Inecul secundar si inecul uscat la copii - simptome si masuri de prim ajutor

/ / Modificat: 2017-10-02
Inecul secundar si inecul uscat la copii - simptome si masuri de prim ajutor

Atunci cand mergi cu copii la mare sau la piscina, trebuie sa ii monitorizezi foarte atent atunci cand se joaca in apa sau se intrec la inot. Orice inghititura de apa se poate dovedi extrem de periculoasa.

Expertii avertizeaza ca persoanele salvate de la inec pot muri din cauza inecului secundar. Ei se intorc acasa, simtindu-se aparent normal, dar dupa cateva ore sunt coplesiti brusc de oboseala, se intind in pat sa doarma si nu se mai trezesc. Desi astfel de cazuri nefericite sunt rare, preventia ramene esentiala!

Afla ce este inecul secundar, cum se manifesta si, cel mai important, cum se poate preveni! 

Ce este inecul secundar?

Inecul secundar, cunoscut si sub numele de “inec pe uscat”, a ucis in ultimii ani mai multi copii. Fenomenul este considerat rar, insa se poate intampla oricui, oricand. Totusi, copiii mici sunt mult mai afectati decat adultii, din cauza constitutiei lor firave.

Un copil care s-a aflat in pericol de a se ineca poate inhala apa pe caile respiratorii. Odata ajunsa in plamani, apa poate provoca iritarea, inflamarea si umflarea acestora (edem pulmonar), facand aproape imposibila inspirarea oxigenului si expirarea dioxidului de carbon. Edemul pulmonar poate fi asimptomatic la inceput, dar dupa cateva ore sau zile poate duce la decesul persoanei in cauza.

Inecul uscat este consecinta directa a edemului pulmonar, provocat de apa inhalata in plamani. Practic, organismul si creierul „simt” ca se ineaca. Laringele incepe sa se contracte spasmotic, iar caile respiratorii se blocheaza, ca modalitate de aparare a organismului. Consecinta acestui mecanism defensiv este, din pacate, fatala, victima murind asfixiata in lipsa unor ingrijiri medicale de urgenta.

Inecul secundar:  cum se manifesta? 

Cel mai important lucru pe care trebuie sa il constientizezi este ca un copil se poate ineca si dupa ce a fost salvat din apa si resuscitat. De aceea este foarte important sa inveti sa recunosti simptomele inecului secundar si sa mergi de urgenta cu copilul la medic.

Iata care sunt principalele semnale de alarma:

• albastrirea buzelor;
• tenul palid;
tuse excesiva si persistenta;
• dificultati de respiratie,
• stare de somnolenta accentuata;
• dureri in capul pieptului;
• simptome gastrice, incluzand dureri de burta, diaree sau varsaturi;
• amnezie;
• schimbari de comportament, cum ar fi iritabilitate si lipsa de concentrare.

Toate aceste simptome sunt cauzate de prezenta apei in plamani si de hipoxie (insuficienta oxigenare a creierului). Daca un copil prezinta astfel de simptome dupa o baie in mare sau in piscina, el trebuie vazut de un medic specialist cat mai repede posibil.

Inecul secundar: cum se trateaza? 

Prima masura imediata pe care orice parinte trebuie sa o ia in caz de inec secundar este sa-si duca fiul sau fiica la urgenta. Medicii vor lua masurile necesare pentru oxigenarea organismului copilului si pentru eliminarea surplusului de lichid din plamani.

Este adevarat ca apa se elimina singura, in majoritatea cazurilor, insa nu trebuie sa te bazezi pe acest lucru. Ignorarea simptomelor sau amanarea prezentarii la spital pot fi fatale, in cazul copiilor mici, mai ales daca acestia au inhalat apa in plamani. Copilului trebuie supravegheat si in urmatoarele 24 de ore, dupa controlul medical.

Cum sa previi inecul secundar

Desi cazurile de inec secundar sunt rare, reprezentand 1%, maxim 2% din totalul incidentelor de inec, trebuie sa ramai vigilent si sa verifici mereu starea de sanatate a copilului.

Supravegheaza-ti copiii in permanenta atunci cand sunt in apa. Daca mergeti la piscina, asigura-te ca exista un gratar deasupra filtrului de evacuare. Uneori, copiii aluneca in gurile de evacuare, riscand sa inghita apa.

Retine ca apa din piscine contine, de regula, multe chimicale, ceea ce o face mai periculoasa decat apa de mare, in cazul in care este inhalanta in plamani. Clorina, de exemplu - o substanta folosita in mod frecvent pentru dezinfectarea apei din piscine irita foarte tare bronhiile.

Nu ezita sa mergi cu copilul la urgenta, dupa ce a fost salvat de la inec. Chiar daca micului a fost resuscitat si a eliminat apa pe gura, este posibil ca o parte din aceasta sa ramana blocata la nivelul plamanilor. Dupa cateva ore, apa duce la inflamarea tuburilor bronsice, provocand edem si scaderea saturatiei in oxigen.

Povesti adevarate despre inecul secundar

O mamica din Carolina de Nord, Statele Unite ale Americii, a relatat pe blogul sau o experienta terifianta: fiul ei aproape s-a inecat intr-o piscina, la o petrecere. A stat sub apa doar cateva secunde si, din fericire, a fost resuscitat. Femeia si-a anuntat pediatrul de cele intamplate, iar acesta i-a spus sa-l duca pe copil la urgenta cat mai repede. Baietelul era foarte obosit si lipsit de vlaga. La camera de garda, medicii i-au confirmat mamei ca plamanii copilului erau iritati si inflamati din cauza chimicalelor prezente in apa din piscina. Doctorii au reusit sa il salveze, insa doar pentru ca cel mic a ajuns la timp la urgenta.

Din pacate, nu toate povestile au final fericit. Unii copii nu prezinta simptome decat dupa trei zile, cand totul este prea tarziu. Un baiatel de 4 ani din Texas si-a pierdut viata vara aceasta, la o saptamana dupa ce a inotat in piscina. Micutul s-a plans initial de dureri de stomac, apoi a inceput sa prezinta varsaturi si diaree. Cand parintii au ajuns cu el la urgenta, nu mai era nimic de facut: plamanii copilului erau invadati cu lichid.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Siguranta copii Masuri siguranta plaja copii Inec copii Bebelus piscina

Articole recomandate

Citeste si despre