Semne de gelozie la copii

/ / Modificat: 2011-05-20
Semne de gelozie la copii

Gelozia este un sentiment care apare adesea la copii. Acesta isi face simtita prezenta in special cand in sanul familiei apare un nou fratior sau cand atentia ta se deplaseaza de la persoana lui asupra alteia sau a unui animalut ori obiect mai mult decat ar trebui. Invata sa recunosti semnele geloziei la copilul tau!

Accesele de furie

Crizele de isterie frecvente ar putea fi un semn de gelozie la copii. Analizeaza atent care sunt circumstantele si daca exista posibilitatea ca tipetele si plansul fara oprire sa fie cauzate de aparitia in sanul familiei a unei alte persoane, daca ii mai acorzi atentia necesara si daca ti se pare ca incearca astfel sa iti atraga atentia.

Tristetea (depresia)

Depresia este o capcana foarte periculoasa in care poate cadea usor un copil trist. De la o tristete excesiva pana la a fi depresiv este o trecere foarte usoara, mai ales la varste fragede. Daca observi ca micutul tau este intotdeauna retras, nu rade aproape niciodata, nu are chef de viata, este usor iritabil, nu se implica in activitati familiale si sta mai mult singur, atunci este posibil sa fie depresiv. Este un semn de gelozie, insa nu menit pentru a-ti atrage atentia, ci mai degraba este o reactie psihologica si emotionala a felului in care se simte si pe care nu o controla. Vorbeste cu el cat mai repede!

Izolarea

Copilul retras in carapacea lui, avand propriul univers, este un copil trist, poate deprimat. Este posibil ca izolarea lui de familie, prieteni si neimplicarea in activitati sociale sau de alta natura sa fie un semn de gelozie nemanifesta. El nu reactioneaza incercand sa iti atraga atentia, ci - ca in cazul depresiei - este vadit afectat si se simte neglijat, neiubit si neapreciat in sanul familiei.

Agresivitatea

Agresivitatea este una dintre cele mai clare semne de gelozie, mai ales daca ea este indreptata spre fratior sau persoana care ii fura atentia parintilor. Asadar, daca vezi copilul ca isi agreseaza fratiorul sau ca se manifesta mai violent decat este normal pentru varsta lui si exista un context in care ar putea fi gelos, atunci ia masurile necesare. Unii copii gelosi sunt furiosi, suparati, iritati, iar agresivitatea este singura forma prin care isi pot manifesta ceea ce simt, mai ales daca nu cunosc si nu reusesc sa identifice sentimentul de gelozie. Acestia pot lovi, musca si arunca cu diverse obiecte in cel pe care este gelos.

Jocul individual (predominant)

Jocul individual este extrem de util in dezvoltarea copilului. Insa cu anumite limite. Atunci cand el devine o practica constanta si prichindelul tau refuza sa intre in contact cu alti copii sau sa se joace cu tine poate indica faptul ca este trist. Una dintre cauze, mai ales daca tocmai a aparut o schimbare in sanul familiei, ar putea fi gelozia pe noul fratior.

Lipsa poftei de mancare

Un copil care refuza sa manance poate fi unul trist si suparat pentru ca iubirea ta pentru el este pusa in pericol de noul tau job, partener de viata sau de noul fratior. Asadar, daca vezi ca pofta lui de mancare a scazut considerabil si vezi ca apar modificari in rutina lui alimentara, vorbeste cu el.

Semne verbale de gelozie la copii

Daca micutul tau este suficient de maricel si se poate exprima verbal atunci este important sa fii atenta la ceea ce iti spune. Nu te astepta sa auzi de la el "mami, sunt gelos pe fratele meu". Trebuie sa asculti un pic printre randuri si sa fii atenta la unele dintre urmatoarele reactii: "il urasc pe bebelus/animal/alt obiect al geloziei lui"; "nu e corect ca X (fratele sau sora) sa primeasca jucaria aceea si eu sa ma multumesc doar cu un puzzle" - nu conteaza marimea jucariei sau valoarea, numai ideea in sine il face sa se simta gelos; "este numai vina lui; a castigat pentru ca a trisat" - incearca sa il discretizeze pe fratior in ochii tai; "mami, uite ce face X (fratele sau sora)" - paratul este o forma de manifestare a geloziei, incercand astfel sa te intoarca impotriva lui; "nu vreau sa ii dau din jucariile/hainutele mele lui X" - nu vrea sa imparta nimic cu o persoana pentru care are resentimente; "nu vreau sa mai muncesti/ sa mai stai cu X sau cu Y etc."

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Gelozia intre frati Copil trist Agresivitate copii

Articole recomandate

Citeste si despre