7 activitati si jocuri linistite pentru un copil bolnav

/ / Modificat: 2013-04-18
7 activitati si jocuri linistite pentru un copil bolnav

Atunci cand copilul este bolnavior, prima recomandare a medicului este odihna. Repausul la pat nu este o activitate foarte distractiva pentru micutul tau, deoarece il impiedica sa se desfasoare in voie si sa se joace, ceea ce ar putea conduce la adevarate crize de plans si isterie.

Fii pregatita sa distrezi copilul chiar si atunci cand este imobilizat la pat, cu cateva jocuri si activitati care nu necesita deplasare sau efort fizic substantial! Iata cum se poate distra prichindelul atunci cand este bolnav!

Carti, e-book, audiobook

Carticelele, ebook-urile sau audiobook-urile sunt cateva dintre metodele prin care poti distrage atentia copilului, cateva ore bune, de la starea lui bolnavicioasa si de la plictiseala. Alege-i carticele pe placul lui, cu povesti antrenante si interesante, care sa-l tina conectat la aceasta activitate cat mai mult timp.

Acorda-i timp nelimitat pentru citit si audiat povesti si povestiri. Spre deosebire de calculator sau televizor, dependenta de carti nu este nociva pentru dezvoltarea lui. Asadar, daca doreste sa rasfoiasca mai multe carti de povesti sau sa mai asculte un audiobook, nu ii refuza dorinta.  

Desene animate, documentare si filme

O alternativa la carti sunt desenele animate, documentarele video sau filmele pentru copii, care reusesc sa ii capteze interesul pentru inca 1-2 ore pe zi.

jocuri-copii

Nu abuza de televizor in perioada in care este bolnav. Respecta programul adecvat varstei lui, pe care l-ai stabilit cu privire la utilizarea televizorului.

Figurine din plastilina

Mai distrage-i atentia de la plictiseala si cu ajutorul plastilinei. Pune-i pe o masuta, in pat, mai multe cutii cu plastilina colorata si lasa-l sa-si foloseasca imaginatia pentru a crea figurine din ea.

Crafturi si decoratiuni

Daca plastilina nu ii face cu ochiul si nu are chef de modelat figurine, vezi daca ii surade ideea lipiciului si decupatului. Pune o masuta cu picioare in fata lui, in pat, aduna toate materialele de lucru pentru crearea de decoratiuni sau crafturi, stabiliti impreuna o tema - papusi, crafturi de vara, floricele, cutii decorative etc. - si lasa-l sa-si foloseasca imaginatia pentru a crea cele mai simpatice creatii.

Jocuri pe laptop sau tableta

Internetul si calculatorul isi fac si ele loc in programul copilului bolnavior. Atractia copilului pentru tehnologie nu va scadea nici macar din cauza starii de moleseala si rau. Imediat ce va vedea ca te apropii cu laptopul sau tableta de el, obrajorii i se vor imbujora, iar zambetul ii va renaste pe chip.

Lasa-l sa se joace pe laptop sau sa navigheze pe internet, insa doar in limita timpului acordat, de obicei, intr-o zi. Nu face o exceptie de la regula, doar pentru ca este bolnavior. In viitor, te-ai putea trezi in situatia in care s-ar preface ca este bolnav doar ca sa mai primeasca cate o ora in plus la calculator.

Regulile pe care le stabilesti nu trebuie incalcate sau modificate sub nicio forma, deoarece isi pierd din impact si din puterea de disciplinare.  

Desenat si colorat

O alta activitate placuta prin care poti face sa treaca mai usor perioada de convalescenta a copilului este desenatul sau coloratul. Copilul mic adora sa manuiasca instrumentele de scris si sa scrijeleasca cu ele tot soiul de imagini, care mai de care mai colorate si mai mici, mai mari, mai lungi sau groase.

Chiar daca nu stie sa faca foarte multe desene si poate ca nici sa coloreze nu este foarte priceput, se va distra copios cu creioanele colorate sau cariocile in manute.  

Puzzle-uri

Puzzle-urile sunt alte joculete pentru care copilul nu are nevoie sa se deplaseze sau sa se agite foarte mult. Opteaza pentru puzzle-uri cu mai putine piese, astfel incat sa nu fie nevoit sa se intinda foarte mult sau sa depuna efort fizic pentru a forma o imagine mare.

Asaza-i o plansa in fata si rastoarna-i cutia sau saculetul cu piese. Apoi, pune-i imaginea in fata si incurajeaza-l sa asambleze bucatica cu bucatica.  

Ce alte joculete care se pot juca in patut mai cunosti? Tu cum reusesti sa asiguri buna dispozitie a copilului atunci cand este bolnavior si are nevoie de repaus la pat? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Activitati copii bolnavi Activitati distractive pat copii Joaca copii

Articole recomandate

Citeste si despre