Beneficiile psihologice ale sportului pentru copii

/ / Modificat: 2012-11-26
Beneficiile psihologice ale sportului pentru copii

Chiar daca principalul rol al sportului in viata copilului este de a-l ajuta sa creasca mare, puternic si sanatos din punct de vedere fizic, exista si o serie de beneficii mintale sau psihologice deloc de neglijat pentru el. Sanatatea emotionala este la fel de importanta pentru dezvoltarea copilului precum cea fizica si poate fi stimulata din plin de miscare. Iata cum poti creste un copil implinit fizic, psihic si emotional cu ajutorul sportului!

Combate stresul si depresia!

Miscarea fizica reprezinta una dintre cele mai la indemana si eficiente metode prin care combati stresul si riscul de depresie sau tulburari de dispozitie din viata copilului tau.

Incurajarea sportului in viata copilului este de folos nu doar pentru mentinerea unei greutati optime si consumarea energiei debordante de care da dovada la varste mici, ci si pentru "arderea" adrenalinei sau hormonilor stresului. Dupa ce face exercitii fizice, corpul copilului se relaxeaza si elibereaza hormoni care tin la distanta anxietatea, tulburarile de somn si starile depresive.

Stimuleaza buna dispozitie!

In momentul in care copilul tau face un exrecitiu fizic, se stimuleaza productia neurotransmitatorilor si chimicalelor din creier care determina buna dispozitie.

Unele dintre acestea sunt endorfinele, care nu doar ca ajuta copiii sa fie joviali si binedispusi, dar au si efect terapeutic. Contribuie la diminuarea durerilor din organism si la prevenirea unor boli mentale care pun pe butuci sanatatea emotionala a copilului: tulburarile de anxietate, depresia etc.

Stimuleaza interactiunile sociale!

O viata sociala activa si bogata contribuie din plin la imbunatatirea sanatatii mintale a copilului.

Inscrierea micutului la sporturi de echipa ii ofera oportunitatea de a interactiona cu alti copii si de a stimula dezvoltarea si dobandirea unor abilitati sociale care il ajuta sa isi faca prieteni si sa aiba un tonus psihic bun.

Creste stima de sine!

Inscrierea copilului la un sport competitiv ii ofera un sentiment de autorealizare, de multumire de sine.

Atunci cand el sau echipa lui inregistreaza rezultate pozitive sau succese in competitii sau concursuri, copilul se simte bine si satisfacut de el insusi si de capacitatile lui. Aceste reusite contribuie la imbunatatirea stimei de sine a copilului!

Imbunatateste imaginea de sine!

Unul dintre cele mai vizibile efecte ale sportului in viata copilului este in modul in care creste si se dezvolta din punct de vedere fizic. Determina o crestere armonioasa si tine la distanta riscul de obezitate de copilul tau!

Exercitiile fizice regulate ajuta copilul sa isi dezvolte musculatura si sistemul osos, sa aiba o postura corecta si sa creasca mare si puternic.

Imbunatateste performantele academice!

Potrivit specialistilor, copiii care fac sport regulat au rezultate scolare mai bune decat cei care nu integreaza activitatea fizica in programul lor zilnic.

Miscarea fizica stimuleaza procesele cognitive ale copilului. Determina cresterea productiei de neurotrofine, proteine mici secretate de sistemul nervos. Acestea au rolul de a mentine celulele nervoase in viata si de a le stimula sa functioneze, imbunatatind astfel procesele intelectuale.

In plus, se pare ca micutii care fac sport frecvent si consuma astfel o parte din energia debordanta specifica varstei sunt mai atenti si mai concentrati la orele de la scoala. Acestea contribuie la imbunatatirea performantelor scolare si proceselor cognitive.

Sanatatea mintala a prichindelului tau are numai de beneficiat de pe urma sportului. Incurajeaza-ti copilul de mic sa faca sport si sa se angajeze in diverse activitati fizice. Este unul dintre cele mai simple moduri prin care reusesti sa cresti nu doar un copil sanatos, ci si fericit si implinit.

Copilul tau face sport zilnic? Ce fel de activitati fizice ii plac cel mai mult? Cum ai reusit sa ii cultivi pasiunea pentru sport si miscare fizica? Spune-ne sfaturile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Beneficii sport copii Sport copii Miscare fizica copii

Articole recomandate

Citeste si despre