Gelul de maini antibacterian, sigur pentru copiii mici?

/ / Modificat: 2011-05-27
Gelul de maini antibacterian, sigur pentru copiii mici?

Specialistii sustin ca multe produse de ingrijire, printre care banalul sapun, pasta de dinti sau gelul de maini antibacterian contin substante toxice periculoase pentru sanatate care pot conduce chiar la aparitia cancerului. Aceste idei ne fac sa ne intrebam daca banalul gel pentru maini pe care il folosim pentru a igieniza manutele copilului, cand nu avem sursa de apa la-ndemana, prezinta sau nu vreun pericol esential.

Gelurile de maini antibacteriene si indepartarea germenilor

Aceste geluri au fost in timp indispensabile in reducerea imbolnavirilor in scoli, gradinite si alte locatii. Acest lucru s-a datorat faptului ca sunt o metoda usoara de indepartare a germenilor, sunt usor de folosit si nu necesita apa pentru clatire, deci le poti folosi oriunde si oricand.

Specialistii sustin ca intr-adevarar ele pot fi periculoase pentru copiii mici. Daca stam sa ne gandim ca unele dintre ele contin cel putin 62% alcool, atunci efectele secundare nocive sunt clare. Unele geluri de maini antibacteriene contin chiar si 90% alcool etilic. Acesta este considerat cel mai eficient dezinfectant si este cel mai utilizat pentru ca are proprietatea de a nu usca atat de rau pielea precum altele.

Pericole la care sunt expusi copiii in folosirea gelurilor antibacteriene pentru maini

Au aparut diverse controverse in ultima perioada cu privire la folosirea gelurilor antibacteriene pentru maini si a altor produse de ingrijire.

Copiii mici au tendinta de a explora tot felul de lucruri noi, iar daca micutii "gusta" sau chiar miros acest gel dupa ce a fost aplicat pe maini, atunci pot aparea probleme severe.

Una dintre aceste probleme este intoxicatia cu alcool. Riscul este cu atat mai mare cu cat acestea sunt folosite in cazul copiilor sub varsta de 6 luni. Poate ca este folosit in cantitati foarte mici pe mainile micutului, insa daca este aplicat cu o frecventa mare, riscul creste.

Alcoolul care se absoarbe prin piele in organismul copiilor nu pune probleme de sanatate, spun specialistii, pentru ca absorbtia este foarte mica, asemanatoare cu a unei picaturi de vin ingerate. Atentie insa, daca este folosit frecvent poate cauza probleme bebelusilor.

De asemenea, compozitia acestora poate contine anumite substante chimice extrem de toxice, care daca sunt inhalate sau ingerate de micuti pot cauza probleme de sanatate pe termen lung. Cel mai periculos dintre ele este triclosanul, cel care este acum in vizorul tuturor cercetatorilor si specialistilor in sanatate, pentru ca este considerat a fi cauzator de cancer.

Se recomanda sau nu folosirea gelurilor pentru maini antibacteriene la copii mici?

Medicii sustin ca nu trebuie evitate complet produsele de igienizare pentru maini fara necesitatea apei, insa trebuie alese si folosite cu mare grija. Cu siguranta ca folosirea corecta a unor produse atent alese este mult mai putin nociva decat nefolosirea lor.

Asadar, parintii trebuie sa fie atenti la urmatoarele lucruri atunci cand aleg si folosesc un gel de maini antibacterian:

  • sa citeasca atent eticheta produsului si sa evite alegerea produselor cu un continut crescut de alcool sau de substante toxice;

  • produsele bio/eco sunt o alegere mult mai sigura;

  • exista produse care nu contin deloc alcool in compozitie, acestea sunt de preferat;

  • nu aplica o cantitate prea mare pe manutele copilului;

  • freaca manutele copilului cu gel pana cand acesta se usuca; nu lasa mainile umede dupa aplicare;

  • supravegheaza copilul cu atentie dupa ce ii dai cu acest gel si incearca sa eviti pe cat posibil ca acesta sa bage manutele in gurita, macar pana ajungeti la o sursa de apa pentru a-l spala;

  • nu face un obicei din a folosi gelul de maini in locul apei si al sapunului pentru copii; aplica-l doar in cazuri urgente, in care nu ai la-ndemana produsele necesare igienizarii normale a mainilor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sanatate copii Reguli igiena copii

Articole recomandate

Citeste si despre