Cresterea copilului. 7 sfaturi de la mamici

/ / Modificat: 2016-08-02
Cresterea copilului. 7 sfaturi de la mamici

Oricate sfaturi si indicatii am primi de la experti in cresterea copilului, niciunele nu se compara cu cele de la mamicile care au trecut prin asta. Multe mamici ajung sa spuna "mi-ar fi placut sa stiu dinainte ca..." atunci cand se confrunta cu diverse dificultati in ingrijirea micutului lor. Tu nu va trebui sa iti spui asa ceva, pentru ca acum ai ocazia sa stii cele mai "fierbinti" sfaturi din experienta lor!

Nu fi supraprotectiva

Cea mai mare greseala, spun mamicile, este sa protejezi copilul in exces, de frica de a nu pati ceva sau pentru a nu trebui el sa se confrunte cu X sau cu Y. Mamicile care au procedat astfel regreta, pentru ca acum au probleme in a consolida stima de sine a copilului, in a-i da incredere in forte proprii si in a-l ajuta sa fie matur, responsabil si cat mai independent. Daca nu il lasi sa se confrunte cu diverse probleme, situatii si alegeri si tu risti acelasi lucru!

Nu suprasolicita copilul

Stiu ca vrei sa fie cuminte, destept, matematician, informatician, poate chiar sa cante si la un instrument muzical si, de ce nu, sa faca si un sport. Dar nici clasele de pictura nu suna rau, iar cele de gatit au atatea beneficii ca nu te poti abtine sa nu il inscrii.

Tragi linie si constati ca micutul tau studiaza continuu si nu mai are timp nici pentru joaca, nici pentru momente in familie, uneori nici pentru somn. Lasa-l sa se bucure de copilariei si fa-i un program echilibrat! Altfel, il vei extenua, predispune la boli si nici nu va fi interesat de o activitate mai mult ca alta, nu isi va descoperi pasiunile, pentru ca este prea obosit sa o mai faca.

Nu te impune in alegerile si hobby-urile lui

hobby_fetitaNu ii cere mai mult decat poate duce si nu incerca sa faci un mic Einstein intr-ale fizicii daca el este de fapt un Jamie Oliver in miniatura si este pasionat de gatit. Degeaba vrei sa il faci medic daca are aptitudini de muzician si asa mai departe. Incurajeaza talentele si pasiunile copiilor si nu incerca sa i le cultivi pe ale tale. La final, mamicile sustin ca acestia ajung sa renunte la optiunea parintilor si sa fie confuzi in privinta propriilor alegeri.

Nu trata copilul ca pe cel mai bun prieten al tau

Este important sa te intelegi bine cu micutul tau, sa aveti o comunicare sincera si deschisa, dar relatia dintre tine si el trebuie sa fie cea dintre un parinte si un copil, nu dintre 2 prieteni foarte buni. Pentru ca daca ar fi asa, inseamna ca ati porni pe picior de egalitate in relatia dintre voi. Si nu este recomandat!

Tu trebuie sa fii o autoritate pentru el si sa ai ultimul cuvant de spus, chiar daca asculti tot ce are de spus! In final, vei ajunge sa ai un copil rasfatat, care te sfideaza, care face numai ce doreste si pentru care statutul de parinte si-a pierdut de mult timp semnificatia.

Nu te neglija pe tine, ca persoana

Multe mamici se confrunta acum, cand copilul a crescut maricel cu regretul de a nu se fi ingrijit si relaxat pe cat ar fi meritat atunci cand era mic. Si-au pus in frunte eticheta "mamica" si au uitat sa mai fie femei sau oameni. Nu ajunge si tu sa regreti ca ai uitat sa fii femeie, sa ai prieteni si o viata sociala activa. A fi parinte nu inseamna sa fii chiar 24 de ore din 24 langa copil si pentru copil. Importanta este calitatea timpului in raport cu cantitatea.

Nu iti compara niciodata copilul cu un altul

Nu iti aprecia si evalua copilul prin prisma reusitelor unui alt copil, fie ca e fratior sau prieten de joaca. De asemenea, nu iti evalua propria capacitate de a avea grija de copil comparand-o cu cea a unei prietene-mamici. Mamicile care au trecut prin asa ceva regreta faptul ca s-au implicat in comparatii sociale. Fiecare copil este unic si se dezvolta in felul sau! Accepta-l asa cum este si inceteaza sa il mai compari, altfel ii vei crea frustrari si vei scadea increderea in el si stima de sine.

Nu aplica intotdeauna sfaturile care ti se dau

Uneori acestea vin fara sa le ceri, iar alteori sunt date de bunavointa unei persoane care te vede cat te straduiesti sa rezolvi o problema. Nu lua orice sfat de-a gata si nu il experimenta pe copil decat dupa ce te asiguri ca este sigur si infoensiv sau util. Informeaza-te si analizeaza bine ceea ce auzi in jurul tau! Altfel risti sanatatea si siguranta micutului!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ingrijire copil Sfaturi mamici Comunicare copii Relatie parinte copil Dobandire independenta copii

Articole recomandate

Citeste si despre