4 trucuri pentru a face gustarile copilului tau mai haioase

/ / Modificat: 2015-10-09
4 trucuri pentru a face gustarile copilului tau mai haioase

Copiii pot fi foarte pretentiosi la mancare si de multe ori mananca la nesfarsit acelasi fel de mancare, ori nu accepta nimic. Pentru parinti este destul de dificil sa se conformeze acestor cerinte si pentru a ajunge la un consens cu micutului apeleaza la tot felul de trucuri.

Unul care functioneaza foarte bine insa este modelarea mancarii in forme haioase si gasirea unor modalitati creative de a introduce in pranzul copilulului alimente sanatoase care de obicei sunt lasate pe marginea farfuriei.

Varianta cea mai sanatoasa - pachetelul de acasa

Cel mai bun mod de a controla alimentatia copilului in timp ce el se afla la scoala este sa ii dam un pachetele de acasa in loc sa-i dam bani sa-si cumpere el ce vrea. In general va opta pentru produse gustoase, insa nesanatoase. Daca am intreba copiii ce vor sa manance la scoala toti vor spune ca vor burgeri, pizza si alte mancaruri de tip fast-food ce contin aditivi alimentari.

De aceea este preferabil sa pregatim noi acasa pachetelul de scoala al copilului pentru a sti exact ce mananca in fiecare zi si pentru a ne asigura ca are o dieta echilibrata si primeste toti nutrientii de care are nevoie pentru a se dezvolta sanatos si armonios.

Daca la scoala la care merge copilul tau exista o cantina, consulta meniul si vezi ce optiuni are copilul. In orice caz, daca ai suficient timp la dispozitie pentru prepararea mancarii zilnic, cel mai bine ar fi sa-i pregatesti tu mancarea.

Cum sa faci pachetelul de scoala mai atractiv si mai usor de mancat

Ca si in cazul adultilor, pentru copii este foarte important aspectul mancarii, prezentarea. Pentru copii ar trebui sa ne gandim la forme haioase, jucause, astfel incat sa le faca placere sa manance. Un alt aspect pe care ar trebui sa-l luam in considerare este felul in care va manca, trebuie sa fie ceva cat mai practic.

Forma sandvisurilor

forma_sandvis

Sandvisurile sunt cea mai la indemana solutie pentru pachetelul de scoala. Foloseste sunca de curcan sau pune in sandvisuri piept de curcan pregatit la gratar acasa. Adauga felii de branza si ardei, castraveti sau felii de rosii, in functie de ce prefera cel mic. Renunta la mezelurile pline de aditivi alimentari si in locul untului foloseste branza de vaci, preferabil nesarata.

Poti taia sandvisurile in forma de stelute, inimioare, animalute, orice iti trece prin cap.

Foloseste borcane de plastic

borcane_alimentatie

Borcanele de plastic pe care le gasesti in orice hipermarket si in magazinele cu produse de menaj sunt perfecte pentru pachetelul copilului. Sunt usoare, nu se sparg si stau inchise ermetic.

In ele poti pune iaurt in care ai taiat felii de fructe (capsuni, prune) sau poti adauga cereale. Lasa borcanul la congelator peste noapte si pune-l dimineata in pachetelul copilului, se va dezgheta la timp pentru pranz.

Poti sa faci mini salate in aceste borcane. Pune salata verde, felii de castraveti, morcov ras, porumb fiert, eventual si cateva fasii de piept de pui la gratar in straturi in borcan. Adauga un strop de ulei de masline si o piscatura de sare si gata pranzul.

Lasa mesaje

mesaje_alimente

Pune in pachetelul copilului si cate un mesaj pentru el, un simplu post it cu "Pofta buna" sau un mesaj scris pe banana ii va da copilului incredere in el si il va binedispune. Poti sa-i scrii pe un post it si o gluma de-a voastra sau un mesaj de incurajare pentru testul pe care urmeaza sa-l dea la matematica.

Mentine alimentele reci

De obicei copilul nu are posibilitatea la scoala sau la gradinita sa-si tina pachetelul la frigider, asa ca trebuie sa te gandesti la o solutie pentru a evita alterarea alimentelor; in cazul sandvisurilor, legumele din interior se inmoaie de la caldura si nu ma sunt la fel de gustoase. O idee simplu de pus in aplicare este folosirea unui burete inghetat si plasarea lui in cutiuta cu mancare.

Foloseste un burete de bucatarie curat, nefolosit, imbiba-l cu putina apa, inveleste-l intr-o punga de sandvisuri si lasa-l la congelator peste noapte. Dupa ce ai terminat pe pregatit pachetelul, pune buretele in cutie pentru a pastra o temperatura scazuta in interior. In acelasi timp, dupa ce termina de mancat, copilul poate folosi buretele pentru a se sterge.

Alimentatia echilibrata, cheia unei sanatati de fier

Un studiu realizat anul trecut de Ministerul Sanatatii, prin Institutul National de Sanatate Publica, in cadrul unui proiect coordonat de Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca un sfert din copiii de 8 ani din Romania sunt supraponderali. Este un procent alarmant mai ales ca obezitatea infantila este greu de tratatat si de depasit, iar kilogramele in plus cauzeaza o multime de probleme de sanatate, afectand dezvoltarea corecta a copilului.

Totodata, obezitatea este responsabila si de afectiuni psihologice, de o stima de sine scazuta, facandu-l pe copil sa devina timid si sa dezvolte complexe legate de aspectul fizic. Aceeasi analiza arata ca prevalenta obezitatii este mai crescuta in mediul urban decat in cel rural, iar incidenta este mai mare la fete decat la baieti.

Obiceiurile alimentare sunt preluate din familie. Nu ii poti pune copilului in farfurie legume pregatite la abur in timp ce voi, parintii, mancati hamburgeri si cartofi prajiti. Toata familia ar trebui sa aiba aceeasi dieta, bazata in general pe legume proaspete, fructe de sezon, iar mancarea gatita in casa ar trebui sa nu contina prajeli, sosuri grele, rantasu nesanatoase si sa nu fie niciodata in exces. Dieta ar trebui sa fie una variata, sa integreze toate grupele de alimente.

Multi dintre parinti asociaza pofta de mancare a copilului sau kilogramele sale in plus cu un semn de sanatate. Este o conceptie invechita si gresita, iar nutritionistii atrag atentia ca unui copil supraponderal ii va fi foarte greu sa ajunga la o greutate normala atunci cand va deveni adult. De asemenea, este important ca parintii sa stie ca un copil nu trebuie sa manance cat un adult, asa ca nu il obliga sa termine tot din farfurie daca iti spune ca s-a saturat.

Tu cum ii pregatesti pachetelul copilului tau? Care sunt alimentele preferate ale micutului? Povesteste-ne in sectiunea de comentarii de mai jos.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pachetel scoala Alimentatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre