Acomodarea copilului in colectivitate

/ / Modificat: 2013-04-10
Acomodarea copilului in colectivitate

Sfaturi oferite de psiholog Cristiana Haica, expert Pampers

Pentru sfaturi legate de dezvoltarea si ingrijirea celor mici, expertii Pampers te asteapta pe pagina de Facebook Lumea Mamicilor, la sectiunea "Intreaba expertii".

Pentru a fi dus in colectivitate, nu este suficient ca cel mic sa fie inteligent, sa prinda repede, ci mai ales sa fie suficient de matur fizic si psihologic pentru acest lucru.

Intrarea la cresa sau gradinita incepand cu varste mici (cele mai multe gradinite accepta copii in grupa mica sau junior inca de la 1 an si jumatate) este o etapa foarte importanta de evolutie in viata copilului, de care el si familia lui isi vor aduce aminte toata viata. Este inceputul vietii in colectivitate a micutului, spunem despre el ca "s-a facut mare". Fiind primul pas spre independenta reala si spre integrarea in generatia sa, pasul acesta trebuie foarte bine pregatit.

Cum pregatim copilul pentru intrarea in colectivitate?

Ar fi bine ca pregatirile sa fie incepute cu ceva vreme inainte de intrarea in colectivitate a copilului:

  • In primul rand tatonarea – ne plimbam cu copilul pe langa cresa ori gradinita si privim copiii care se joaca, intram sa vizitam cladirea impreuna cu cel mic.
  • In al doilea rand, lista de cumparaturi pentru cresa sau gradi (fie ca e vorba de hainute, rucsacel sau creioane colorate) trebuie facuta in prezenta copilului si chiar as spune, daca nu este prea obositor, sa fie si el cu noi cand le luam. Strecuram desigur si o jucarie printre ele, ca sa fie mai atractiv pachetul.
  • Urmatorul pas ar fi cautarea companiei unor copii care frecventeaza deja cresa sau gradinita si sunt adaptati – ii putem intreba cum e acolo, ce se intampla, ce jucarii au etc.
  • Poate cel mai important pas este pregatirea copilului din punct de vedere cognitiv si al abilitatilor pentru colectivitate. De aceea va propun sa stabiliti cu 2-3 saptamani inainte de inceperea cresei sau a gradinitei un program de trezire la o ora cat mai apropiata de cea la care se va trezi atunci cand va incepe, un program de dimineata cand veti colora impreuna, veti citi o poveste sau o poezie, veti privi si discuta pe imaginile din carti cu animale, pasari, fructe si flori, veti construi sau picta la masuta, veti modela impreuna cu copilul.

gradi

Apoi, la joaca, veti incepe sa urmariti cu mai multa atentie felul in care copilasul relationeaza cu ceilalti si ceea ce observati a fi inadecvat va trebui sa incepeti sa corectati. Poate ca acum ganditi – cresa sau gradinita nu il invata lucrurile acestea? Nu, pentru ca acolo exista alte lucruri de oferit copilului, toate acestea tin de educatia din familie, care chiar daca este consolidata de cresa si gradinita, daca lipseste acasa aceasta educatie, nu este suficient ceea ce face in colectivitate.

Din pacate foarte multi parinti considera ca institutiile sunt responsabile de educarea copiilor lor, datoria lor ca parinti limitandu-se numai la a le da nastere copiilor si eventual a le cumpara haine, mancare si jucarii. Din nefericire, efectele unei asemenea gandiri le vom suporta noi toti ceilalti cand copiii acestor parinti vor ajunge adulti...

  • Trebuie sa avem de asemenea grija la ingrijorari, mai ales ale noastre – daca se va imbolnavi, daca va plange. Toate aceste ingrijorari se transmit copilului si ii cream o stare de anxietate care – ca o profetie autoimplinita, care se respecta – va face foarte dificila acomodarea acestuia in colectivitate.

Cum obisnuim copilasul in colectivitate?

  • Putem face traseul casa-cresa sau gradinita si inapoi timp de o saptamana sau doua zilnic in plimbare, pe perioada vacantei de vara, intrand eventual in curte sau in spatiul de joaca.
  • Facem rucsacelul ca pentru cresa sau gradi: cu apa, sandvis, o carticica si un creion, o jucarie si plecam cu el in spate dimineata in parc, chiar daca nu folosim mai nimic din el acolo.
  • Incercam sa ne facem prieteni din timp, in parc sau pe strada dintre copiii cu care va fi coleg; este mult mai confortabil pentru copil sa ii recunoasca in grupa pe unii dintre tovarasii de joaca.

Cum trebuie sa ne comportam atunci cand cel mic incepe sa mearga in colectivitate?

