Copilul fura. Cum reactionezi?

/ / Modificat: 2013-01-28
Copilul fura. Cum reactionezi?

Furatul este un comportament inadmisibil in randul copiilor, indiferent de varsta pe care o au. Insa inainte de a-i pedepsi drastic pe cei mici pentru ca si-au insusit lucruri care nu le apartin, este important sa intelegi cateva aspecte importante ale acestui tip de comportament. La varste mici, copiii nu stiu ca ceea ce fac este rau, iar pedepsirea lor este inutila, iar la varste mai mari, gestul lor poate fi un strigat de ajutor sau o metoda de a atrage atentia. Iata ce trebuie sa stii despre acest comportament la copii si cand este cazul sa aplici metode punitive pentru a-i dezvata de acest obicei!

De ce fura copilul?

  Copilul poate fi tentat sa fure la orice varsta, de cand e mic si pana tarziu, in adolescenta. Sta in obligatia si datoria parintilor sa il disciplineze si educe impotriva acestui comportament inacceptabil, inca de la varste fragede. In copilaria timpurie, cel mic ia lucruri care nu-i apartin sau din magazine, deoarece nu intelege ca acelea costa bani si ca este rau sau gresit sa iei ceva fara permisiune sau fara a-l plati in prealabil.

Alteori, copilul poate fura lucruri pentru a atrage atentia parintilor sau a celor din jur, atunci cand se simte neglijat sau nebagat in seama. Comportamentul copilului poate fi explicat usor si ca urmare a unor tensiuni emotionale sau abuzuri verbale, fizice sau sexuale la care ar putea fi supus. Gestul lui de a-si insusi lucruri care nu-i apartin este, uneori, modul lui de a cere ajutor atunci cand simte ca nu poate sa o faca altfel.

Copilul de varsta scolara este constient ca ceea ce face este gresit, dar actioneaza astfel din cauza incapacitatii de a-si stapani impulsurile.  

Cum reactionezi cand copilul fura?

Indiferent de motivul pentru care o face, furatul este un comportament de neacceptat, iar parintii trebuie sa gaseasca calea cea mai potrivita pentru a-l ajuta sa inteleaga acest lucru si care sunt repercusiunile gesturilor lui.

Chiar daca primul instinct este sa il pedepsesti aspru, abtine-te! Metodele punitive, aplicate fara explicatii, nu sunt decat solutii temporare. In lipsa unui sistem de reguli si consecinte bine pus la punct si constientizat de copil, nu il vei ajuta sa renunte definitiv la acest obicei neplacut. Inca de cand este foarte mic si comite prima mica pozna de acest fel, este important sa ai o discutie cu el si sa ii explici ca gestul lui este gresit, dar mai ales de ce.

Invata-l sa inapoieze singur lucrurile pe care le ia fara voia altora si sa-si ceara scuze pentru comportament. Returnarea obiectului furat este importanta in demersul de a disciplina copilul si de a-l ajuta sa inteleaga ca nu este bine sa furi.

In copilaria timpurie, copilul va tot repeta acest comportament, in ciuda explicatiilor tale si a incercarilor de a-l dezvata de el. Daca ai grija sa ii repeti tot timpul care sunt regulile si de ce gestul lui este gresit, in timp, micutul va intelege care sunt consecintele negative ale actiunii lui.

Stabileste un set clar si stabil de reguli cu privire la acest comportament si o serie de repercusiuni pe masura. Ai grija sa i le explici cu atentie. In acest fel, copilul va sti ca ori de cate ori va incalca vreo regula, este pasibil de pedeapsa si va intelege de ce este admonestat. Nu il pedepsi imediat dupa incalcarea regulei. Mai intai vorbeste cu el si intreaba-l, pe un ton calm, dar ferm, de ce a facut gestul de a lua lucruri care nu ii apartin.

Incearca intotdeauna sa afli care sunt motivele care se ascund in spatele acestui comportament, pentru a sti cum sa il ajuti sa nu il mai faca. Aflarea cauzelor te ajuta foarte mult sa intelegi de ce apeleaza copilul la astfel de comportamente si sa il ajuti sa gaseasca alte metode pentru a-si rezolva problemele sau pentru a transmite mesajul pe care il doreste.

Furatul este adesea asociat cu minciuna, un alt comportament nepotrivit la copii. Daca, in ciuda tuturor masurilor si incercarilor tale de a afla de ce fura copilul si de a-l ajuta sa se dezvete de acest obicei, copilul continua sa o faca, cere ajutorul unui specialist.  

Copilul tau a fost ademenit de tentatia de a-si insusi lucruri fara permisiune? Cum ai reactionat in fata gestului de a fura? Spune-ne trucurile si metodele pe care le-ai folosit pentru a dezvata copilul de acest obicei nepotrivit, in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Furt copii Probleme comportament copii Disciplina copii Comportament copii

Articole recomandate

Citeste si despre