Copilul la 4 ani si 3 luni

/ / Modificat: 2016-08-02
Copilul la 4 ani si 3 luni

Copilul la 4 ani si 3 luni se afla in perioada intrebarilor si pentru a-l ajuta sa progreseze are nevoie de rutina si foarte multa rabdare din partea ta.

Acum invata sa manance folosind furculita si cutitul, invata sa inoate si chiar sa aiba grija de un animal de companie.

In plus, imaginatia copilului tau la acesta varsta infloreste si se extinde si mai mult astfel ca este momentul potrivit sa il indrumi catre minunata lume a cartilor.

De asemenea acum il poti invata cateceva despre natura si daca aveti posibilitatea plantati cateva flori in gradina sau intr-un ghiveci pentru ca vedea evolutia lor.

Copilul de 4 ani si 3 luni se afla in etapa descoperirilor de tot soiul si isi manifesta din plin curiozitatea si imaginatia. Este o varsta a invatarii, explorarii mediului si a experientelor noi.

Cu majoritatea abilitatilor fizice dezvoltate si cu un limbaj destul de avansat, nu-ti mai ramane decat sa stimulezi invatarea copilului si sa pui la punct disciplinarea lui. Descopera ce surprize iti rezerva prescolarul la varsta de 51 de luni!

Dezvoltarea fizica a copilului la 4 ani si 3 luni

Dupa varsta de 4 anisori, copilul capata o autonomie crescuta in foarte multe activitati fizice si jocuri care necesita indemanare si abilitati motorii. Copilul prescolar este foarte activ si isi consuma energia pana la ultima picatura, daca este lasat. Alearga peste tot prin parcuri si prin casa, cotrobaie in cele mai ascunse cotloane, se da singur in leagan si pe tobogan si nu mai are nevoie de ajutorul tau nici la imbracat sau dezbracat.

adaptare_gradinita

Reuseste sa sara de pe loc, sa se joace cu mingea si s-o arunce spre anumite tinte, dar si sa sara intr-un picior, in incercarea de a juca sotronul. Copilul progreseaza si in ceea ce priveste spalatul pe dintisori de unul singur sau in folosirea toaletei. Foarte curand, pe la 5 anisori, o sa-l poti invata chiar sa isi faca dus sau baita de unul singur.

Adora lucrurile si jocurile pe care le poate face cu manutele, semn ca si-a dezvoltat o mare parte din abilitatile motrice fine. Adora sa se joace cu plastilina, creioane, pensula, sa decupeze cu foarfeca si sa faca tot soiul de crafturi pentru a-si pune la punct indemanarea.

Limbajul si vorbirea la copilul de 4 ani si 3 luni

Copilul vorbeste foarte mult in aceasta perioada si este dornic sa afle o multime de lucruri noi. Vocabularul lui se dezvolta odata cu varsta, iar la 4 ani si 3 luni, atinge un numar impresionant de 1500 de cuvinte.

baieti_fete_1

Perioada intrebarilor nesfarsite nu s-a terminat, dar depaseste etapa intrebarii "de ce?". Formuleaza intrebari variate si complexe si este dornic sa afle lucruri complicate. Este apt sa strige tot mai multa lume pe nume si sa spuna povesti.

Imaginatia caracteristica acestei perioade il ajuta sa inventeze tot soiul de povestioare interesante, pe care te intrebi adesea de unde le scorneste. Nu te ingrijora. Sunt doar produsul imaginatiei lui.

Prescolarul de 51 de luni adora sa fie in centrul atentiei tuturor si va folosi limbajul ca instrument pentru a se face remarcat in grupuri si colectivitati. Daca este nevoie, copilul apeleaza si la un limbaj ceva mai agresiv sau chiar la injurii pentru a atrage atentia.

Trebuie sa fii foarte atenta la ce se vorbeste in jurul lui, intrucat preia aproape tot ce aude in vocabularul lui. O abilitate noua si interesanta la aceasta varsta este ca vorbirea lui incepe sa fie din ce in ce mai corecta. Articuleaza corect cuvinte si utilizeaza corespunzator timpuri verbale, semn ca poate sa localizeze o actiune in timp ("maine mergem la buni?", "azi mergem in parc?" etc.)

