8 trasaturi specifice prescolarilor

/ / Modificat: 2012-03-15
8 trasaturi specifice prescolarilor

La varsta prescolara, intre 3 si 6 ani, copiii incep sa scoata la iveala trasaturi de personalitate si caracteristici de dezvoltare la care nu te-ai astepta. Unele sunt pozitive si demne de incurajat (creativitatea, independenta, sociabilitatea), in timp ce altele sunt un pic mai greu de infruntat, dar in niciun caz negative, ci mai degraba considerate normale la aceasta varsta (fobiile, egocentrismul, curiozitatea, spiritul de aventura etc.).

Iata care sunt cele mai importante caracteristici ale micutului tau prescolar. Afla cu ce te confrunti la aceasta varsta!

Creativitatea si imaginatia (fictiune vs. realitate)

Micutul tau isi pune la contributie mai mult ca niciodata creativitatea si da frau liber imaginatiei. El isi creeaza propriul lui univers magic, in care orice este posibil, si face cu greu diferenta intre fictiune si realitate.

Este perioada in care copilul poate experimenta lucruri duse la extrem, pe care le vede in desene sau le aude in povesti, fara a-si da seama ca poate fi in pericol.

Este cunoscut exemplul cu copilul care atunci cand vede in desene ca un personaj reuseste sa zboare de pe biblioteca, este dornic sa il imite si sa incerce si el. El nu face diferenta intre realitate si fictiune.

Imaginatia copilului zburda necontenit la varsta prescolara. Este momentul in care isi face si primii prieteni imaginari, care-i devin confidenti, tovarasi de joaca si parteneri de somn.

Curiozitatea

Etapa prescolara corespunde manifestarii unei curiozitati maxime a copilului.

Este varsta lui "de ce?", intrebare care te va exaspera o perioada, dar care trebuie fructificata la maxim. Nu ezita sa raspunzi la orice intrebare pe care ti-o adreseaza copilul, deoarece este modul de a explora mediul inconjurator si de a-l intelege mai bine, cu scopul de a-si imbogati cultura generala, limbajul si de a-si dezvolta intelectul.

Este si normal sa nu iti placa atunci cand copilul pune manuta pe cuptorul fierbinte, vrea sa bage mana in masina de spalat sau alte astfel de experimente. Asta nu inseamna ca este obraznic, ci doar ca isi manifesta curiozitatea specifica varstei. Exploreaza lucrurile in jur pentru a afla la ce sunt bune, cu ce il pot ajuta etc.

Egocentrismul

Egocentrismul se face simtit inca de pe la 1-2 anisori si escaladeaza la cote maxime in perioada prescolara. Micutul tau crede ca este centrul universului si ca toata lumea se invarte in jurul lui.

Este o perioada in care crede ca totul i se cuvine si nu doreste sa imparta nimic cu nimeni. Totul e al lui si doar al lui.

Independenta sau autonomia

De pe la 3 ani in sus, uneori si mai devreme, micutul tau incepe sa se desprinda de ajutorul pe care i-l oferi la imbracat, mancat, spalat etc. si sa incerce sa le faca singur.

Dobandeste o oarecare autonomie in activitatile pe care le face. Este bine sa incurajezi aceasta independenta prin implicarea in activitati de curatenie, gatit, prin solicitarea ajutorului la cumparaturi si alte activitati care il ajuta sa faca lucruri de unul singur, fara ajutor.

Spiritul de aventura

Combinatia dintre independenta, curiozitate, dezvoltarea abilitatilor motorii si creativitate il pune pe micut adesea in pericol. Dornic de a experimenta situatii si experiente noi, micutul tau este predispus usor la accidente si pericole.

In perioada prescolara, copilul este extrem de activ si are nevoie de masuri de protectie si siguranta speciale.

Fobiile (temerile, fricile)

Frica isi face debutul inca de cand este mai mic, insa in perioada prescolara poate capata noi proportii si se pot adauga si cateva temeri noi.

Apare frica de anumite locuri noi sau de sunete care nu ii sunt familiare. Vorbeste cu el despre ele si ajuta-l sa le depaseasca.

Curiozitatea sexuala

Explorarea sexuala are loc inca de la nastere, dar la varsta prescolara unele lucruri legate de sexualitatea lui incep sa capete si sens pentru el.

Este perioada in care vei fi "izbita" de intrebari de genul "cum se fac copiii", "de ce te pupi cu tati pe gura?" etc.

Nu ezita sa raspunzi la astfel de intrebari si fii intotdeauna sincera, dar pastreaza explicatiile la nivelul lui de intelegere.

Nu exista trasaturi sau caracteristici pozitive si negative la prescolari. Toate sunt la fel de importante in dezvoltarea prescolarului, chiar daca tu, ca parinte, le percepi ca fiind mai putin agreabile.

Sociabilitatea

Prescolaritatea este etapa copilariei in care micutul isi face primii prieteni si isi dezvolta cel mai mult sociabilitatea.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Trasaturi copii mici Curiozitate copii Sexualitate copii Independenta copii Frica copii Creativitate copii

Articole recomandate

Citeste si despre