Cum inveti copilul sa ia decizii

/ / Modificat: 2014-06-18
Cum inveti copilul sa ia decizii

Copilul invata sa ia decizii

Una dintre cele mai importante modalitati prin care poti creste un copil fericit, ambitios si care sa aiba succes in viata este sa il inveti sa ia decizii bune in diverse situatii si probleme. Deciziile pe care le ia stau la baza modului in care se va desfasura viata lui. Este important sa il inveti cum sa faca alegeri bune in procesul decizional pentru ca mai tarziu sa poata lua singur deciziile.

Copiii iau decizii bazandu-se mai mult pe latura emotionala si pe nevoi fiziologice. Ei trebuie invatati in timp sa faca alegeri si in functie de alte criterii - rationale sau logice. Multi parinti considera gresit ca micutii nu trebuie sa ia decizii pentru ca sunt mici si trebuie sa le ia ei in locul lor. Este o abordare defectuoasa care are consecinte asupra modului in care se va dezvolta copilul pana la maturitate. Luarea deciziilor la copii contribuie si la auto-disciplinarea, organizarea si prioritizarea lucrurilor cu care se confrunta.

Fii un exemplu pentru el

Copiii invata cel mai bine cum sa ia decizii observandu-te pe tine cum faci acest lucru. Incearca sa "predai" lectii constructive prin comportamentul tau.

Sa luam un exemplu. Sunteti intr-un magazin si ai vrea sa cumperi ceva, dar alegi sa nu o faci. Vorbeste cu micutul tau si explica-i de ce nu o poti cumpara si de ce ai luat decizia asta. Spune-i ca ti-a placut foarte mult respectivul lucru, dar stii ca acum banii sunt pentru a cumpara mancare si este mai important sa faci asta. Poate data viitoare cand vei trece pe acolo si vei avea banuti in plus, o vei lua.

Invata-l formula procesului decizional!

luare_decizie_copiiSpecialistii sustin ca deciziile corecte si de succes se iau pe baza unei formule. Aceasta trebuie explicata copiilor si invatata si de ei pe masura ce cresc. Ea se bazeaza pe un model de analiza si intelegere a problemei in vederea gasirii solutiei potrivite sau pentru luarea deciziei corecte.

  • Definirea problemei – care este problema care trebuie rezolvata?;
  • Explorarea optiunilor/alegerilor – ce optiuni am la-ndemana pentru a rezolva problema? Sunt toate optiunile la indemana mea? Sunt sigure sau riscante? Invata-l sa gandeasca in avans folosindu-se adesea de formula "si daca... ce s-ar intampla?";
  • Intelegerea consecintelor - exista mai multe optiuni sau solutii posibile, iar copilul trebuie sa selecteze una; 
  • Cea mai buna metoda pentru a face asta este prin a gandi consecintele fiecareia dintre ele si a le lua prin eliminare pana se gaseste solutia sau decizia acceptabila pentru el.

Luarea deciziei â alegerea unei solutii si punerea ei in aplicare

Evaluarea si invatarea din decizia luata

  • odata ce decizia este luata incearca sa vezi ce poate invata copilul din ea;
  • daca este cea buna, atunci este buna de retinut pentru a fi aplicata si altadata;
  • iar daca este o decizie gresita, ajuta-l pe copil sa inteleaga si sa isi dea seama unde a gresit.

Pune-l sa ia decizii simple

implicare_copii_deciziiImplica-l de cand este mic in situatii care presupun luarea unei decizii. Evident, acestea trebuie sa fie cat mai simple si adaptate varstei.

Poti sa il pui in situatia de a alege intre 2 optiuni de mancare, 2 tipuri de hainute pe care sa le imbrace sau 2 locatii de joaca pe care le are la dispozitie. Incearca sa il ajuti sa invete sa ia decizii nu numai dupa bunul plac, ci si dupa utilitatea si corectitudinea lor.

De exemplu sa spunem ca este foarte cald afara. Pune-i la dispozitie 2 seturi de haine inainte de a va imbraca pentru a iesi afara – unul adecvat temperaturii de afara si unul care este total nepotrivit. Lasa-l sa aleaga si apoi explica-i de ce este aceea o decizie corecta/incorecta. Copilul trebuie indrumat si incurajat sa gandeasca alegerile pe care le face.

Nu rezolva problemele lui si nu lua decizii in locul lui

Incearca sa nu spui mereu "prezent" atunci cand copilul se afla intr-o dificultate. Lasa-l pe el sa gandeasca ce e de facut atunci cand e in dilema. Il poti indruma punandu-i intrebari care sa il ajute sa gaseasca solutia, dar nu o rezolva tu.

Este vorba de decizii marunte si de probleme usoare care nu pun siguranta sau viitorul copilului in pericol. Nu poti pune un copil de numai cativa ani sa se gandeasca la ce gradinita sa mearga sau de ce!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Luare decizii copii Decizii copii Rezolvare probleme copii Dezvoltare copii Comunicare copii

Articole recomandate

Citeste si despre