Copil suparat, frustat si nefericit. Cum intervenim?

/ / Modificat: 2011-02-21
Copil suparat, frustat si nefericit. Cum intervenim?

Cand spunem "copil suparat" ne gandim la faptul ca pe moment este suparat insa acest sentiment va fi de scurta durata. Noi adultii trecem neobservate aceste mici suparari si consideram ca ei, micutii nu stiu si nici nu inteleg supararea ca atare.

Aceasta conceptie pleaca de la ideea ca "copilul mic plange ca asa plang copii", insa din punct de vedere al trairilor emotionale pentru el plansul reprezinta forma de comunicare a ceea ce nu-i place. Bebelusul plange la varsta de 5 luni cand apare o persoana straina. Acest plans il putem asocia cu frica de a nu fi luat de langa mama.

Aceste temeri pot creste daca raspundem cu indiferenta si conduc mai tarziu la lipsa de integrare. De aceea, pentru a putea relationa la aceasta varsta, este nevoie sa schimbam mimica faciala, sa zambim si sa ne adaptam bebelusului.

Pe masura ce copilul creste, crizele de plans incep sa se indeseasca deoarece el a invatat ca acest comportament ii aduce beneficii.

Intrebarile pe care si le pun parintii sunt: Cand trebuie sa oprim aceste crize? Unde duc crizele?

Lipsa gestionarii acestor crize poate duce la aparitia "sindromului" - copil nefericit / frustrat.

Cum pot parintii gestiona aceste crize?

De cele mai multe ori, prima masura ar fi ignorarea, insa s-a dovedit ca nu intotdeauna functioneaza si un copil ignorat chiar de la o varsta destul de frageda ajunge la scoala sa fie lipsit de interes si refuzul este prima forma de protest.

Copiii nostri comunica nevoile, interesele, dorintele prin comportamente. Este obligatoriu sa observi ceea ce vor si apoi sa analizezi de cate ori se repeta comportamentul si ce determina aparitia lui sau ce il intareste.

Ascultarea si prezenta alaturi de copil, acordarea ajutorului atunci cand apare ceva nou si redirectionarea catre o alta activitate pe care stiu ca copilul meu o poate face, vor conduce la scaderea din frecventa a starilor de suparare si nefericire mai tarziu.

Uneori parintii nu au rabdarea necesara sau chiar nu stiu cum sa o faca si apeleaza la ceea ce au primit in educatia lor. Acest lucru conduce mai tarziu la o rupere a relatiei cu copilul si acesta devine izolat si chiar "nefericit".

Apelati cu incredere la specialisti, ei cu siguranta vor sti sa va ajute!

Iulia Pantazi

Centru Educational pentru copii si parinti

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copii afectati

Articole recomandate

Citeste si despre