6 amintiri din copilarie uitate adesea de copii

/ / Modificat: 2014-07-14
6 amintiri din copilarie uitate adesea de copii

Cu siguranta ca nu iti mai amintesti foarte bine prima litera mazgalita atunci cand erai copil, prima palma primita la fund de la parintele mai "rau", cand ai renuntat la suzeta sau biberon sau cand ti s-a facut prima fotografie alb-negru. Sunt multe amintiri din copilarie care sunt parca "sterse" din memoria noastra si nu reusim sa ni le aducem aminte. Iata 6 astfel de amintiri pe care, cel mai probabil nici micutul tau nu si le aminteste sau nu si le va mai aduce aminte mai tarziu!

Psihanalistul Sigmund Freud este primul care a adus in atentie aceasta problema si ideea ca adultii au foarte multe lipsuri in memorie legate de perioada copilariei, in special legate de cele de dinainte de varsta de 6 ani. El a facut cercetari si dezbateri in acest sens. Iar rezultatele continua si astazi. Perioada se numeste amnezia copilariei si se incheie undeva intre 3 si 4 ani, iar cauzele inca nu au fost descoperite.

Prima palma la fundulet

Oricat de mult ar milita impotriva violentei fizice ca metoda de disciplinare a copilului, exista parinti carora le mai scapa cate o palma la funduletul micutului, fie ea si simbolica.

In trecut, bataita la fundulet era ceva mai practicata decat in ziua de azi, iar aceasta este una dintre primele amintiri care sunt refulate sau uitate de copii.

Prima litera scrisa

Perioada 1-2 ani, poate si prima parte a gradinitei sau a perioadei prescolare sunt destul de confuze pentru multi copii. Multe dintre amintiri parca sunt sterse cu buretele, oricat de mult ar vrea sa si le aduca aminte.

Primii 3-4 ani ai copilariei corespund si cu prima litera scrisa sau primul cuvantel scrijelit pe hartie. Poate doar pastrarea unei astfel de amintiri de catre parinti ar mai putea sa-i satisfaca curiozitatea asupra felului in care aratau primele sale litere.

Foto: sammysouthallphotography.co.uk

Prima "meserie" ca model foto

Probabil ca nici micutul tau nu a lipsit de la sedinta foto din primele zile de la nastere, care compune si astazi o parte emotionanta si plina de insemnatate a albumului familiei tale.

In cazul in care ai un copil mai maricel, atunci cu siguranta ai fotografii-standard din perioada in care se faceau alb-negru si era pozat in cadre speciale. Sunt evenimente pe care copilul nu le are intiparite in memorie.

Cand era mic si facea pe el

Nu sunt amintiri onorbile pentru un micut (probabil de aceea nici nu si le aduce aminte), dar sunt evenimente specifice copilariei si care se pot prelungi pana tarziu. Doar daca micutul tau a facut caca sau pipi pe el pana la o varsta inaintata isi mai aminteste astfel de momente rusinoase.

Primii pasi

Performanta micutului de a face primii pasi de unul singur este un eveniment important in viata oricarui copil si cel care da startul multor aventuri din viata micutului. Dar sunt facuti la o varsta mult prea mica pentru ca un copil mare sa isi mai aduca aminte.

Acelasi lucru este valabil si cu alte momente memorabile, precum aparitia primului dintisor, renuntarea la suzeta, taierea motului si alegerea produselor de pe tava, de la taierea motului! Sunt amintiri pretioase pentru parinti, dar lacune mari pentru copii.

Prima jucarie preferata

Preferintele copilului pentru jucarii se schimba de la o zi la alta, dar prima jucarie preferata are intotdeauna o semnificatie speciala. Parintii o pastreaza intotdeauna in ladita de amintiri, numai micutul tau este cel care nu isi aduce aminte sa fi indragit atat de tare acea jucarie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Amintiri copii Primii pasi Jucarie preferata copii Palma fund copii

Articole recomandate

Citeste si despre