Legumele in alimentatia copilului

/ / Modificat: 2012-01-26
Legumele in alimentatia copilului

Legumele sunt cruciale in alimentatia zilnica a micutului tau, dar, spre deosebire de fructe, ele nu sunt atat de placute de copil. Desi ofera beneficii esentiale in cresterea si dezvoltarea lui, micutul face adesea nazuri la multe tipuri de legume, deoarece gustul lor nu este tocmai... savuros. Iata care sunt portiile de legume de care nevoie copilul zilnic si cateva trucuri pentru a le transforma in alimente pe gustul lui!

Care este portia zilnica recomandata de legume la copii?



Foto: redorbit.com

Portia zilnica recomandata pentru copilul mic depinde, la fel ca si in cazul fructelor, de mai multi factori, dar in special de varsta lui. Fiecare copil trebuie sa consume, in medie, 5 portii de legume si fructe pe zi.

Iata cum se impart portiile de legume pe categorii de varsta:

  • copii intre 2-6 ani - 3 portii de legume/zi;
  • copii peste 6 ani - 3-5 portii de legume/zi.

O portie de legume inseamna echivalentul a:

  • 1 ceasca de legume cu frunze verzi;
  • 1/2 ceasca de alte legume gatite, coapte sau proaspete;
  • 3/4 ceasca suc de legume.


Recomandarile sunt pur orientative, fiecare copil creste in ritmul sau propriu si are nevoie sa consume mai multe sau mai putine legume, in functie de graficul de crestere si de parametrii normali de dezvoltare. Pot aparea perioade in care poate consuma mai multe portii de legume, in timp ce in altele abia daca se atinge de ele. Nu trebuie sa te ingrijorezi, dar este indicat sa te asiguri ca nu trece o zi fara ca micutul sa aiba cel putin o portie de legume in meniu si sa urmaresti ca refuzul lui de a manca aceste alimente sa nu se prelungeasca pe o perioada mare de timp, deoarece ele sunt esentiale in crestere si dezvoltare.

Care sunt beneficiile legumelor pentru copii?


La fel ca si fructele, legumele sunt o sursa importanta de apa, vitamine, minerale, dar, spre deosebire de primele, contin si foarte multe fibre, care ajuta la un tranzit intestinal sanatos, la prevenirea constipatiei si la eliminarea toxinelor din organism.

Ele trebuie integrate zilnic in meniul copilului - fierte, coapte sau crude - deoarece reprezinta cea mai buna metoda de prevenire a obezitatii la copil.

Legumele ofera copilului sursa de energie de care are nevoie zilnic si lupta eficient impotriva kilogramelor in plus. O alimentatie echilibrata in legume variate contribuie si la dezvoltarea functiilor cognitive sau intelectuale, dincolo de un organism sanatos din cap pana in picioare.

Cum convingi copilul sa manance legume?


Este posibil sa ai de-a face cu un mofturos cand vine vorba de a adauga legume meniului sau. Spanacul, broccoli, morcovul, telina, postarnacul, varza si alte astfel de legume nu plac nici macar adultilor la gust, daramite copiilor. In acest caz, trebuie sa dai dovada de multa creativitate si imaginatie.

Deoarece legumele nu trebuie sa lipseasca din meniul zilnic al copilului, ele trebuie fie ascunse printre alte alimente care-i sunt pe plac, fie decorate si aranjate in farfurie astfel incat sa aiba un aspect "delicios" si "apetisant".

Aspectul mancarii este la fel de important precum gustul si poate face diferenta in alegerile micutului. Cu cat i le prezinti mai haios si colorat, cu atat va fi mai tentat sa le guste si sa le manance mereu.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Legume alimentatie copii Legume copii Substante nutritive copii

Articole recomandate

Citeste si despre