5 lucruri care se intampla la gradinita si de care s-ar putea sa nu stii

/ / Modificat: 2023-11-15
5 lucruri care se intampla la gradinita si de care s-ar putea sa nu stii

Pe cat de educativa si benefica este gradinita pentru copilul tau, pe atat de multe lucruri mai putin placute se pot intampla in timpul pe care micutul il petrece acolo.

Pe langa micile agresiuni intre copii, imbolnaviri sau lipsa de atentie a educatorilor, lucruri mai putin placute cu care majoritatea parintilor sunt familiari, exista o serie de lucruri care se intampla frecvent la gradi pe care este posibil sa nu le stii!

Copilul i s-ar putea adresa educatoarei cu apelativul "mami"

Nu poti surprinde un astfel de moment decat daca esti acolo, in timpul orelor petrecute de copil la gradi sau daca cel mic iti povesteste. Insa, este bine sa stii si sa iei in considerare faptul ca un astfel de lucru s-ar putea intampla.

Vorbeste cu educatoarea despre aceasta situatie, intrucat de cele mai multe ori, poate aparea involuntar de dorinta ei. In momentul in care petrece foarte mult timp in compania educatoarei si aceasta se joaca cu el, il duce la toaleta si ii da sa pape, copilul ar putea-o confunda cu o mama si ar putea striga-o astfel.

Ar putea sari, de multe ori, peste regula spalatului pe manute

Copilul trebuie sa se spele cat mai des pe maini, dar mai ales in anumite situatii-cheie: dupa folosirea toaletei, inainte de masa sau dupa ce a s-a jucat cu ceilalti copii.

In agitatia care se creeaza in cadrul unei grupe de copii de la gradi, educatoarea poate sa mai scape din cand in cand din ochi copilul si exista riscul ca acesta sa nu se mai spele pe manute cand ar trebui.

Pe de-o parte, este vina educatoarei, pe de alta insa, tine si de educatia micutului. De aceea, este recomandat sa vorbesti cu cel mic si sa il ajuti sa inteleaga cat este de important sa respecte aceasta regula de igiena, astfel incat sa o puna in aplicare singurel, fara a mai avea nevoie de indemnul educatoarei.

Doar constientizand pericolele care il pasc atunci cand baga manuta murdara in gurita, va reusi sa evite acest obicei nesanatos.  

Copilul s-ar putea uita la televizor

Exista unele gradinite in care se practica metoda calmarii acceselor de furie ale copiilor cu ajutorul televizorului. Nu este o metoda "ortodoxa" si de dorit pentru dezvoltarea copilului, insa trebuie sa fii constienta ca exista acest risc.

Avand in vedere ca la varste mici, copilul nu este un foarte bun mincinos decat atunci cand trebuie sa-si ascunda boacanele, poti afla daca educatoarea il pune sa stea la televizor, intrebandu-l.

De multe ori, se poate da singur de gol. Iti va spune ca a vazut anumite desene animate sau documentare interesante si iti vei da seama ca a fost lasat la televizor.

Vorbeste cu educatoarea pentru a remedia situatia. Spune-i ca ai reguli stricte cu privire la timpul pe care cel mic il petrece la tv si ca ti-ar placea ca acesta sa fie respectat si la gradinita.

Curatenia in gradinita se face cu solutii toxice periculoase

In situatia in care ai un copil alergic sau predispus la imbolnavire, produsele de curatare folosite in spatiul gradinitei i-ar putea dauna sanatatii. Vorbeste cu educatoarea sau managerul gradinitei si pune-l la curent cu starea de sanatate a copilului tau.

Acesta poate lua masuri ca macar sala de clasa a copilului tau sa fie curatata cu produse naturale sau fara toxinele care atenteaza la sanatatea lui.

De asemenea, invata prichindelul sa isi dezinfecteze singur bancuta si masa de joaca si sa se spele intotdeauna pe manute inainte de a manca sau a duce mana la gurita.  

Copilul este mai agresiv la gradinita decat acasa

Se spune ca gradinita creste nivelul de agresivitate a copilului. Interactiunile continue cu alti copii il predispun la diverse conflicte si reactii violente nedorite.

Insa, acasa, copilul s-ar putea comporta ca un "mielusel", ceea ce te poate induce in eroare in momentul in care educatoarea iti spune ca este bataus sau rautacios cu colegii.

Invata copilul sa reactioneze calm la insultele sau tachinarile celorlalti copii si sa gaseasca moduri pasnice de a-si solutiona conflictele.  

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Gradinita copii Educatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre