Cum inveti baietelul sa faca pipi la toaleta

/ / Modificat: 2013-04-18
Cum inveti baietelul sa faca pipi la toaleta

Trecerea de la olita la toaleta s-ar putea sa fie mai grea la baietei decat la fetite, in special cand vine vorba de a face pipi. Baietelul tau trebuie invatat sa stea in picioare in fata toaletei si sa isi tina cu manute penisul, astfel incat sa directioneze jetul de urina in vasul de toaleta, fara a da stropi pe margini.

Cum ii invatam pe baietei sa faca pipi la toaleta

Este o abilitate noua in dezvoltarea copilului, care necesita antrenament si rabdare din partea ta! Iata cateva sfaturi simple si utile, care te ajuta sa iti inveti mai usor baietelul sa faca pipi la toaleta!

Tine cont de varsta la care trebuie invatat sa faca la toaleta!

Atunci cand a trecut de la scutec la olita, copilul nu a facut pipi stand in picioare. El a fost invatat sa faca si pipi si caca, in aceeasi pozitie, adica stand in sezut pe olita. Potrivit specialistilor, incepand cu varsta de 4 anisori, baietelul ar putea manifesta interes pentru mersul la toaleta, daca este ajutat si de mediul in care creste.

Daca isi vede taticul sau fratii mai mari facand pipi la toaleta, din picioare, va incepe sa se uite mirat, sa puna intrebari si sa fie curios de ce se intampla acolo. Profita de semnalele pe care ti le ofera copilul, pentru a incepe procesul de tranzitie de la olita la toaleta, dar tine cont si de varsta lui.

Baietelul nu este pregatit sa faca acest pas in dezvoltarea lui inainte de varsta prescolara, pe la 3-4 anisori.  

Vorbeste cu el despre cum folosesc baietii toaleta!

In momentul in care incepe sa fie curios cu privire la modul in care taticul sau fratii lui folosesc toaleta, este momentul sa porti o discutie cu el despre utilizarea toaletei. Spune-i ca, pana la o varsta, baieteii fac pipi stand pe olita, la fel ca fetele, insa atunci cand cresc si ajung la varsta pe care o are el, incep sa foloseasca toaleta.

Explica-i, de asemenea, ca modul in care baieteii fac pipi la toaleta difera de al fetelor, deoarece ei au penis si fetele nu. Apoi, intreaba-l daca vrea sa ii arati cum se face si du-l la baie.

Baietelul invata si intelege cel mai bine acest proces prin puterea exemplului sau din experienta. Arata-i pas cu pas, cum se face pipi la toaleta.

Pasii includ: pozitia corecta in fata vasului, tinerea in manute a penisului si orientarea jetului de pipi in interiorul wc-ului.  

Cumpara-i accesoriile necesare!

Propune-i copilului, dupa ce ii arati cum se face, ca data viitoare cand simte ca ii vine sa faca pipi, sa iti spuna si sa incerce sa mearga la toaleta. Asigura-l ca vei fi langa el si ca il vei ajuta.

Intre timp, cumpara accesoriile de care are nevoie copilul pentru a facilita procesul folosirii toaletei. Copilul are nevoie de scaunel, deoarece nu are inaltimea necesara pentru a putea sta direct in fata vasului de toaleta.

Daca baietelul a folosit o olita care imita vasul de toaleta, copilul nu se va simti atat de stanjenit in baia de adulti, in fata wc-ului in marime naturala. Cumpara-i si un capac de wc simpatic, cat mai colorat si atractiv, pentru a mai destinde atmosfera si a crea un spatiu mai familiar pentru copilul tau.

Invata baietelul sa indrepte jetul de urina in vasul de toaleta!

Una dintre cele mai mari provocari pe care le poti intampina atunci cand inveti copilul sa faca pipi din picioare este indreptarea jetului de urina in interiorul vasului. Nu va fi foarte usor. Pana cand copilul capata dexteritate in a-si tine corespunzator penisul si a urina direct in vas, va stropi pe margini si prin imprejurimi cu urina.

La un moment dat, baietelul tau va deveni iritat si se va simti frustrat din cauza ca nu reuseste sa faca pipi in toaleta si ca stropeste peste tot. Pentru a evita tensionarea atmosferei, apeleaza la joc si joaca.

Ia cativa pufuleti colorati sau bilute mici de plastic si arunca-le in vasul de toaleta. Spune-i copilului sa incerce sa tinteasca si sa "impuste" cu jetul de urina bilutele colorate. Stabileste si un sistem compensatoriu.

De fiecare data cand va reusi sa atinga, chiar si un pic, bilutele, ofera-i o bila alba, o floricica pe "panoul bunei purtari" si nu uita sa il feliciti pentru fiecare efort. Ai rabdare cu el si cauta metode amuzante si distractive prin care sa usurezi acest proces, destul de stanjenitor si greu de inteles de cel mic.

Daca radeti si sunteti binedispusi in timpul "antrenamentelor", baietelul tau va intelege si invata mai usor cum se foloseste corect toaleta pentru a face pipi.  

Tu cum ai reusit sa inveti baietelul sa faca pipi la toaleta? Spune-ne trucurile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Tranzitie olita toaleta

Articole recomandate

Citeste si despre