Poti cere ajutorul fratelui mai mare cand vine bebe?

/ / Modificat: 2023-11-15
Poti cere ajutorul fratelui mai mare cand vine bebe?

Copilul mai mare al familiei se poate dovedi un ajutor de nadejde atat in treburile casei, cat si in ingrijirea fratilor mai mici. Este important de stiut faptul ca dorinta de a ajuta nu este innascuta, ci se cultiva in familie si prin educatie.

Iata cum determini copilul sa te ajute si cum faci ca aceasta dorinta sa-i vina de la sine si sa devina un obicei!

Fii un exemplu pozitiv pentru el!

Orice parinte viseaza ca micutul lui sa sara in ajutorul lui fara a fi nevoie mereu sa il roage ori sa ii solicite ferm sa faca acest lucru. Ar dori ca ajutorul sa vina de la sine si sa simta dorinta de a ajuta atunci cand este nevoie. Nu este un lucru imposibil, spun specialistii.

Copilul mic invata cel mai repede si mai usor prin puterea exemplului. Atat timp cat tu esti un model pozitiv pentru el, sari mereu in ajutorul altora si esti mereu dispusa sa faci bine celorlalti, si micutul tau va creste in acelasi spirit.

Permite-i sa se implice in ingrijirea fratiorilor mai mici!

Lucrul care te intereseaza cel mai mult atunci cand ai mai multi copii este ca fratiorul mai mare sa fie grijuliu si protector cu cei mici. Ti-ar placea sa te poti baza pe el pentru a avea grija de ei si sa-ti devina astfel un ajutor de nadejde in ingrijirea lor.

Exista cazuri in care copilul mai mare se ofera singur sa te ajute cu ingrijirea bebelusului sau a altui fratior mai mic. Daca vezi ca are aceasta deschidere, nu ezita sa il incurajezi sa o faca. Multi parinti evita sa lase copilul sa aiba grija de un bebelus, deoarece le este frica sa nu il scape, sa-l loveasca sau sa ii faca, accidental, vreun rau. Chiar daca este la varsta prescolara sau chiar a intrat la scoala, au impresia ca este prea mic pentru a avea o astfel de responsabilitate.

Nu este recomandat sa ii refuzi ajutorul pe motiv ca este prea mic. Dimpotriva, permite-i sa se implice si ofera-i sarcini sau lucruri de facut adecvate varstei lui. Daca este prea mic, este suficient sa il rogi sa iti dea un scutec nou pentru bebe, sa il arunce pe cel folosit la cos sau sa stea cateva secunde langa bebe pana cand iei tu un prosopel sau lotiunea de corp.

Arata-i ca ai incredere in el, deoarece il responsabilizeaza si il face sa se simta un membru important al familiei! Pe masura ce creste, acesta poate sa il tina in brate, sa il legene, sa ii tina biberonul in timpul hranirii sau sa ajute la imbaierea lui.

Da dovada de rabdare cu el!

Oricat ti-ai dori ca fratiorul cel mare sa aiba o relatie frumoasa si constructiva cu copiii mai mici, exista si riscul ca acesta sa nu se apropie asa de usor de ei. De aceea, este important sa dai dovada de multa rabdare pentru a ajuta copilul sa construiasca o relatie cu ei.

Un lucru care ajuta foarte mult este sa nu ii oferi motive pentru a deveni gelos pe fratiorii mai mici. Petrece suficient timp cu el, incurajeaza-l sa-si exprime sentimentele, arata-i zilnic afectiunea si ai grija sa ii tratezi pe toti egal. Altfel, nu vei face decat sa incurajezi dezvoltarea sentimentului de rivalitate intre frati si sa dai nastere unor conflicte intre ei.

Lauda-l si complimenteaza-l atunci cand merita!

Nu uita sa il lauzi de fiecare data cand te ajuta si sa il asiguri ca face o treaba foarte buna. Multumeste-i mereu atunci cand te ajuta si spune-i cat iti este de ajutor si ce mandra esti ca are grija de fratiorii lui.

Complimentarea lui pentru ajutorul pe care ti-l da in ingrijirea copiilor mai mici are un impact pozitiv asupra dezvoltarii relatiei dintre frati. Se pare ca ajuta la reducerea riscului de rivalitate fraternala si la imbunatatirea relatiilor dintre ei.

Copilul mai mare al familiei trebuie pregatit pentru venirea pe lume a fratiorilor lui inca de dinainte de nasterea lor. Este un proces complex, dar deloc complicat, prin care il ajuti sa se adapteze noului context familial, astfel incat sa stie la ce sa se astepte.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ajutor frati mari Ajutor ingrijire copii Rivalitate fraternala Relatie frati

Articole recomandate

Citeste si despre