Copiii si televizorul, plan pentru a limita timpul la tv al copilului

/ / Modificat: 2010-11-12
Copiii si televizorul, plan pentru a limita timpul la tv al copilului

Accesul copiilor la televizor trebuie oferit copiilor cu masura! Netinand cont de acest sfat, risti ca cel mic sa devina dependent de televizor si cu greu sa il mai desprinzi de ecran. De aceea, ai nevoie de un plan bine pus la punct prin care sa stabilesti reguli si limite clare pentru timpul petrecut de copilul tau in fata televizorului.

Stabileste de la inceput cat timp are pe voie pe zi la televizor!

Prima regula pe care trebuie sa o stabilesti cu micutul tau este numarul de ore pe care trebuie sa il petreaca la tv in fiecare zi. Specialistii sustin ca un copil nu trebuie sa petreaca in fata tv-ului sau a calculatorului mai mult de 1-2 ore zilnic!

Nu lasa televizorul aprins pe fundal in timp ce copilul face altceva!

Parintii au adesea tendinta de a tine tot timpul tv-ul deschis atunci cand sunt acasa cu micutii.

Fie ca le dau sa manane, ca incearca sa ii adoarma sau ca acestia se joaca singuri intr-o camera, tv-ul este in permanenta aprins. Poate nu iti dai seama, dar chiar daca nu se uita atent la el tv-ul are o influenta negativa asupra copilului. El se obisnuieste ca el sa fie aprins pe fundal si devine dependent, iar cand nu te astepti vei avea parte de adevarate accese de furie daca vei indrazni sa il stingi cand el este prin preajma.

Nu tine televizorul sau calculatorul in camera copilului!

Daca micutul are aceste 2 distractii in camera, dependenta fata de ele este favorizata decat in cazul unor copii care nu le au in camera. Statisticile au aratat ca piticii care au aceste dispozitive in camera se uita mai mult la tv si se joaca mai mult pe calculator decat cei care le au pozitionate in alta camera a casei.

Nu il lasa sa manance in fata tv-ului!

Daca erai obisnuita sa ii dai sa manance in fata televizorului cand era mic, s-ar putea sa vrea sa faca asta si cand e maricel. Cu greu va manca in afara ariei televizorului si va fi dificil sa il dezveti de obicei! In plus, mancatul in fata televizorului conduce la deprinderea unor obiceiuri comportamentale proaste cand mananca.

Stabileste-i activitati alternative pentru timpul liber!

Cand vine de la gradinita sau de la scoala copilul are parte de mult timp liber. Nu il lasa sa il petreaca pe tot la televizor. Fii mereu pregatita cu cate o activitate distractiva cu care sa il atragi pentru a nu cadea in capcana dependentei de televizor.

Fii un bun exemplu pentru el!

Copilul imita comportamentul tau! Daca tu petreci timp foarte mult in fata televizorului atunci si el va face exact acelasi lucru ca tine. Indicat este sa limitezi timpul pe care-l petreci la tv, mai ales cand copilul este de fata. Cea-r fi sa ii insufli dragostea si pasiunea pentru citit, muzica, arta si alte activitati creative si educative facandu-le chiar tu?

Controleaza timpul petrecut in fata televizorului de copii!

Timpul pe care i-l stabilesti pentru a se uita la televizor trebuie atent monitorizat, iar programele nu trebuie lasate la aprecierea lui. Stabileste reguli si pentru timpul perecut in fata tv-ului:

  • alege-i tu programele la care sa se uite si pe care are voie sa le schimbe din cand in cand; trebuie sa fie educative si dedicate copiilor;

  • monitorizeaza-l atent in timpul pe care-l petrece la tv pentru a fi sigura ca nu schimba pe canale nepotrivite; mai arunca un ochi din cand in cand asupra a ceea ce face;

  • uitati-va impreuna la tv – este educativ si chiar indicat sa te uiti cu el la anumite programe pentru copii; vei fi pe aproape pentru a-i raspunde la intrebari cand nu stie cate ceva si ii vei putea vorbi despre ceea ce vad pentru ca el sa inteleaga mai bine despre ce e vorba;

  • alege din cand in cand programe tv sau cumpara-i jocuri video pentru tv care incurajeaza activitatea fizica; in felul acesta copilul ar putea arata interes pentru un anumit sport si vei putea combate eficient sedentarismul.

Efecte negative ale televizorului asupra copilului

Prea mult timp petrecut de copil in fata televizorului sau calculatorului are efecte negative pe termen scurt si lung. Acestea sunt extrem de periculoase pentru sanatatea si dezvoltarea lor si echivaleaza cu:

  • obezitate;

  • insomnie sau tulburari de somn;

  • tulburari de comportament;

  • performante scolare scazute;

  • mai putin timp pentru jocuri creative, stimulative.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Televizor copii Influenta televizor copii Televizor copii influenta negativa Educatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre