5 situatii stanjenitoare pentru copii

/ / Modificat: 2013-03-22
5 situatii stanjenitoare pentru copii

Situatiile stanjenitoare sunt la ordinea zilei in copilarie, cand cei mici sunt surprinsi adesea in "ofsaid", tragand vanturi in public, scobindu-se in nas sau facand pipi in pantaloni in mijlocul clasei sau in fata publicului adunat pentru o sceneta de teatru. Nici purtarea aparatului dentar sau plansul in public nu ii pune in pozitii mai favorabile in fata celorlalti. Lasa deoparte jena care te cuprinde cand esti martora la astfel de situatii si invata copilul cum sa scape de aceste obiceiuri urate din comportamentul lui!

Scobitul in nas

  Surprinderea copilului cu degetele in nasuc nu este deloc o imagine prea placuta ochiului. Este un gest considerat nepoliticos, in special atunci cand este facut in public. Este important sa intelegi ca, la varste mici, copilul nu stie ca ceea ce face este un gest dezgustator. Depinde de tine sa ii explici in ce constau gesturile nepoliticoase, care sunt bunele maniere in acest sens si ce alte reguli se mai respecta in public.

In plus, exista intotdeauna cauze plauzibile care determina acest comportament: respiratie ingreunata de mucus intarit, plictiseala, stres, anxietate etc. Odata ce descoperi cauza, vei reusi sa il dezveti si de acest obicei.  

Flatulenta - eliminarea gazelor in public

Atunci cand un copil elimina gazele intestinale, spunem, in mod popular, ca "trage vanturi". Nu este una dintre cele mai placute situatii in care se poate regasi sau in care poti fi pusa, dar nu incerca sa cauti vinovati, ci mai degraba sa rezolvi situatia. Flatulenta este un proces fiziologic, natural, pentru care copilul nu ar trebui certat. El trebuie ajutat sa inteleaga ca este un gest care tine de intimitate si care nu se poate face in public.  

Enurezisul - scapatul in pantaloni in public

Una dintre cele mai jenante situatii, pe care si copilul o resimte din plin, este atunci cand face pe el si are martori in jurul lui. Pe cat de jenanta este aceasta situatie, pe atat de mult trebuie bagata in seama si investigata. Conditia medicala asociata acestei manifestari este enurezisul, care poate avea o multime de cauze: emotii, stres, anxietate, boli etc.

Purtarea aparatului dentar

Purtarea aparatului dentar a pus intotdeauna copiii intr-o pozitie usor stanjenitoare, din cauza tachinarilor la care sunt supusi de ceilalti copii. Insa este mai important ca cel mic sa inteleaga necesitatea din spatele purtarii aparatului si scopul lui, pentru a infrunta mai usor rautatile celorlalti.  

Plansul in public

Plansul copilului in public te pune mai degraba pe tine intr-o pozitie stanjenitoare, decat pe cel mic. Daca plansul mai este insotit si de accese de furie, atunci vei crea sigur o adevarata scena de teatru in mijlocul multimii.

Astfel de reactii tin de modul in care iti disciplinezi copilul. Vorbeste cu el si explica-i cat de nepotrivite si urate sunt aceste reactii, mai ales atunci cand sunt facute in public. Stabileste reguli impotriva crizelor de isterie si plansului in public si pedepse asociate incalcarii lor.

Care sunt cele mai stanjenitoare situatii in care a fost pus copilul sau ai fost pusa de prichindelul tau? Spune-ne si alte exemple, in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Scobit nas copii Aparat dentar copii

Articole recomandate

Citeste si despre