Siguranta copilului cand incepe sa devina independent

/ / Modificat: 2013-08-20
Siguranta copilului cand incepe sa devina independent

Daca esti un parinte prea protector, risti sa cresti un copil dependent de "fusta mamei", iar daca esti prea permisiv, risti sa ai la usa un mic rebel, aflat mereu in mijlocul conflictelor si expus pericolelor de tot felul. Cum o dai, tot nu e bine! Exista oare cale de mijloc pin cresterea si dezvoltarea unui copil independent, dar totodata responsabil? Se pare ca da! Iata cum asiguri siguranta si dezvoltarea armonioasa a copilului atunci cand incepe sa devina independent!

Nevoia de independenta a copilului, cata libertate poti sa ii lasi?

Exista perioade in copilaria prichindelului tau cand curiozitatea si nevoia lui de independenta te pun in fata unor dileme. Copilul vrea sa gateasca, sa se imbrace, sa faca dus, sa ia o pastila si sa foloseasca toaleta, dar de unul singur. Nu poti sa te abtii sa nu te gandesti daca este sau nu cazul sa il lasi sa experimenteze astfel de lucruri sau daca trebuie sa i le refuzi din start, intrucat multe dintre ele sunt periculoase. Libertatea pe care poti sa i-o lasi copilului in realizarea activitatilor uzuale depinde, intotdeauna, de varsta, gradul de maturizare si de abilitatile pe care le stapaneste.

Independenta si siguranta copilului

Iata cateva activitati frecvente pe care copiii mici vor sa le faca de unii singuri, dar si cand este cazul sa ii lasi libertatea sa o faca sau daca este periculos pentru el. Sigur ca oricata libertate i-ai lasa, tot trebuie sa stai cu ochii pe el si sa ii mai arunci o mana de ajutor acolo unde se impotmoleste. Important este sa il lasi sa experimenteze tot soiul de situatii noi, din care sa invete sa devina responsabil.  

Dusul de unul singur

Copilul mic isi manifesta dorinta de a face baie singur inca de mic, dar abia pe la varsta de 6 ani, este capabil sa parcurga toti pasii dusului, fara prea mult ajutor din partea ta. Chiar si asa, pentru a te asigura ca este in siguranta pe toata durata dusului, este indicat sa stai cu ochii pe el si sa il indrumi, atunci cand se incurca.

Gatitul la cuptor

Ti s-a intamplat ca, atunci cand gatesti impreuna cu copilul, sa observi ca manifesta un interes aparte pentru cuptor? Toti copiii sunt atrasi de cuptorul fierbinte, dar nu sunt niciodata in siguranta in preajma lui. Abia cand ajunge la varsta scolara, pe la 13-14 anisori, copilul are maturitatea si abilitatile necesare pentru a folosi singur cuptorul si, chiar si atunci, trebuie supravegheat atent de un adult.

Cumparaturile

Cumparaturile reprezinta una dintre activitatile in care ii poti lasa copilului mai multa libertate, de mic. Daca il iei frecvent cu tine la cumparaturi, ai ocazia de a-l invata, inca de timpuriu, cum functioneaza sistemul de cumparaturi, valoarea banilor etc. Nu il poti lasa sa mearga singur la cumparaturi in primii ani de scoala, dar poti incepe sa ii acorzi putina libertate printre raioanele supermarketurilor, atat timp cat arunci totusi un ochi la el, pentru a te asigura ca este in siguranta.  

Administrarea unui medicament

Odata ce ajunge la varsta scolara, copilul este apt sa inghita singur pastilele pe care i le dai pentru diverse afectiuni. Daca pana la aceasta varsta erai nevoita sa i le diluezi si strecori in sucuri sau mancare, de acum il poti invata cum sa inghita corect pilulele, astfel incat, foarte curand, sa nu mai aiba nevoie de nicio indicatie din partea ta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Independenta copii Activitati independente copii Siguranta copii

Articole recomandate

Citeste si despre