5 greseli frecvente in alimentatia copilului care il ingrasa

/ / Modificat: 2013-05-23
5 greseli frecvente in alimentatia copilului care il ingrasa

luana_sahianArticol revizuit de Dr. Luana SAHIAN, Medicina Generala, Doctor in stiinte medicale, med consult & care


Greselile facute in alimentatia copilului il pot costa nu numai ingrasarea, ci si riscul de dezvoltare a obezitatii si a altor afectiuni medicale asociate. Mituirea copilului cu dulciuri, incurajarea de a termina tot din farfurie sau de a manca in fata televizorului, lasarea meniului la "pofta" micutului ori excesul de gustari zilnice sunt comportamente alimentare care pot avea repercusiuni asupra sanatatii lui!

Mituirea copilului cu dulciuri sau alte alimente

Este gresit sa folosesti mancarea ca metoda de disciplinare a copilului. Daca vrei sa il determini sa se poarte frumos, fa-o cu vorbe intelepte, nu cu santaj sau mita.

Poate ca nu iti dai seama, dar daca ii oferi copilului dulciuri de fiecare data cand vrei sa il faci sa te asculte, este posibil sa ajunga la o greutate periculoasa pentru sanatatea lui.

Obligarea copilului de a goli farfuria

Exista o conceptie preluata de la bunici sau din alte superstitii cum ca daca nu termini tot din farfurie, iti lasi norocul acolo. Este o greseala sa preiei aceasta idee in obiceiurile alimentare ale copilului.

Daca nu are probleme cu greutatea si mananca corect sau adecvat pentru varsta lui, atunci trebuie sa il crezi pe cuvant cand iti spune ca s-a saturat si sa nu il obligi sa manance in plus. Risti sa cresti un copil supraponderal.

alimentatie_copii_ingrasat_obezitate
Foto: italianfoodnet.com

Mancatul in fata televizorului sau calculatorului

Daca il lasi micutul sa manance o data la calculator, va deveni un obicei caruia cu greu ii vei mai face fata.

S-a demonstrat stiintific ca mancatul in fata televizorului conduce la supraponderalitate si obezitate. Determina consumul irational de alimente, in sensul ca micutul risca sa manance mai mult decat are nevoie, doar de dragul de a rontai cate ceva.

Excesul de gustari

Servirea constanta de gustari poate crea probleme serioase de greutate. Daca acestea mai sunt si pline de calorii sau nesanatoase, micutul tau este expus riscului obezitatii. Numarul zilnic al acestora nu trebuie sa depaseasca 3 gustari, si acestea trebuie sa fie bogate in substante nutritive necesare organismului, si nu in calorii inutile, care nu ajuta cu nimic sanatatea si organismul lui.

Chiar si cu 2-3 gustari pe zi, trebuie sa tii cont de cantitatea lor. Daca ii dai 3 gustari, dar care fac cat o masa, atunci esti la acelasi risc de obezitate ca atunci cand acestea mai multe si in cantitati mai reduse. O gustare nu trebuie sa depaseasca 150 de calorii.

gustari_sanatoase_copii_1

Alegerea meniului de catre copil

Daca intrebi un copil ce ar vrea sa manance la pranz sau cina, cu siguranta ca raspunsul lui va fi format din cateva optiuni nu tocmai sanatoase - cartofi prajiti, pizza, hamburgeri sau chiar ciocolata. Ar manca la orice ora cartofi prajiti sau paste, iar daca il lasi sa decida o data, va dori sa o faca tot timpul si s-ar putea sa te confrunti cu probleme si mici scandaluri la fiecare masa.

Alege tu alimentele potrivite pentru fiecare masa, bazate pe calitatile pe care le au in cresterea si dezvoltarea lui. Iar daca vrei sa il lasi sa decida asupra a ceea ce vrea sa manance, atunci pune-i la dispozitie cateva optiuni sanatoase din care sa aleaga.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Greseli alimentatie copii Gustari copii Alimentatie copii Alimente sanatoase copii

Articole recomandate

Citeste si despre