Negocierea cu copilul

/ / Modificat: 2011-01-31
Negocierea cu copilul

Negocierea cu copilul este un proces extrem de dificil si o provocare pentru parinti. Acestia trebuie sa invete sa isi controleze eficient emotiile su frustrarile cand se implica intr-un astfel de act. Totusi, cu putina indemanare si cu instrumentele necesare poti transforma arta negocierii intr-o adevarata lectie pentru copil, care are posibilitatea sa invete cum sa rezolve constructiv conflictele.

Ce inseamna de fapt sa negociezi cu un copil?

A negocia cu micutul tau inseamna sa lasi un pic de la tine (ceva care nu are o importanta deosebita – de exemplu, sa il mai lasi sa stea 5 minute la tv in plus fata de ora de culcare) pentru a obtine ceva de la el (sa faca ceva ce iti doresti – sa isi puna hainutele la loc).

Strategii eficiente de negociere cu copilul

Incearca sa faci o intelegere cu el si nu sa pornesti o cearta!

In functie de modul in care pui problema si te exprimi, poti obtine o negociere de succes sau poti isca un adevarat scandal. Atunci cand vrei sa obtii ceva de la el, nu ii impune spunandu-i "fa curat in camera" sau "pune imediat jucariile la loc", ci porneste cu dreptul spunand "vrei, te rog, sa faci... ". In acest fel ai mai multe sanse ca micutul tau sa spuna "da" sau sa coopereze eficient cu tine.

Alege momentul si locul potrivit pentru a negocia!

In niciun caz nu este in ordine sa pornesti o negociere cand sunteti undeva in public, la un restaurant sau intr-un hipermarket, unde exista distrageri.. De asemenea, daca incerci sa negociezi atunci cand este moroconas, trist, abia trezit din somn nu vei reusi sa obtii nimic de la el. Ai grija sa fie odihnit, hranit, dormit si sa fie atent la tine cand puneti cartile pe masa.

Ai grija cum pui problema, astfel incat sa ai un avantaj in fata lui!

Modul in care formulezi obiectul negocierii poate sa il puna pe copil in pozitia de a fi de partea ta. Daca ii spui direct ca nu poate face ceva ce isi doreste si gata, vei avea mult mai mult de furca. Ideea este sa fii specifica si explicita atunci cand ii spui ceva. De exemplu, daca micutul vrea in momentul acela in parc, nu ii spune ca nu are voie, ci explica-i ca nu puteti merge chiar atunci in parc pentru ca e ora de masa si trebuie sa manance.

Implica-l si pe copil in negociere!

Invata-l sa iti puna intrebari si intreaba-l si tu la randul tau pentru a gasi solutii impreuna la problemele cu care va confruntati. Vei avea tendinta sa preiei fraiele negocierii, doar tu esti adultul, nu-i asa? Insa trebuie sa incerci sa il implici si pe el si sa il determini sa isi dea seama de consecintele actiunilor lui. Este o lectie de responsabilitate. Cand face o boacana intreaba-l "care crezi ca este consecinta/pedeapsa cea mai potrivita a faptului ca m-ai muscat, lovit, ca ai spart vaza etc.?" sau cand vrea sa mai stea "putin la calculator" si apoi sa isi faca temele intreaba-l "cam cat timp crezi tu ca este rezonabil sa mai stai inainte de a te apuca de teme?". Abia apoi incepeti negocierile.

Asculta si punctul de vedere al copilului!

Pe langa faptul ca trebuie sa il implici activ, sa il pui sa gandeasca si sa gaseasca singur solutii, este important sa mai lasi un pic de la tine si sa incerci sa asculti si sa iei in seama si punctul de vedere al copilului. Aminteste-ti ca nu este vorba de impunerea uni reguli, ci de o negociere, iar negocierea presupune pledoarii ale ambelor parti.

Lasa-l si pe copil sa castige uneori!

Alege miciile conflicte in care sa ai tu de castigat intr-un mod istet si balanseaza mereu rezultatele. Analizeaza cat de important este sa castigi tu intr-o anumita disputa, in functie de repercursiunile care se abat asupra copilului. Daca va castiga 5 minute in plus la calculator sau o mica plimbarica prin parc la ceas de seara, dar obtii lucruri importante de la el, cum ar fi sa faca curatenie in camera, sa isi stranga jucariile sau sa isi faca temele, se merita. Alege unele in care sa il mai lasi si pe el sa castige, spunandu-i acest lucru. "Bine, de data asta sunt de acord cu tine...".

Negociaza problemele intr-o maniera apropiata varstei lui!

Atunci cand te implici in negociere, tine cont si de varsta pe care o are copilul. Daca unui scolar nu ii place mazarea, atunci poti cauta o alta alternativa, intrebandu-l direct "ce alta leguma ar vrea in loc?", insa daca este micut nu poti pune aceasta intrebare, ci il poti adulmeca incercand sa ii faci mazarea sau mancarea cat mai colorata si mai placuta la vedere.

Nu uita ca tu ai ultimul cuvant!

Atentie, uneori negocierile nu urmeaza un parcurs tocmai favorabil pentru niciuna dintre aprti. Daca nu ajungeti la niciun consens, atunci tu trebuie sa iei ultima decizie, insa ascultand cu atentie punctul de vedere al copilului si analizand optiunile, incercand sa fii corecta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Negocierea cu copiii Dezvoltare alegeri copii Responsabilitate copii Comportament copii

Articole recomandate

Citeste si despre