6 secrete ale cresterii unui copil sigur pe el

/ / Modificat: 2015-05-11
6 secrete ale cresterii unui copil sigur pe el

6 secrete ale cresterii unui copil sigur pe el

Una dintre cele mai importante atu-uri in viata pentru a avea succes este increderea in sine. Cresterea unui copil sigur pe el reprezinta garantia fericirii si succesului la maturitate. Ofera-i micutului tau instrumentele necesare pentru a avea incredere in forte proprii.

Accepta-l asa cum este

Unii copiii sunt introvertiti, iar altii sunt extrovertiti. Insa fiecare copil este unic. Daca micutul tau este mai introvertit nu inseamna ca este ceva in neregula cu el, ci ca este parte din personalitatea lui. Este loc in aceasta lume pentru ambele tipuri.

invatare_copii_luni_an

Daca are un singur prieten, nu inseamna ca nu este capabil sa isi faca prieteni, ci doar felul lui de a avea prietenia. Nu trebuie sa il desconsideri sau sa il compari cu altii pentru ca este astfel. Ii vei crea frustrari si complexe care-l vor impiedica sa se dezvolte intr-un matur puternic, increzator in fortele proprii.

Incearca sa il incurajezi mai mult decat sa il lauzi

Sigur ca si laudele au rolul lor in dezvoltarea armonioasa a lui, insa incurajarile sunt mai de dorit pentru a consolida increderea in forte proprii. Atunci cand il lauzi, iti arati aprecierea pentru rezultatul final al unei actiuni, insa nu si pentru eforturile intreprinse pana a rezultat.

Important este sa ii incurajezi eforturile pe tot parcursul unei actiuni si sa fii acolo pentru a-l sustine cand se impotmoleste sau e pe cale sa cedeze.

Imparte-i lucrurile pe care le are de facut in sarcini mai mici

Copilul tau se poate simti vulnerabil si neajutorat, ba chiar pus in imposibilitate, daca aude ca are de facut vreo 10 probleme de matematica in 2 zile. Cantitatea ii poate coplesi pe micuti in demersul lor de a face ceva. Insa daca ii imparti tema in mai multe parti, si il vei ajuta sa rezolve 2-3 dimineata, inca 2-3 seara si apoi restul a 2-a zi, nu i se mai va mai parea atat de mult si greu.

promisiune_responsabilitate_copii

Procedeaza la fel si cu sarcinile de curatenie. Nu ii spune copilului "fa curat in camera", pentru ca atunci cand va vedea cate are de facut va fi pus in impas si ii va cam pieri si cheful.

Va avea impresia ca nu o sa termine niciodata. Mai bine pune-l sa faca acelasi lucru, dar impartind treaba in sarcini mai mici si mai multe, consecutive : mai intai curatenia in sifonier, apoi pe birou, aranjatul patului etc.

Ajuta-l sa invete din greselile pe care le face

Toti copiii gresesc. Insa important este sa si invete ceva din acestea. Sa nu le vada ca pe esecuri sau ca pe un capat de lume. Felul in care sunt tratate si depasite acestea face diferenta. Nu il certa pentru ele, ci ajuta-l sa le repare, discuta-le cu el si ajuta-l ca data viitoare sa nu mai cada in capcana lor.

Ajuta-l pe copil sa isi dezvolte abilitati si aptitudini

In consolidarea stimei de sine si a increderii in forte proprii intra si incurajarea aptitudinilor copilului. Ele fac parte din acest puzzle numit incredere in propria persoana.

jocuri-cuvinte-copii

Daca il ajuti pe copil sa invete sa se imbrace singur, sa se spele singur pe dinti, sa puna masa, sa se imbrace fara ajutor il ajuti sa devina independent si rsponsabil. Toate acestea contribuie la dezvoltarea unui copil sigur pe el!

Fii un exemplu pentru el

Felul in care reactionezi cand gresesti, cum te descurci cu toate treburile si cum nu te lasi niciodata pagubasa oricate piedici ai intampina in calea ta reprezinta o lectie pentru copilul tau din care are multe de invatat... si de preluat.

Micutul imita ceea ce vad in jur, iar daca te vede ca tipi, arunci cu toate in jur doar pentru ca ai ars mancarea, asa va proceda si el la randul lui. I

Insa daca reactionezi calm, poate faci si haz de necaz pe seama intamplarii si o iei de la capat fara frustrari si suparare, atunci micutul tau va invata ca totul are rezolvare si nu se produce o tragedie dintr-atat.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Incredere in sine copii Dezvoltare incredere forte proprii copii Responsabilitate copii Independenta copii Crestere copil Dezvoltare copii

Articole recomandate

Citeste si despre