Cum trebuie sa citesti copilului pentru a-l apropia de carti?

/ / Modificat: 2011-11-04
Cum trebuie sa citesti copilului pentru a-l apropia de carti?

Copilul tau adora sa ii citesti carti si sa-ti fie tovaras in aventurile acestui univers de poveste. Unoeori isi mai pune amprenta pe cate o poveste cu gesturi si grimase gingase care dau si mai mult viata cartilor. Insa de la o varsta incolo tu te vei sustrage din acest obicei si va trebui sa il lasi sa citeasca singurel. Este esential sa il apropii de citit si literatura inca de cand esti la "carma" cititului!

Inainte de a incepe sa ii citesti copilului

Aprovizioneaza-te cu cat mai multe carti!

Alege carti potrivite pentru varsta prescolarului. Este timpul sa abandonezi cartile pentru bebelusi deoarece dupa varsta de 3 ani, micutul tau e capabil sa se aventureze in universuri si lumi cu eroi si printese ceva mai complicate.

Orienteaza-te dupa carti care il ajuta pe copil sa invete valori sau virtuti esentiale ca cele de prietenie, dragoste, empatie, generozitate etc.

Lasa-l si pe el sa aleaga carti!

Du-l la raftul potrivit, care are carti pentru varsta lui, si lasa-i libertate de alegere. Pana la urma trebuie sa ii faca placere ceea ce i se citeste si sa urmareasca cu interes firul povestii, iar daca le alege el, va avea senzatia ca este mai frumoasa si mai interesanta si se va concentra mai mult.

Vorbeste-i despre carti si pregateste terenul pentru lectura de seara!

Este important sa ii vorbesti despre lumea fascinanta a cartilor. Cat mai des poti, dar fara a-l plictisi, caci isi va pierde interesul. De exemplu, daca seara urmeaza sa ii citesti o carte, il poti intreba inca din timpul zilei ce poveste i-ar placea sa asculte: cu zane, printi si printese sau cu fermieri, animalute etc. Dupa ce alege, pune-i tot timpul intrebari despre ce crede ca face un fermier, ce animale stie si fa legatura cu respectiva carte.

Fii un model pentru el!

Este important ca micutul tau sa te vada ca citesti, ca esti inconjurata de carti si ca iti face placere acest lucru. Nu refuza sa ii raspunzi daca te intreaba ce faci, ce citesti si de ce. Prezinta-i toate tipurile de lectura (reviste, ziare, carti etc.) intr-o lumina cat mai pozitiva.

In timp ce ii citesti

Fa conversatie cu el!

Nu ii citi si gata! Este important sa il mentii conectat la poveste si sa il ajuti sa descopere cat de minunata e literatura, nu doar sa il adormi! Asadar, interactioneaza cu el cat mai des pe parcursul povestii. Dupa ce citesti cateva paragrafe, pune-i intrebari despre ce crede el despre ce se intampla, de ce se intampla etc.

Ajuta-l sa faca legaturi cu experiente reale!

Multe teme de povesti se pot regasi si in realitate, in situatii obisnuite prin care trece copilul. Daca alegi carticele din care micutul poate invata anumite lectii de viata atunci pune-l sa se gandeasca daca el a trecut prin acea experienta. De exemplu, daca tema cartii este generozitatea, intreaba-l daca el a daruit vreodata unui copil mai putin norocos ca el o jucarie si daca nu, de ce.

Citeste cu o intonatie haioasa si antrenanta!

Nu citi de parca ai lectura un curs academic. Fii implicata in poveste si citeste-i cu intonatie si ritmicitate. De asemenea, fa asociatii intre cuvintele si din cand in cand intreaba-l cu ce rimeaza anumite cuvinte. Ofera-i indicii si ajuta-l, altfel se va simti frustrat ca nu stie!

Ai rabdare si explica-i cuvintele pe care nu le intelege, precum si morala fiecarei povesti!

Ajuta-l sa aiba de beneficiat de pe urma a ceea ce ii citesti. Spune-i de la inceput ca te poate intreba orice atunci cand nu intelege ceva sau vreun termen si explica-i la finalul povestii care este morala si lectia de viata pe care trebuie sa o extraga din ea. Vorbeste-i intr-un limbaj adecvat lui, asociind si cu intamplari din viata lui! Va intelege mai usor!

Dupa ce ai terminat de citit

Aplica noile concepte si cuvinte invatate

Daca micutul tau a invatat termeni noi dintr-o poveste, ajuta-l sa le adauge in vocabularul lui si sa nu le uite, folosindu-le in situatii curente. De exemplu daca i-ai vorbit despre un personaj gigant sau un urias, atunci foloseste-te de termen cand ii dai sa bea sucul de fructe. Spune-i "si acum bem un pahar gigant sau urias de suc; mai stii ca am vorbit despre ce inseamna gigant sau urias?".

Desenati impreuna povestea!

Cel mai bun mod de a-l ajuta sa inteleaga si mai bine povestea si de a se apropia de lumea cartilor este sa incercati impreuna sa transpuneti povestea in imagini. Asa cum va pricepeti si cum puteti! Important e mesajul nu frumusetea picturii!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Citit copii prescolari Carti prescolari Carti pentru copii

Articole recomandate

Citeste si despre