3 probleme majore de comportament la copii, solutii

/ / Modificat: 2011-01-13
3 probleme majore de comportament la copii, solutii

Afla cum sa iti pastrezi controlul si calmul atunci cand copilul tau testeaza toate limitele rabdarii tale prin cele mai critice si enervante probleme de disciplina! Daca credeai ca accesele de furie ale copiilor mici au fost cele mai groznice perioade, afla ca acelea erau nimicuri pe langa unele care iau nastere pe masura ce creste! Exista insa solutii pentru toate!

1. Sarcasmul si raspunsurile evazive

Nu ti s-a intamplat ca micutul tau sa iti raspunda pe tonuri sarcastice ori de cate ori il rogi ceva sau il pui sa isi ceara scuze in fata unui copil caruia i-a gresit? Sigur ca s-a intamplat sa fie sarcastic si ironic, dandu-si aere de superioritate, nu-i asa?

Iti trebuie multa rabdare, insa este timpul sa pui lucrurile pe masa.

  • Intreaba-l de ce raspunde astfel si ce crede ca e gresit in ceea ce ii ceri.

  • Cere-i explicatii cu privire la modul in care reactioneaza.

  • In functie de ceea ce iti raspunde, explica-i de ce anume trebuie sa isi ceara scuze de exemplu, unde a gresit si de ce este acesta un comportament responsabil.

  • Vorbeste-i despre respect sau despre alte valori, in raport cu porblema la care primesti raspunsuri sarcastice.

  • Explica-i cat poti de clar ca multe dintre lucrurile la care raspunde prin acest sarcasm nu sunt pedepse sau moduri de a-l obliga sa faca ceva, ci doar activitati si aspecte care il vor ajuta cand va creste mare.

2. Crizele comportamentale realizate in public

Cu siguranta ca te simti jenata si descumpanita de modul in care reactioneaza uneori copilul tau in public cand ii refuzi vreo doleanta. Aproape ca se tavaleste pe jos de plans si de tipete, iar tu te simti lipsita de solutii!

  • In loc sa il critici, sa tipi la el sau sa il pedepsesti cand se pravaleste pe jos de suparare, explica-i calm ce asteptari ai tu de la el in acel moment si ce se va intampla daca nu te asculta.

  • Repeta-i acest lucru de cateva ori, incercand sa iti pastrezi calmul. Ai grija sa ai un ton calm, dar hotarator, nu sa spui "hai, te rog, nu mai face astaaa"!

  • De exemplu, daca esti intr-un magazin si se pravaleste pe jos pentru ca nu ii cumperi jucaria, desi i-ai explicat de ce nu se poate, atunci spune-i: "nu este normal si in regula sa te comporti asa, daca te opresti acum mai stam la magazin pentru cumparaturi, daca vei continua, atunci vom pleca imediat de aici".

  • Evita insa amenintarile de genul "daca mai faci inca o data asa, atunci nu vei mai avea voie sa vezi diseara desenul animat preferat". Admonestarea si consecintele trebuie aplicate imediat dupa incident, nu amanate.

3. Refuzul de a te asculta cand ii ceri ajutorul

Multi parinti gresesc cand le cer ajutorul copiilor in anumite sarcini de curatenie sau alte activitati. Insa exista si cazuri in care oricat de corect ai aplica metoda, tot te lovesti de un refuz categoric al micutului care te scoate din minti si nu alta.

  • Ia-ti o pauza de cateva secunde sau un minut pentru a-ti calma pornirile nervoase.

  • De exemplu, daca rogi copilul sa isi faca curatenie in camera si refuza, incearca sa ii oferi o sarcina mai usoara si mai putin solicitanta, care sa fie o mica parte din cererea initiala.

  • Il poti ruga sa isi stranga mai intai jucariile de pe podea si sa le puna la loc. Apoi sa isi puna hainutele in sifonier etc. Poate ca realizarea curateniei intregii camere pune o presiune prea mare pe umerii lui, de aceea este bine sa imparti aceasta activitate in mai multe si mai mici

  • Asigura-te ca ii dai instructiuni si ca este o solictare, nu o rugaminte. De asemenea, nu negocia cu el!

  • Nu spune niciodata "daca... atunci", pentru ca deja ii oferi alternativa nerealizarii respectivei sarcini.

  • Nu uita sa il complimentezi cand face cate o sarcina fara sa comenteze si fara sa refuze din start!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Comportament copii Probleme comportament copii

Articole recomandate

Citeste si despre