Alegerea hainelor si imbracatul la copii

/ / Modificat: 2010-02-05
Alegerea hainelor si imbracatul la copii
Intrebare:

- Am 2 fetite, de 6 ani si jumatate si respectiv 3 ani si 8 luni. Fetita cea mare, Miruna, este un copil linistit, ascultator, in schimb, cu cea mica ne confruntam cu niste probleme la care incepem sa nu mai facem fata. De pe la varsta de un an avea un obicei de a se dezbraca in pielea goala foarte des, de cateva ori pe zi. Nu mai stiam ce sa fac cu ea, tot timpul era dezbracata, desculta si bineneteles de aici aveam si probleme de sanatate. Intr-o clipa in care ramanea nesupravegheata, o si vedeam in pielea goala si, binenteles, nu ma lasa sa o imbrac decat cu scandal. Faza aceasta a durat cateva luni bune, dar problema cu care ne confruntam de atunci se leaga tot de haine si de imbracatul lor. Acum nu se mai dezbraca, dar nici nu-i face o deosebita placere sa se imbrace. Ea are o problema in fiecare zi, de cate ori trebuie sa ne imbracam, indiferent pentru ce ocazie, ea face crize de nervi si de isterie, ba ca nu sunt buni pantalonii, ba ca nu stau bine chiloteii, ba ca nu vrea caciula cutare etc. Am incercat toate metodele posibile si imposibile, am lasat-o pe ea sa-si aleaga hainele, am pedepsit-o, am incercat sa am toata rabdarea din lume cu ea, dar fara niciun rezultat. Eu sunt o fire calma si linistita, dar am ajuns intr-un asemenea hal de nervozitate din cauza aceasta de nu mai pot dormi noaptea. Nu va spun ca si cu sotul meu am ajuns sa avem probleme fiindca la noi in casa este numai cearta si scandal cand vine vorba de imbracat si iesit din casa. Fetita, Alexia o cheama, merge al doilea an la gradinita, este foarte inteligenta, descurcareata, energica, dar cu o personalitate la care noi nu mai stim cum sa-i facem fata. Va rog din suflet sa ne ajutati cu un sfat ca eu am epuizat toate metodele posibile si imposibile cu copilul asta. Ii multumesc lui Dumnezeu in fiecare zi ca e sanatoasa, dar ajungem noi sa ne imbolnavim din cauza ei.

Raspuns:




 

Pentru copiii mici este dificil sa aleaga atunci cand au o paleta prea diversa de obiecte. Acesta este unul dintre motivele pentru care, atunci cand ii dati mana libera la ales haine, ea nu se descurca, ba chiar este si mai iritata.

Un alt motiv este acela ca va simte agitatia, pe care, chiar daca incercati sa o ascundeti, o transmiteti prin miscari, tonul vocii, postura, mimica etc.

De asemenea, se pare ca Alexia a invatat despre imbracat ca este o activitate neplacuta pentru ea si cei din jur, astfel ca, indiferent ce ati face, nu o mai poate percepe altfel.

Incercati sa schimbati tot procesul imbracarii:

• Incepeti prin a va gandi ca urmeaza sa faceti ceva foarte distractiv. Aceasta stare o va resimti si fetita dvs.

• Reduceti alegerile ei la doua, maxim trei seturi de imbracaminte (2-3 pantaloni/fuste si 2-3 bluze). Ii va fi de ajutor fetitei, daca nu cedati la presiunile ei de la primele incercari.

• Transformati hainele in personaje care vin sa se joace cu ea: hainutele pot avea nume, personalitati in functie de culori sau desenele de pe ele etc. Alegeti impreuna numele si caracteristicile hainutelor.

• Gasiti asemanari intre hainutele ei si cele ale personajelor favorite din desenele animate, povesti, filme etc. Puteti apoi sa va jucati de-a "Astazi cu cine semanam?".

Puteti gasi in continuare si alte modalitati distractive de imbracare pentru Alexia, astfel incat sa transformati imbracatul in joaca.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre