Povestile si rolul lor in educatia copilului

/ / Modificat: 2014-11-20
Povestile si rolul lor in educatia copilului

Povestile si rolul lor in educatia copilului

Povestile - fie ca sunt expuse oratoric, fie ca sunt citite - joaca un rol esential atat in educatia, cat si in dezvoltarea copiilor. Reprezinta un stimul pentru creativitate, o intarire a relatiei cu parintii, ajuta la dezvoltarea morala si ii invata sa capete incredere in propriile forte, dar si sa patrunda intr-un univers fantastic plin de mistere si distractii. Povestile nu trebuie niciodata inlocuite cu televizorul, desenele sau calculatorul!

Cu mult timp inainte ca micutul tau sa mearga sau sa vorbeasca, el va acorda o atentie deosebita si va asculta ritmul vocii tale atunci cand ii spui povesti. Inainte de 6 luni experienta bebelusilor cu povestile este asociata cu cea pe care o traiesc cand asculta muzica.

Citirea sau spunerea povestilor ajuta copilul de peste 6 luni sa isi dezvolte mai repede limbajul. Acesta este unul dintre cele mai importante roluri ale povestilor la bebelusi.

Pe langa acesta, povestile ajuta copiii sa creasca frumos si armonios:

  • ajuta la dezvoltarea si imbogatirea imaginatiei;

  • ajuta copilul sa combata stresul;

  • ofera un moment de relaxare;

  • ii ajuta sa invete mai multe lucruri despre ei insisi si despre lume in general;

  • ii ajuta sa isi dezvolte interese proprii si sa aiba oportunitati in acest sens;

  • ii ajuta sa gandeasca singuri;

  • ii ajuta sa ia decizii proprii, sa invete diferenta dintre bine si rau, sa faca judecati de valoare;

  • ii ajuta sa isi exprime propriile sentimente si emotii mai bine;

  • reprezinta pentru ei o forma de joc in care invata semnificatiile vietii reale;

  • dezvolta increderea in forte proprii;

  • indreapta atentia catre aspecte pozitive ale vietii (frumusete, bucurie, dragoste etc.), dar fara a exclude partea negativa (binele invinge intotdeauna raul, deci exista si latura negativa expusa in povesti);

  • ii invata ce inseamna prietenia; ba chiar isi aleg personaje de poveste care sa le fie prieteni;

  • ii modeleaza un caracter puternic (din povesti in care exista eroi, zane, printi care se lupta de la egal la egal cu monstrii si ii inving – insufla copilului forta, curaj);

  • dezvolta viata afectiva a copilului (il ajuta sa aiba acces la sentimente si trairi specifice personajelor si sa le transpuna in viata de zi cu zi);

  • il ajuta sa isi depaseasca temerile si fobiile (este indicat sa alegi povesti care au personaje ce se confrunta cu anumite temeri)

Povestile ii ajuta pe copii sa se simta si confortabil si in siguranta si sa creeze o legatura speciala cu tine.

povesti_1

Unele povesti iti pot fi un ajutor de nadejde, pentru ca te pot ajuta sa raspunzi prin ele la unele dintre cele mai inconfortabile intrebari ale copiilor despre: moarte, furie, divort, iubire etc.

Multe povesti au o morala la sfarsitul lor de care te poti folosi pentru a-ti educa corect copilul. Reprezinta un instrument la-ndemana de educatie si disciplinare.

Cum alegi povestile potrivite pentru copii?

Inainte de a alege o poveste, gandeste-te la copilul tau si la ce anume are el nevoie sa inteleaga si sa isi dezvolte la acea varsta. De exemplu, daca ii este frica de intuneric alege o poveste despre un personaj care depaseste anumite frici, daca se cearta cu fratele alege una in care rivalitatea fraternala este depasita si in care cei doi frati ajung sa se inteleaga.

Alege-i povestioare cu tematica, cu rol educativ care sa aiba o influenta pozitiva si constructiva asupra lui. De asemenea, daca animalutul lui de companie moare, alege o poveste despre un copil care tocmai si-a pierdut animalutul.

De asemenea, daca alegi sa ii citesti din carti, atunci ai grija ca acestea sa fie cat mai colorate si pline de imagini pentru a-i fi mai usor copilului sa asocieze ce spui cu imaginea.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Povesti educatie copii Dezvoltare copii Educatie copii Citit copii prescolari Carti pentru copii

Articole recomandate

Citeste si despre