4 semne ca rutina ii face rau copilului tau

/ / Modificat: 2012-10-10
4 semne ca rutina ii face rau copilului tau

Ai auzit de-a lungul timpului ca fiecare copil are nevoie de rutina in ceea ce priveste orarul meselor, somnului, temelor si a altor tipuri de activitati din programul lui zilnic. Nu ai stat pe ganduri si ai incercat sa ii stabilesti o rutina de la care nu te abati sub nicio forma. Cu toate acestea, exista situatii in care rutina ii face pe unii copii sa devina neinteresati de activitatile pe care odata le faceau cu placere, iar pe cei suprasolicitati cu tot felul de activitati in program sa sufere de extenuare si alte probleme de sanatate!

Iata cateva semne care trebuie sa iti dea de gandit si sa te faca sa reorganizezi intreaga rutina a copilului!

Se plange de simptome nejustificate!

Il auzi frecvent pe prichindelul tau plangandu-se ca il doare capul, burtica ori ca nu se simte bine, in absenta unor motive justificate? Observi ca il apuca toate durerile atunci cand vine vorba sau timpul sa faca lectii sau sa mearga la scoala? In mod cert, ceva nu este in regula cu el!

Simptomele nejustificate sunt un semn de stres! Ceva ce se intampla la scoala ii provoaca o stare de anxietate si il face sa refuze sa mai mearga la ore. Fie este agresat, tachinat, fie se plictiseste la ore, fie nu ii place profesoara sau l-a admonestat prea dur si acum ii este frica.

Aceste simptome pot aparea si pe fondul suprasolicitarii copilului la scoala sau in anumite activitati zilnice.

Este foarte important sa investighezi cu atentie cauzele acestor manifestari. Asculta-l cu atentie! Ai putea afla mai multe din felul in care vorbeste despre anumite activitati.

Are probleme cu somnul!

Insomniile, cosmarurile, terorile nucturne - toate sunt probleme care pot aparea in rutina de somn a copilului din cauza stresului.

Suprasolicitarea la scoala sau acasa - cu teme sau prea multe activitati extracurriculare - determina aparitia extenuarii si stresului, iar acestea conduc la probleme cu somnul.

Degeaba are copilul o rutina saptamanala bine programata, dar aglomerata cu tot felul de activitati care mai rau il epuizeaza decat relaxeaza. Si joaca poate deveni obositoare daca este precedata de 5-6 ore la scoala, doua ore de teme, inca doua de balet si cursuri de teatru sau alte tipuri de activitati in afara orelor de scoala.

De asemenea, daca micutul tau are prea multe activitati in programul zilnic si termina de facut totul tarziu in noapte, dar se trezeste zilnic de dimineata, semnele de oboseala, stres si anxietate nu vor intarzia sa apara.

Elibereaza programul copilului si incearca sa il mai "relaxezi" putin. Copilul nu poate fi mereu "in priza"! Are nevoie de momente de respiro, in care sa stea si sa faca doar ce simte ca ii face placere, nu sa aiba totul programat.

Ia note proaste la scoala!

La fel ca si in cazul problemelor de somn sau simptomelor nejustificate, stresul si anxietatea pot sta si la baza unui randament scolar scazut.

Daca observi ca scolarul vine acasa cu note din ce in ce mai proaste, ceva nu este in regula si trebuie sa iei masuri. Fie ceva se intampla la scoala, fie copilul este foarte obosit, tracasat si nu mai manifesta interes sau nu mai are energie sa faca fata cerintelor scolare impuse.

Arunca o privire peste rutina saptamanala a copilului si vezi daca nu cumva programul copilului este un pic cam aglomerat si acesta este prea obosit sa mai dea randamentul mult asteptat.

Echilibreaza intotdeauna activitatile dintr-o zi, astfel incat sa alternezi activitati solicitante cu unele relaxante si asigura-te ca are suficiente momente de respiro in program.

Este tot timpul trist si izolat de ceilalti!

Observi cum copilul care odinioara zambea cu gura pana la urechi acum este mai trist ca niciodata, se plange ca nu are chef de nimic si nu vrea sa vorbeasca cu niciun prieten de-al lui.

Probabil este fie prea plictisit de rutina zilnica, fie este deprimat din cauza unui program supraaglomerat. Oricum ar fi, este clar ca trebuie sa revizuiesti programul zilnic si saptamanal al copilului.

In plus, nu poti pastra aceeasi rutina de cand este mic si pana cand incepe scoala sau in adolescenta. Asigura-te ca adaptezi rutina copilului in functie de varsta si nevoi.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Rutina copii Stres copii Relaxare copii Suprasolicitare copii

Articole recomandate

Citeste si despre