Abilitati pe care orice copil trebuie sa le deprinda

/ / Modificat: 2013-07-18
Abilitati pe care orice copil trebuie sa le deprinda

Unele abilitati sau deprinderi de viata se dezvolta in mod natural in comportamentul si gandirea copilului. Pe altele insa, cel mic trebuie sa le deprinda cu ajutorul tau si din experientele de viata cu care se confrunta. Nu rata nicio situatie care iti ofera sansa de a-ti invata prichindelul cateva lectii de viata necesare in lupta pentru supravietuire si succes de la maturitate!

Controlul impulsurilor (autocontrolul) si abilitatea de a lua decizii corecte

  Atunci cand este mic, copilul actioneaza din impuls si nu isi gandeste deciziile. Autocontrolul este o abilitate care nu se dezvolta de la sine la cel mic. Trebuie insuflata si incurajata de catre tine, inca de la varsta prescolara.

A invata copilul sa nu actioneze din impuls, ci sa gandeasca de doua ori inainte de a lua o decizie, este un proces complex. Insa din fericire, la varste mici, copilul iti ofera o multime de ocazii prin care il poti ajuta sa inteleaga ca trebuie sa se gandeasca inainte la consecintele pe care actiunile lui le au asupra lui, dar si a celorlalti.

Oferirea unor alternative corecte si responsabile la actiunile lui impulsive este alta metoda prin care copilul invata sa se controleze, sa actioneze cumpatat si sa ia decizii corecte. Copilul are nevoie de antrenament constant pentru a-si insusi abilitatea de a rezolva probleme si pe cale pasnica si de a lua decizii sanatoase si in avantajul lui.

Incurajarea lui constanta in gasirea de solutii proprii la problemele cu care se confrunta, dar si ghidarea lui subtila spre gasirea variantelor corespunzatoare, este un alt mod prin care il ajuti sa gandeasca si sa ia decizii potrivite.

Abilitatile de supravietuire

Lectiile de supravietuire sunt printre primele care trebuie introduse in procesul disciplinar al copilului. Sunt aptitudinile care ajuta copilul sa se descurce pe cont propriu in diverse situatii. Pe masura ce creste, este important sa-l inveti si sa-i arati cum sa se descurce atunci cand e in mijlocul naturii, atunci cand este singur acasa sau cum sa se apere corect atunci cand este pus in fata unei situatii periculoase - este deranjat de un strain, este agresat de colegi sau copii etc.

Aceste abilitati il pregatesc pentru situatiile imprevizibile cu care se va confrunta, de-a lungul timpului. Invata copilul prin exemplu. Fii un model pozitiv pentru el si profita de situatiile prin care trece pentru a-l invata lectii de viata importante.

Nu incerca sa ii enumeri toate lectiile de supravietuire pe care le cunosti. Ii vor intra pe o ureche si ii vor iesi pe alta. Daca nu se va confrunta el insusi cu situatii in care are nevoie de ele, nu le va acorda importanta si nici nu le va aprecia pe masura.

Abilitatile sociale

Copilul trebuie invatat de mic sa fie sociabil sau prietenos cu cei din jur. Inca de la varsta de bebelus, este important sa il tii frecvent in preajma oamenilor si sa il integrezi in comunitati mari, pentru a se obisnui cu prezenta lor. Este primul pas in dezvoltarea abilitatilor sociale.

Pe masura ce creste, invata-l sa imparta jucariile cu ceilalti si cum sa isi faca prieteni. Copilul mic invata cel mai bine abilitatile sociale din interactiunile cu copii de varsta asemanatoare cu a lui. Si deprinderea bunelor maniere joaca un rol esential in dezvoltarea sociala a copilului. Trebuie invatat cum sa se poarte in public, cum sa aiba o conversatie civilizata, cum sa salute sau sa coopereze in grup, cu alti copii.

Jocurile de rol sunt foarte eficiente in deprinderea principalelor abilitati sociale, dar si situatiile de viata prin care treceti, iti ofera oportunitatea de a-l invata ceva nou despre cum se cladesc relatiile sociale.

Independenta si responsabilitatea

Independenta este o abilitate esentiala, care ajuta copilul sa se descurce pe cont propriu si iasa singur din situatii complicate. Este o abilitate cruciala la maturitate, care se poate dezvolta inca din primii ani ai copilariei, insa cu ajutor din partea ta.

Pentru a incuraja independenta copilului, dar si pentru a-l invata sa fie responsabil si sa-si asume decizii si actiuni, este important sa fii un parinte permisiv si sa oferi copilului sansa sa treaca singur prin cat mai multe experiente, din care poate invata o multime de lectii educative importante.

Parintii supraprotectori cresc si dezvolta copii dependenti de ei. Este vorba de asa-numitii copii care se "tin dupa fusta mamei". Acestia depind de parinti in tot ceea ce fac, fara a reusi sa ia nici macar o decizie de unii singuri. Este recomandat ca, de mic, copilul sa fie lasat sa ia decizii proprii cu privire la lucruri marunte: ce mananca, cu ce se imbraca etc. In plus, trebuie lasat sa treaca si prin experiente care-l obliga sa-si gaseasca propriile resurse de a o scoate la capat si de a deveni, astfel, independent si responsabil.  

Organizarea si pastrarea ordinii

Nu vrei sa cresti un copil aflat tot timpul cu capul in nori, care nu stie sa fie punctual, sa-si organizeze eficient timpul si nu este atent cu lucrurile pe care le are. Pentru a evita sa fie haotic si dezordonat, este important sa ii faci, inca din copilaria timpurie, un training de ordine si disciplina.

Invata-l cum sa-si organizeze timpul pentru a duce la bun sfarsit tot ce are de facut intr-o zi. Nu strange niciodata dupa el. Incurajeaza-l mereu sa isi adune lucrurile lasate in urma si sa te ajute la curatenie, pentru a-si da seama cat este de important sa o pastreze cu atentie si sa fie ordonat.

Abilitatile financiare

Invata copilul valoarea banilor si cum sa ii cheltuiasca responsabil, inca din primii ani de viata. Incurajeaza-l sa isi castige proprii bani, implicandu-l in tot soiul de proiecte din care sa primeasca mici venituri, sa ii stranga si sa faca investitii inteligente, pentru a nu deveni un risipitor, mai tarziu.

Dezvoltarea unei inteligente financiare inca din copilaria timpurie ajuta copilul sa dezvolte abilitati importante in afaceri si sa aiba succes la maturitate.

Important este sa te implici in educatia si disciplina lui si sa ai rabdarea necesara de a-l ajuta sa-si formeze aceste abilitati atat de pretioase.  

Ce alte abilitati crezi ca ar mai trebui sa deprinda prichindelul in copilarie? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Abilitati copii Independenta copii Abilitati sociale copii Responsabilitate copii Disciplina copii Abilitati lider copii Abilitati motrice fine copii

Articole recomandate

Citeste si despre