9 semne ca ai un copil rasfatat

/ / Modificat: 2011-03-25
9 semne ca ai un copil rasfatat

Copiii rasfatati sunt cei care se folosesc de o atitudine negativa pentru a obtine ceea ce isi doresc de la cei din jur. Insa nu orice comportament nepotrivit al micutului rezulta din rasfat. De aceea este bine sa stii care sunt semnele care indica ca micutul tau este prea rasfatat.

Nu trebuie confundate iubirea si afectiunea pentru copil in exces cu rasfatul acestuia. Rasfatul copilului nu apare din cauza iubirii exagerate pe care i-o arati! Un copil nu este niciodata iubit prea mult! Rasfatul apare atunci cand nu ii impui la timp reguli si limite si cand incerci sa "cumperi" bunele maniere ale copilului cu cadouri materiale.

In general parintii care trebuie sa lucreze in timpul zilei (deoarece isi doresc compania copilului si din cauza ca se simt vinovati ca nu sunt alaturi de el un timp mai indelungat) au tendinta sa-si faca prezenta mai placuta pentru copil coplesindu-l cu favoruri si cadouri, trecand peste propriile dorinte in favoarea copiilor si in general trecandu-i cu vederea orice.


Aceasta atitudine nu este deloc indicata, insa, facandu-l pe copil sa-si doreasca din ce in ce mai multe, fara sa tina cont si de placerile altora. Dragostea si afectiunea copilului nu trebuie niciodata cmparate.

 


1. Are accese de furie frecvente

Cel mai clar semn ca micutul tau este rasfatat este accesul de furie provocat in public, dar si acasa. Atunci cand copilul se tavaleste pe jos si plange doar pentru ca ai avut curajul sa ii interzici ceva sau sa nu ii satisfaci doleantele este clar un semn de rasfat.

2. Nu este niciodata multumit

Copiii rasfatati au probleme in a-si manifesta multumirea pentru ceea ce au sau primesc de la cei din jur. Uneori o fac, alteori nu sau chiar deloc. Intotdeauna vor mai mult decat primesc si nu sunt recunoscatori pentru ceea ce au. Ravnesc la jucariile altora, chiar daca ei au jucarii la fel sau asemanatoare. Vor totul pentru ei si nu nimic nu pare sa fie de ajuns.

3. Nu te ajuta deloc cand ai nevoie de el

Activitatile casnice nu sunt pe placul niciunui copil. Nu reprezinta cea mai interesanta sursa de distractie pentru ei, dar e necesar sa fie invatate de copil. Ei trebuie sa stie ca uneori facem lucruri si pentru ca "trebuie", nu numai ceea ce dorim si ne face pe plac. O astfel de atitudine ii va ajuta sa se adapteze mai usor vietii la maturitate. Daca ai depus eforturi de-a lungul anilor sa il inveti si sa-i insufli o atitudine pozitiva fata de acestea, iar el nu pare dispus sa miste niciun deget in acest sens, atunci e posibil sa il fi rasfatat mai mult decat l-ai invatat sa participe la treburi gospodaresti.

4. Trebuie sa il implori sa faca ceva

Un parinte trebuie sa fie o figura autoritara pentru copilul lui. Micutul tau trebuie sa te asculte atunci cand ii soliciti ceva. Este necesar sa spui "te rog", dar nu sa ajungi sa il implori pentru a termina o treaba sau pentru a te ajuta cu ceva.

5. Te infrunta/sfideaza adesea

Incearca pur si simplu sa te controleze si simti ca tu esti copilul, iar el e parintele. Acesta e un semn de rau augur, pentru ca nu el e cel care trebuie sa fie la carma relatiei dintre voi. Uneori, aceasta atitudine poate fi un mod de afirmare a propriei persoana - la 2-3 anisori - dar cand inca mai are acest comportament la sfarsitul perioadei prescolare sau scolare, e un semn ca este un pic cam razgaiat.

6. Te ignora

La capatul celalalt al sfidarii sau infruntarii sta ignorarea. Este neplacut sa auda ca nu are voie sa faca ceva sau ca nu poate primi ceva anume, dar nu trebuie in niciun caz sa aplice metoda indiferentei sau sa-ti incalce cuvantul. Impune reguli si limite inca de cand este foarte mic pentru a nu ajunge in aceasta situatie.

7. Nu imparte nimic cu nimeni

Daca "a imparti" este o notiune inca straina pentru copilul tau, atunci este o problema. Ei trebuie invatati de mici sa imparta jucarii, mancare si alte lucruri cu copii de varsta lui, iar mai tarziu sa fie dispus sa ofere si altora din ceea ce are. Daca pana la varsta de 4 ani copilul nu stie sa imparta, atunci poate fi un semn de rasfat.

8. Nu vrea sa se joace singur

Pana la varsta de 4 ani, un copil trebuie sa vrea si sa fie capabil sa se joace uneori si singur. Daca are inca nevoie de tine sau de un alt copil pentru a se juca atunci e un semn ca nu poate sta fara sa i se acorde permanent atentie .

9. Trebuie sa il "mituiesti" pentru a te asculta

Acest tip de comportament este rezultatul unor metode gresite aplicate de parinti in incercarea de a-i face pe copii sa ii asculte. Nu trebuie niciodata sa conditionezi o purtare potrvita de un bun material, pentru ca nu vei face decat sa cresti un copil rasfatat, iresponsabil care va avea probleme sa devina un matur independent.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Rasfat copil Rasfat copil parinti Semne copil rasfatat Comportament copii

Articole recomandate

Citeste si despre