5 motive pentru care copilul iti respinge afectiunea

/ / Modificat: 2013-06-29
5 motive pentru care copilul iti respinge afectiunea

Nimic nu te intristeaza mai tare decat momentele in care copilul iti respinge saruturile, imbratisarile si toate dovezile de afectiune pe care vrei sa i le oferi. Starea de dispozitie a copilului de varsta prescolara fluctueaza constant. Inainte de a te gandi ca nu te iubeste sau ca te uraste, iata cateva dintre cele mai frecvente motive pentru care prescolarii trec brusc de la o stare la alta, dar si cele mai potrivite moduri de a-i raspunde la un astfel de comportament!

Gandul ca micutul tau nu te iubeste iti sfasie sufletul si iti da o stare de neliniste si tristete cum nu ai mai simtit niciodata. In loc sa te intristezi cand vezi ca cel mic te ignora, refuza sa fie imbratisat sau pupacit ori nu vrea sa mai vorbeasca cu tine, este important sa depistezi cauzele acestui comportament. Acestea te vor ajuta sa intelegi mai bine comportamentul lui care, de cele mai multe ori, face parte din dezvoltarea fireasca de la varsta la care se afla.  

Copilul nu este prea "lipicios" din fire

Cauta intotdeauna metodele potrivite de a-ti arata afectiunea fata de copil! Tine intotdeauna cont de firea sau temperamentul pe care il are, pentru a evita situatiile neplacute in care iti refuza gadilaturile, pupaturile si alte dovezi de afectiune.

Nu poti fi lipicioasa tot timpul cu el, daca el nu este o fire afectuoasa si extrovertita. Nu va accepta aceste forme de manifestare a dragostei pentru el, intrucat sunt situatii in care nu se simte confortabil.

Daca micutii extrovertiti nu se mai satura de imbratisari, sarutari si declaratii de iubire din partea parintilor, cei introvertiti si mai retrasi din fire se bucura de manifestarea acestor sentimente prin moduri ceva mai subtile: prepararea desertului preferat, o felicitare scrisa cu dragoste, un email sau sms.  

Trece prin faza de razvratire sau independenta

Toti copiii de varsta prescolara trec printr-o faza de "rasculare" impotriva tuturor, dar in mod special, a parintilor. Apare in jurul varstei de 3 sau 4 ani, cand incearca sa isi impuna propriile pareri si sa fie autonomi in majoritatea actiunilor pe care le intreprind.

Pe masura ce copilul creste si isi dezvolta mai multe abilitati, incepe sa aiba din ce in ce mai putina nevoie de tine la imbracat, mancat, spalat si in alte activitati pentru care, pana acum, depindea de ajutorul tau.

Multi parinti sunt debusolati de aceasta atitudine a copilului. Au impresia ca sunt respinsi pentru ca nu sunt iubiti. In realitate, copilul vrea doar sa fie pe propriile lui picioare in foarte multe lucruri pe care le face. Din acest motiv, ar putea sa te indeparteze de fiecare data cand incerci sa il atingi sau ajuti.

Important este sa nu iei aceste reactii personal si sa stii sa identifici momentele in care poti fi afectuos cu el, pentru a nu mai primi un refuz care te intristeaza. De exemplu, nu incerca sa ii arati dovezi de dragoste atunci cand se joaca sau se uita la desene. Cauta sa faci aceste lucruri atunci cand este atent la tine si nu este ocupat cu altceva, adica in momentele in care petreceti timp impreuna.  

Este suparat pe tine si acesta este modul prin care o arata

Indiferenta si refuzul dovezilor de afectiune reprezinta si un mijloc de comunicare pentru copilul de varsta prescolara. Din cauza ca nu are un limbaj foarte bine dezvoltat si nu isi poate exprima supararile si frustrarile verbal, apeleaza la diverse comportamente pentru a-ti transmite emotiile si mesajele. Unul dintre ele este cel prin care te ignora si iti refuza orice incercare de a interactiona cu el, inclusiv pupaturile si imbratisarile care, in general, ii sunt atat de dragi.

Copilul poate fi suparat din cauza ca i-ai refuzat ceva sau l-ai intrerupt dintr-o activitate placuta pentru el. Nu uita ca, atunci cand este mic, are o toleranta foarte scazuta la frustrare si nu sta prea bine nici la capitolul rabdare. Nu poate tolera faptul ca nu ii faci toate poftele si nu are rabdarea necesara pentru a astepta pana cand vei avea banuti pentru a-i lua jucaria preferata. Din acest motiv, te "rasplateste" cu o doza mare de indiferenta, singura arma pe care o are la indemana si care stie ca da roade in a te supara.

Pur si simplu, copilul are o zi proasta

Doar pentru ca este mic, nu inseamna ca nu poate fi plictisit, iritat sau lipsit de cheful si dorinta de a se aventura in jocuri sau alte tipuri de activitati. Si copilul tau poate avea o zi proasta, la fel ca oricare alta persoana. Poate avea momente in care e tacut sau retras, fara a insemna ca este ceva in neregula cu el.

Daca prezinta o stare buna de sanatate, stii ca nu l-ai "suparat" cu nimic si totusi nu vrea sa vorbeasca cu nimeni, atunci respecta-i nevoia de intimitate si pastreaza o oarecare distanta. Lasa-l sa stea retras o perioada si sa-si revina singur. Doar in situatia in care starea se prelungeste pe mai multe ore sau zile, incearca sa gasesti un moment favorabil in care sa vorbesti cu el si sa afli daca exista o alta cauza a acestei dispozitii proaste.  

Respinge doar unul dintre parinti

Exista o perioada in etapa prescolara in care copilul se poate atasa foarte tare de un parinte, in timp ce pe celalalt aproape ca il ignora. Indiferent ca esti tu cea care este "pusa la zid" si privata de atentia si dragostea copilului ori ca este taticul, este important sa constientizezi ca aceasta faza este fireasca in dezvoltarea lui.

Este adesea incurajata si de anumiti factori: parintele pe care il adora este mai permisiv cu el, ii face toate poftele, petrece mai mult timp cu el etc. Important este ca atat tu, cat si taticul sa va puneti de acord asupra stilului disciplinar pe care-l adoptati in educatia copilului.

Este recomandat sa aplicati aceleasi reguli si pedepse. Daca unul este ferm in stabilirea si impunerea regulilor si limitelor din comportamentul lui, iar celelalt ii permite sa faca ce vrea, pe ascuns, copilul este incurajat sa favorizeze parintele mai putin strict, ceea ce poate fi daunator in dezvoltarea lui ulterioara.  

Mai cunosti si alte cauze pentru care copilul poate respinge dovezile de dragoste ale parintilor? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Respingere copii Cauze respingere copii Dovezi afectiune copii Comunicare copii Comportament copii Afectiune copii

Articole recomandate

Citeste si despre