5 realizari ale copiilor pe care nu le sarbatorim

/ / Modificat: 2014-11-03
5 realizari ale copiilor pe care nu le sarbatorim

Primele cuvinte, primii pasi, iesirea primului dintisor, momentul in care face prima fundita la pantofi - toate sunt momente sau realizari importante ale copilului in primii ani de viata, pe care parintii le sarbatoresc cu mare fast si le imortalizeaza in fotografii nepretuite.

Exista insa si alte momente importante in dezvoltarea copilului care merita aceeasi atentie si pe care, din nefericire, multi parinti le ignora!

Abilitatea de a se imbraca singur

Nu doar momentul in care isi leaga prima oara sireturile sau face prima fundita merita laudat in dezvoltarea copilului. Si realizarea de a reusi sa isi traga singur pantalonii pe el ori sa isi inchida fermoarul la geaca atunci cand se imbraca merita complimentate si marcate cu o recompensa draguta.

Abilitatea de a-si sufla nasul singur

Ca parinte, trebuie sa stii deja cat de dificil este sa iti inveti copilul sa isi sufle nasul singur: cum sa tina servetelul, cum sa sufle, cum sa-l stranga intre degete si sa-si stearga nasul cu el etc. Si atunci, toata aceasta truda de a-l face sa inteleaga cum se sufla nasul nu merita oare rasplatita pe masura in momentul in care este savarsita de copil singur, fara ajutor?

Momentul in care foloseste singur toaleta

Numai tu stii cat timp ai pierdut, cati neuroni ai uzat si cat de mult ti-ai pus rabdarea la incercare incercand sa il inveti sa renunte la scutece in favoarea olitei, iar apoi sa descopere utilitatea vasului de toaleta. Insa toata aceasta ostenire merita din plin in momentul in care, dupa saptamani bune de tatonat toaleta, surprinzi copilul ca reuseste sa o foloseasca singur singurel si corect, pe deasupra: de la deschiderea sau tragerea pantalonilor, pana la stergerea cu hartie igienica, trasul apei si spalarea pe manute. Este o reusita cu adevarat remarcabila, care merita sarbatorita macar cu o briosa delicioasa, daca nu cu un tort.  

Momentul in care scrie prima litera sau primul cuvant singur

Copilul tau deja s-a familiarizat cu pixul si hartia. Face desene mai abstracte decat picturile din arta futurista. Iti trebuie o viziune speciala ca sa iti dai seama ca cele trei dungi scrijelite pe foaie sunt, de fapt, un catel sau o pisica. Dar vine si un moment in care, dupa un antrenament indelung de scriere a literelor alfabetului, constati fie ca micutul tau a scris pentru prima oara "mama" sau numele sau. Este o realizare impresionanta care merita celebrata cel putin printr-o poza de album.  

Momentul in care este lasat singur acasa prima oara

Pana in momentul in care il vei lasa singur acasa cu orele si vei putea merge linistita la munca vor mai trece cativa ani buni (pana pe la varsta de 11-12 ani). Insa nu inseamna ca trebuie sa astepti pana atunci pentru a-l lasa singur acasa, macar cateva momente. Daca ai inceput deja sa-i testezi gradul de responsabilitate si disponibilitatea de a ramane singur acasa si da semne ca este pregatit, fa un experiment.

Lasa-l sa stea macar 5 minute singur in casa. Ramai la usa sau in apropierea locuintei in tot acest interval. Daca dupa scurgerea timpului, ajungi acasa si copilul sta cumintel (nu a dat foc casei!!!), merita sa il feliciti si sa celebrati impreuna momentul cu un cocktail delicios sau cu o prajitura.

Ce alte realizari importante din dezvoltarea copilului crezi ca mai merita sarbatorite pe parcursul copilariei lui? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dezvoltare copii

Articole recomandate

Citeste si despre