5 obiceiuri nesanatoase ale copiilor si cum sa le combati

/ / Modificat: 2012-11-07
5 obiceiuri nesanatoase ale copiilor si cum sa le combati

Obceiurile nesanatoase pe care copilul le capata in copilarie se pot manifesta toata viata, daca nu sunt luate masuri rapide, iar comportamentul lui nu este corectat la timp! Afla ce gesturi sau obiceiuri nepotrivite tind copiii sa isi formeze la varste mici si cum sa le combati eficient!

Scobitul in nas, rosul unghiilor, suptul degetelului

Scobitul in nasuc, rosul unghiutelor si suptul degetelului sunt unele dintre cele mai comune obiceiuri nesanatoase la copii mici. Pe langa faptul ca sunt comportamente necivilizate, au si implicatii negative asupra sanatatii copilului.

Odata cu bagarea degetelului in nas, in gurita sau cu rosul unghiilor, copilul introduce in cavitatea bucala si germenii de pe manute si risca sa se imbolnaveasca de diverse infectii si afectiuni.

Dezvata copilul de acest obicei, explicandu-i constant care sunt riscurile si ce poate sa pateasca. De asemenea, distrage-i mereu atentia sau implica-l imediat intr-o alta activitate, atunci cand constati ca are tendinta de a duce mana la nasuc sau gurita.

Ora de culcare tarzie

Daca cel mic nu are un program stabil de somn si obisnuieste sa adoarma destul de tarziu, seara, si sa se trezeasca devreme, dimineata, sanatatea lui va avea de suferit.

Lipsa orelor de somn recomandate pentru varsta lui duce la o stare de oboseala si extenuare, care determina aparitia problemelor de comportament si a performantelor academice scazute.

Televizorul si calculatorul sunt principalele cauze ale culcarii tarzii a copilului. Nu lasa astfel de obiecte in camera copilului si formeaza-i o rutina de somn, obisnuindu-l sa adoarma constant la aceeasi ora.

Abuzul de calculator si televizor

Somnolenta si lipsa de odihna sunt doar doua dintre consecintele abuzului de calculator sau televizor la copii.

Daca nu stabilesti un program cat de cat fix de ore si momente din zi pe care copilul sa le petreaca in fata acestora, copilul risca sa devina sedentar si sa sufere de diverse afectiuni din aceasta cauza, sa se izoleze de prieteni si sa aiba rezultate scolare scazute.

Este important sa ii stabilesti un program de jucat la calculator si de uitat la televizor, in functie de varsta pe care o are. Ai grija sa il responsabilizezi in privinta folosirii lor si sa ii si explici care sunt riscurile la care este supus daca abuzeaza de ele.

Nespalatul pe maini

Spalatul pe maini este un obicei care trebuie implementat de mic printre obiceiurile copilului. Este cea mai buna si eficienta metoda de prevenire a multor boli si infectii si de a combate raspandirea multor germeni in jur.

Inainte de orice, invata-l care sunt momentele-cheie in care trebuie sa se spele pe manute (cand vine de afara, inainte de masa, dupa folosirea toaletei etc.) si de ce este atat de important sa o faca. Insista si reaminteste-i sa se spele pe manute, ori de cate ori se iveste ocazia.

Dependenta de dulciuri

Dulciurile sunt alimentele pe care un copil le-ar manca incontinuu, de dimineata pana seara. Multi parinti cedeaza la insistentele copilului de a mai bea un pic de suc sau de a mai manca inca o bucatica de ciocolata, fara sa-si dea seama ca nu fac altceva decat sa ii formeze obiceiuri foarte proaste si sa il faca dependent de acestea.

Pe masura ce copilul creste si devine independent in alegerile culinare pe care le face, va dori tot timpul sa isi cumpere inghetata, bomboane, ciocolata si sucuri.

Este important sa il educi responsabil in privinta consumului de dulciuri si sa ii explici consecintele negative asupra sanatatii lui. Ofera-i alternative sanatoase la dulciurile din comert, astfel incat sa il ajuti sa reziste tentatiei de a mai consuma produse nesanatoase.

Copilul mic nu stie ca nu este voie sa bagi manuta in ochi, nas sau in gurita, sa rozi unghiile sau sa bei ori sa mananci dupa altii, nu doar pentru ca nu este frumos si civilizat, dar pentru ca este si nesanatos. De asemenea, abuzurile de calculator, televizor sau dulciuri sunt obiceiuri nocive, care pot afecta sanatatea si dezvoltarea copilului tau! Tine de tine si de educatia pe care i-o dai sa ii corectezi aceste obiceiuri si sa il faci sa inteleaga de ce nu este indicat sa le mai faca!

Copilul tau ce obiceiuri nesanatoase a capatat in timp si cum ai reusit sa il dezveti de ele? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Obiceiuri copii Probleme comportament copii Obiceiuri sanatoase copii Comportament copii

Articole recomandate

Citeste si despre