonul cald?

Principala sursa de hidratare in sezonul calduros atat la copii, cat si la adulti este apa. Insa in afara consumului de apa, mai exista cateva obiceiuri sanatoase care ii pot ajuta pe copii sa-si mentina un nivel de hidratare optim al organismului. Afla cum il ajuti!

Incearca sa previi transpiratia in exces

Copiii sunt mai predispusi la deshidratare ca adultii. Organismul lor nu este suficient de dezvoltat si nu are capacitatea de a se raci in mod eficient atunci cand este expus caldurii. Pericolul apare atunci cand fluidele eliminate din organism sunt mai multe decat cele care sunt primite prin alimentatie si consumul de apa.

De aceea, este esential sa previi cat poti de mult transpiratia la micuti in sezonul cald: imbraca-l in haine lejere, deschise la culoare si din materiale naturale.

Suplineste consumul de apa cu alte lichide

Ajuta consumul de apa (care nu e chiar pe placul copilului) cu bauturi sanatoase pentru a compensa pierderile de apa si lipsa unui consum adecvat la copii. Sucurile naturale sau limonadele sunt o solutie la-ndemana si gustoasa.

De asemenea, supele, compoturile si ciorbele pot fi surse de lichide extrem de utile pentru copii si pot suplini candtitatea de apa zilnica.

Evita sucurile acidulate, cele care contin zahar din plin, cofeina si alti aditivi. Acestea nu contribuie la hidratare, ci dimpotriva, au rolul de a favoriza deshidratarea. Chiar daca sunt pe placul copilului, limiteaza cat poti de mult consumul lor orientandu-te spre alternative sanatoase.

Mareste consumul de lichide cand copiii sunt supusi unui efort fizic

Daca micutul tau urmeaza sa aiba o activitate care necesita un consum mare de energie si de apa (un meci de fotbal, un joc de volei etc.) atunci trebuie sa ii maresti doza de lichide inca de la prima masa a zilei.

Specialistii recomanda consumul unei sticle de 0.5 l de apa o data la 2 ore inaintea unui antrenament sportiv sau al unui meci.

In general, in conditii normale de temperatura, copiii trebuie sa bea in jur de 6 pahare de apa pe zi.

Invata-l sa bea constant apa

Este important sa il inveti acest obicei sanatos. Pentru ca daca bea apa doar atunci cand ii este sete, este deja prea tarziu, inseamna ca deshidratarea deja a inceput. Pe vreme caniculara sau foarte calduroasa este recomandat ca acestia sa bea cam o data la 20 de minute cateva inghitituri de apa.

Foloseste-te de trucuri pentru a-l determina sa consume mai multe lichide

Aceste trucuri se traduc prin deserturi delicioase si alte secrete care ajuta la hidratarea copilului in sezonul cald. De exemplu, inghetatele sunt o solutie pe care copiii o adora si care contribuie la hidratarea organismului. Si mai poti folosi cateva idei:

  • compoturi puse in dizpozitive speciale cu forme diferite si bagate la congelator;

  • iaurturi cu fructe in care introduci un bat de inghetata si le ingheti;

  • sucuri de fructe naturale (cu pulpa) bagate la congelator etc.

Incurajeaza micutul sa manance fructe si legume proaspete

Fructele sunt o sursa excelenta de apa si o gustare pentru micutuii infometati. Specialistii recomanda consumul lor in stare naturala si evitarea transformarii lor in sucuri (acestea contin cantitati mai mari de zahar. Papaia sau pepenele se pare ca reuseste sa hidrateze corpul mai ceva ca apa, sustin specialistii. Pepenele este considerat cel mai indicat fruct pentru hidratare.

Nici legumele nu sunt mai prejos, castravetele fiind una dintre cele mai hidratante legume. Insa nici celelalte nu trebuie ignorate.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Hidratare copii Hidratare copii caldura Consum apa copii Deshidratare copii Alimentatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre