La ce varsta este pregatit copilul sa foloseasca calculatorul?

/ / Modificat: 2017-02-07
La ce varsta este pregatit copilul sa foloseasca calculatorul?

Mai devreme sau mai tarziu calculatorul va face parte din viata copilului tau. Inca de cand sunt bebelusi par sa se joace cu mouse-ul de colo pana colo si sa apese vremelnic pe tastatura in ideea ca "scriu" si ei ceva asa cum faci tu. Insa copiii pot invata sa foloseasca calculatorul in adevaratul lui sens si scop abia la varsta prescolara.

Care este varsta de la care calculatorul poate fi un instrument de invatare?

Calculatorul nu este numai un pericol pentru copilul tau, el poate fi un instrument de invatare valoros. Insa incercarea de a-l invata ceva in legatura cu el si cu modul in care functioneaza esueaza inainte de implinirea varstei de 3 anisori. Asadar, abia incepand cu varsta prescolara copilul poate fi ajutat sa invete diverse lucruri in dezvoltarea si educatia lui cu ajutorul pc-ului.

Care sunt programele potrivite pentru prescolari?

Exista mai multe jocuri si programe special dedicate copiilor mici care ii ajuta sa invete mai usor sa-l manevreze si sa se obisnuiasca cu el. Asadar, nu incerca sa pui copilul de 3 anisori in fata unui joc de strategie.

Alege jocuri de creativitate si programe speciale pentru cei mici care stimuleaza capacitatea de invatare a literelor si cuvintelor, numerelor etc. Ele se bazeaza mai mult pe sunete si pe imagini decat pe abilitatea de a tasta sau de a clickui.

Cat timp trebuie sa lasi un copil de 3 ani la calculator?

Atentie! Calculatorul nu trebuie sa inlocuiasca alte activitati interactive care-l ajuta pe copil in procesul de invatare. Oricat de educational ar fi calculatorul pentru el timpul in fata lui trebuie limitat. Daca vrei cu adevarat sa dezvolti abilitatile cognitive ale copilului atunci apreleaza la metode interactive in care sa il lasi sa exploreze si sa interactioneze cu oameni si situatii nreale.

La aceasta varsta copilul trebuie sa petreaca mai putin de o ora in fata calculatorului. Este o oportunitate grovaza de a-l invata ce inseamna "limita de timp" pentru a evita problemele de mai tarziu, cand va dori sa petreaca din ce in ce mai mult timp. Nu trebuie sa risti ca micutul tau sa devina un dependent de calculator. Seteaza un timp la ceas sau chiar la calulator si arata-i cat are voie sa stea. Ori foloseste-te de un cronometru pentru a fi si mai explicita. Daca observi ca se fastaceste si devine iritat scurteaza sesiunea.

Cum il ajuti sa manevreze singur calculatorul?

In primul rand, nu il lasa singur la calculator. El trebuie sa stea in poala ta sau pe un picior (in laterala). Copilul are nevoie de ajutor pentru a manevra mouse-ul si in a vedea care este functionalitatea lui.

Vorbeste cu el despre fiecare componenta in parte inainte de a-l pune in contact cu ea. Apoi explica-i si in timp ce ii pui maouse-ul in mana si i arati pe ecran tot ce se intampla. Fii cat se poate de explicita si succinta pentru ca ei se plictisesc repede. Ideea este sa il ajuti sa inteleaga cum functioneaza, nu sa ii tii o prelegere despre el.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Calculator copii Varsta calculator copii Timp calculator copii Dependenta calculator copii

Articole recomandate

Citeste si despre