  • Asigurati-va ca ati cunoscut personalul si ca cel mic se simte confortabil in prezenta acestora. Discutati cu educatoarea si asistenta, dar nu in fata copilului, principalele voastre temeri si dificultatile pe care copilul vostru le are – legate de sanatate, comportament, manifestari emotionale, limbaj.
  • Fiti constiente de  problemele legate de separare (anxietatea de separare) pe care le are copilul si diferentiati-le de cele pe care le aveti voi si i le induceti lui! Exista mamici care creaza inconstient probleme de acomodare copilului pentru ca au ele o problema cu despartirea de el.
  • Fiti mandre de copilul vostru ca merge la cresa ori gradinita si spuneti asta tuturor, caci este cu adevarat un pas foarte important in maturizarea lui, in felul acesta si cel mic va intelege ca nu este dus acolo ca sa scapati de el.

Pentru prima zi in colectivitate

  • Pregatiti totul cu o zi inainte – hainute, rucsacel, flori, pentru a nu crea agitatie in dimineata primei zile.
  • Luati si o jucarie mica de acasa – prezenta unui obiect familiar ii da copilului un sentiment de siguranta in noul mediu.
  • Orientati putin micutul in mediul nou – petreceti pe cat posibil cateva minute alaturi de el in clasa, pentru a-si cunoaste educatoarea, pentru a interactiona cu cei cativa copii pe care ii stie dinainte. Aratati-i toaleta, dulapiorul cu haine.
  • Daca este anxios si se agata de voi, nu il ridiculizati si nu il certati, ramaneti vesele si spuneti-i ca va veti intoarce repede sa il luati la sfarsitul programului.
  • Spuneti-i la revedere – scurt si vesel. Reamintiti-i ca nu veti intarzia si veti veni sa il luati cand termina. Nu va veti mai intoarceti sa vedeti ce face dupa ce v-ati luat la revedere si nu va strecurati in hol sau in dreptul geamului pentru a vedea ce face.

Activitati pregatitoare intrarii copilului in colectivitate

Numai cine nu e parinte nu stie cat de stresat si de preocupat esti cand copilul tau se desprinde de casa si de cei apropiati pentru a intra in colectivitate. Pentru a nu avea prea multe pe cap inainte ca micutul sa inceapa cresa ori gradinita, ati putea esalona activitatile pregatitoare pe mai mult timp inainte:

  • Verificati starea de sanatate a copilului – vaccinarile – sa fie facute si trecute pe adeverinta necesara la inscriere, faceti-i niste analize care sa verifice si starea de sanatate din prezent.
  • Incearcati sa cunoasteti persoanele cele mai importante din cresa ori gradinita – educatoarea, profesorii de optionale, directoarea, asistenta medicala, ingrijitoarele si vorbiti-le despre eventualele dificultati pe care le are copilul.
  • Nu uitati sa notati in fisa de inscriere modul in care veti putea fi contactata in caz de urgenta si numere alternative in cazul in care sunteti indisponibila sau telefonul este inchis.
  • Incepeti sa practicati din timp anumite rutine (program) cu copilul – orar de lectii, orar de masa, orar de somn si trezire.
  • Discutati cu un psiholog inainte de aceasta mare schimbare din viata celui mic in cazul in care in familie se va petrece ceva special – divort, nasterea unui alt copil, plecarea unuia din parinti in strainatate etc.
  • Etichetati toate hainele si obiectele apartinand copilului, pe care le va lua la cresa sau gradinita si cititi bine regulamentul acesteia, pentru a sti ce sa nu ii dati la el.

Este foarte important la aceasta varsta ca scutecul folosit sa nu il incomodeze pe cel mic. El va avea nevoie de un scutec care sa faca fata dinamismului sau: subtire, superabsorbant si flexibil, foarte apropiat de lejeritatea chilotului, sa ii ofere libertate de miscare si protectie in acelasi timp.

Pampers Premium Care este cel mai subtire scutec super-absorbant de la Pampers, care asigura protectie pana la 12 ore impotriva umezelii, datorita tehnologiei superioare Dry Max. Aceasta retine umezeala in interior, departe de pielea micutului, care ramane astfel uscata si sanatoasa.

pampers-premium-care

Cu ajutorul tehnologiei Dry Max, scutecul Pampers Premium Care realizeaza o distribuire optima a gelului super absorbant din interiorul scutecului, astfel incat acesta este cu 20% mai subtire si mai confortabil, pielea celui mic simtindu-se astfel cel mai bine.

In plus, materialul moale ca bumbacul este placut la atingere, in timp ce stratul exterior lasa pielea sa respire. Lotiunea speciala din interior realizata din Aloe Vera este disponibila pentru toate marimile si are un efect hidratant si protector. Noul Pampers Premium Care este scutecul care dispune de un sistem flexibil de prindere, care ii ofera micutului libertate deplina de miscare si protectie de 5 stele impotriva umezelii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Colectivitate Gradinita copii Scoala copii Cresa copii

Articole recomandate

Citeste si despre