8 reguli de care copiii e bine sa uite uneori

/ / Modificat: 2014-07-14
8 reguli de care copiii e bine sa uite uneori

In conditiile in care regulile sunt piatra de temelie a formarii educatiei si disciplinei copilului tau, este greu sa iti imaginezi ca exista "legi comportamentale" pe care cel mic le-ar putea incalca fara a fi sanctionat! Dupa cum bine stii, uneori, regulile sunt facute pentru a fi... incalcate, chiar si in cazul copiilor, deoarece aceste mici abateri de la norme le fac copilaria mai frumoasa si le formeaza cele mai amuzante amintiri!  

Nu face galagie!

Chiar daca e neplacut sa fii martora la tipetele stridente ale copilului, gandeste-te ce ar mai insemna copilaria lui fara aceasta "muzica" speciala pentru urechi, numita galagie? Copiii mici sunt galagiosi. Le place sa cante tare, sa imite sunetele animalelor si sa strige unii dupa altii. Chiotele lor de bucurie sunt direct proportionale cu sentimentele placute pe care le resimt in timpul activitatilor distractive la care iau parte.

Este recomandat sa-l inveti sa-si regleze "numarul de decibeli" pe care-l scoate uneori pe gura si sa il ajuti sa inteleaga ca nu este frumos sa tipe in public. Uneori insa, cand vezi ca se simte bine in compania altor prichindei, permite-i sa mai incalce aceasta regula. Este modul in care isi exprima bucuria si o placere "vinovata", de care-si va aminti cu drag, in viitor!  

Nu te juca cu mancarea!

alimentatie-copil-mic

De fiecare data cand bebelusul sau copilul mic ia masa, parca are loc un razboi intre el si alimente. De cele mai multe ori, alimentele sunt cele care inving sau, cel putin, asa arata peretii, masa, podeaua si hainele copilului, peste care mancarea pare sa fi pus stapanire. In ciuda deranjului si a mizeriei, ia-ti un ragaz si uita-te la copilul tau: nu-i asa ca este simpatic atunci cand este mozolit tot cu piure de legume sau cu fructele pe care a incercat sa le mestece? Merita mai degraba o poza decat o sapuneala zdravana, nu-i asa?  

Nu te juca in noroi!

A plouat afara si nu exista portiune de asfalt sau pamant care sa nu fi cazut victima picaturilor de apa! Nu exista nicio bucata de asfalt uscata sau curata, dar tu insisti sa nu se joace in noroi ori sa nu se murdareasca pe haine! Oare cum ar putea face acest lucru, cand principala placere a unui copil mic este sa se aventureze prin cele mai ascunse cotloane ale naturii si sa experimenteze toate jocurile pe care le cunoaste in aer liber?

Daca nu ai un cos plin de haine murdare ale copilului, o data la maximum doua zile, inseamna ca nu ai un copil in casa! Copiii se murdaresc, rup haine si incaltari, toate acestea fiind victime ale procesului de cunoastere si invatare a mediului inconjurator!  

Nu alerga ca te lovesti!

Ca orice parinte, vrei sa-ti tii copilul cat mai in siguranta si sa il protejezi de accidente nedorite, ca acelea provocate la locurile de joaca. Din acest motiv, ai tendinta sa-i repeti tot timpul "Nu alerga!", fara sa-ti dai seama ca, de multe ori, nu faci decat sa omori cateva dintre cele mai frumoase amintiri ale copilariei - vanataile, juliturile, zgarieturile, adica asa-numitele "semne de buna purtare"! Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa ii permiti sa se tavaleasca pe jos, sa alerge peste tot si sa cada tot timpul, insa uneori, ai putea sa mai treci cu vederea aceste mici scapari!  

Nu chiuli de la scoala!

  scoala_copii

Chiulul este un comportament inacceptabil pentru un scolar si este important sa ii amintesti mereu acest lucru. Insa daca se intampla sa chiuleasca o data, la influenta majoritatii colegilor, nu il trage prea tare de urechi. Admonesteaza-l verbal, spune-i ca nu este bine ceea ce face, dar fii indulgenta cu pedepsele! Adu-ti aminte ca nici tu nu ai fost usa de biserica la scoala.

Probabil ca ti-ai creat cele mai frumoase amintiri ale copilariei din chiulurile pe care le "trageai" impreuna cu gasca de la scoala. Permite-i, cu masura si in limite decente, si copilului sa experimenteze aceste senzatii, atat timp cat nu face un obicei din ele.

Nu merge prin ploaie!

"Nu merge prin ploaie ca racesti!" este sfatul pe care si tu l-ai auzit la parintii tai si pe care il oferi, mai departe, copilului tau. Tu i-ai ascultat mereu? Ba bine ca nu, nu-i asa? Ce te faci atunci cand cel mic vine de afara sau de la scoala ud din cap pana in picioare? Ii reamintesti ca trebuie sa foloseasca umbrela atunci cand ploua si ca nu ii va placea sa stea o saptamana in casa cu febra. Apoi, il lasi sa "rumege" linistit placerea de a fi mers prin ploaie. Cine stie, poate ploaia chiar il va creste mare, asa cum se spune!  

Nu sta pana tarziu!

copii-citit-furis

Programul de somn al copilului trebuie sa fie lege in disciplina lui, cu exceptia evenimentelor si a cazurilor speciale, cand are voie sa stea pana tarziu. Dar daca se intampla sa-ti surprinzi copilul treaz, ascuns sub patura, cu jocul video in mana, nu fi mereu severa cu el. Tu de cate ori nu ai "furat startul" orei de culcare cu jucariile preferate sau doar de dragul de a mai citi putin din cartea ta favorita?

Permite-i si copilului tau sa isi formeze astfel de amintiri frumoase, dar fara a-i da de inteles ca esti de acord cu abaterile de la regula. Doar prefa-te, din cand in cand, ca nu vezi ce se intampla in dormitorul lui!  

Nu manca la fast-food!

Incerci cu tot dinadinsul sa formezi copilului obiceiuri alimentare sanatoase, astfel incat sa fie mereu protejat de riscul obezitatii. Din acest motiv, insisti, de cate ori ai ocazia, sa nu manance niciodata la fast-food si sa evite gustarile nesanatoase de la scoala. Dar ce ar mai fi copilaria lui daca nu ar musca macar o data din "fructul interzis", adica din cartofi prajiti, hamburgeri, chips-uri si bauturi acidulate nesanatoase?

Important este ca cel mic sa aiba o dieta echilibrata, fara restrictii severe, si sa inteleaga, inainte de toate, ce se intampla cu sanatatea lui daca mananca frecvent astfel de alimente. In atari conditii, o portie de cartofi "furata" cu colegii dupa scoala, la fast-food, nu va compromite toata educatia alimentara pe care ai incercat sa i-o formezi, de mic.  

Ce alte reguli crezi ca mai pot fi, din cand in cand, incalcate de copii, fara repercusiuni in dezvoltarea lui? Impartaseste-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Reguli copii Educatie copii Disciplina copii Comportament copii Copilarie frumoasa

Articole recomandate

Citeste si despre