Dezvoltarea cognitiva sau intelectuala la copilul de 4 ani si 3 luni

Copilul se afla la varsta la care cu greu face diferenta intre real si imaginar. Confunda adesea faptele reale cu fantezia si trebuie sa fii foarte atenta la el, intrucat este perioada in care este posibil sa incerce sa "zboare" de pe mobila sau sa faca alte pozne pe care le vede in desene sau le aude in povesti.

copii-relatie-frumoasa

Incepe, treptat, sa inteleaga conceptul de timp si sa faca diferenta intre "astazi" si "maine". Sigur ca nu este la varsta la care sa citeasca ceasul, dar este un progres important in dezvoltarea lui intelectuala.

Capacitatea de concentrare si atentia i se maresc cu fiecare zi care trece. Incepe sa fie mai rabdator si sa asculte cu atentie tot ce ii spui.

Dezvoltarea sociala a copilului la 4 ani si 3 luni

Cele mai multe probleme comportamentale cu care te vei confrunta la aceasta varsta vor proveni din interactiunile copilului cu alti copii sau chiar cu adulti. Are tendinta de a fi rautacios atunci cand ceva nu ii convine (loveste, impinge, tipa etc.) si de a se lauda cu o multime dintre lucrurile pe care le face sau le are, ceea ce poate fi neplacut in relatiile cu ceilalti. Desi se poate juca chiar si cu 2-3 copii deodata, nu are suficienta rabdare sa isi astepte randul in jocuri care includ foarte multi participanti.

educatie-limite-copii

Chiar daca a crescut foarte mult si de mic tot incerci sa ii impui limite si reguli in comportament, copilul continua sa te sfideze si sa-ti testeze limitele. Important este sa fii perseverenta si sa ai multa rabdare cu el.

Pe de alta parte, da dovada de un simt al umorului destul de dezvoltat (mai ales daca ai avut grija sa il cresti in acest spirit), ceea ce il ajuta sa isi faca usor prieteni si sa se faca placut de ceilalti. Tot trebuie sa mai ai grija la glumitele sau poantele pe care le face, pentru a te asigura ca nu intrece masura.

Somnul si alimentatia copilului la 4 ani si 3 luni

Somnul si alimentatia copilului incep sa intre intr-o rutina incepand cu varsta de 3-4 anisori, intrucat nevoile lui nu se schimba foarte mult in aceste privinte. Doarme tot in jur de 11 ore pe zi. La majoritatea copiilor de peste 4 ani, toate orele de somn se desfasoara in timpul noptii. Foarte putini prichindei mai dorm dupa-amiaza la aceasta varsta.

bauturi-copii

Alimentatia prescolarului trebuie sa fie formata si sa cuprinda produse din toate categoriile alimentare, iar meniul trebuie sa fie echilibrat si hranitor. Copilul trebuie sa consume zilnic fructe si legume proaspete, lactate, cereale integrale si carne. Ouale si pestele sunt produse care nu trebuie sa lipseasca din meniu, insa nu este indicat sa fie consumate zilnic, ci doar de 2-3 ori pe saptamana si in cantitati reduse.

Chiar daca micutul poate manca fara probleme din orice tip de aliment, este recomandat sa tii la distanta tentatia fast-food-ului de el, dar si alimente precum margarina, mezeluri, prajeli, dulciuri si prajituri ambalate sau procesate industrial.

Sunt bogate in grasimi, zahar si aditivi nocivi pentru cresterea si sanatatea lui. 

Articole si informatii utile despre copilul de 4 ani si 3 luni

Inotul pentru copii mici



Pronuntia gresita a sunetelor la copii, cand trebuie sa iti faci griji?



Cum inveti copilul sa se prezinte sau sa faca cunostinta cu ceilalti?

Cum convingem copiii sa aleaga mancarea sanatoasa?

Top locuri murdare in care se joaca frecvent copiii

Spalatul pe maini la copii, un obicei distractiv

Abilitatile de comunicare ale copilului la gradinita

Sarcini de curatenie potrivite varstei copilului

Transforma iesirile din casa ale copilului in distractii pe cinste!

Bunele maniere ale copilului la restaurant

Copiii si animalele de companie

Cu ce achizitii noi te-a surprins copilul la varsta de 4 ani si 3 luni? Povesteste-ne experienta ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dezvoltare fizica copii Dezvoltare sociala copii Somn copii Alimentatie copii Comunicare copii

Articole recomandate

Citeste si despre