Activitati in aer liber - sfaturi de ingrijire a copilului

/ / Modificat: 2014-08-21
Activitati in aer liber - sfaturi de ingrijire a copilului

Joaca in aer liber este distractia preferata a copiilor in sezoanele calde de primavara si vara. Chiar daca micutii se distreaza copios in parc sau la iarba verde, este important sa te asiguri ca este in siguranta in timpul expunerii la soare si a alergaturilor de colo pana colo.

Iata cum protejezi corespunzator copilul de arsurile solare si insolatie, de riscul de deshidratare si cum il inveti sa se descurce in caz ca se rataceste de tine!

Protectie solara

Protectia solara este o masura de siguranta care nu ar trebui sa lipseasca din rutina de ingrijire a copilului atunci cand este scos afara. Masurile trebuie insa sporite in sezoanele calde, cand razele soarelui sunt puternice si emit mai multe radiatii periculoase pentru pielea sensibila a copilului.

la_joaca

Inainte de a imbraca prichindelul pentru a iesi cu el afara, da-l cu crema de protectie solara pe tot corpul, chiar si pe zonele acoperite cu haine, intrucat radiatiile patrund prin acestea.

Palariuta de soare

Pe langa crema de protectie, palariuta este alt aliat puternic in lupta impotriva efectelor nocive ale soarelui. Este importanta nu doar pentru a proteja pielea de arsuri solare si iritatii, dar si pentru combaterea insolatiei, mai ales in zilele calduroase, cu soare puternic.  

Hidratare

Hidratarea este foarte importanta in ingrijirea copilului in timpul activitatilor desfasurate in aer liber. Atunci cand iese afara, la joaca, copilul zburda de colo pana colo, se catara pe tot ce apuca si abia daca sta locului o clipa.

joaca_in_aer_liber_copii

Depune o cantitate crescuta de energie, transpira si pierde foarte multe lichide. In momentul in care exista un dezechilibru major intre apa introdusa in organism si cea eliminata prin transpiratie si urina, apare deshidratarea, o afectiune periculoasa.

Este recomandat sa ai intotdeauna in bagajelul cu lucruri pentru copil o sticluta cu apa si sa te asiguri ca bea periodic din ea, mai ales in zilele calduroase de vara.  

Gustari

Nici gustarile nu trebuie sa lipseasca din bagajelul cu lucruri pentru cel mic. Evita situatia in care i se face foame si cere tot felul de snacksuri nocive de la magazin. Ia cu tine intotdeauna un fruct sau un biscuite sanatos, din cereale integrale. Nu doar ca sunt sanatoase si rezista la temperaturile mari de afara, dar ii ofera si supliment de energie pentru a se juca in voie.

Masuri de protectie in caz de ratacire sau rapire

In momentul in care mergi in parc cu prichindelul tau, exista intotdeauna riscul sa se rataceasca de tine sau ca cineva sa il rapeasca. Chiar daca nu se intampla foarte des acest lucru, este important sa fii precauta.

copil-straini

Pe langa faptul ca trebuie sa memorezi cu atentie hainutele cu care il imbraci de fiecare data cand iese afara si sa ai intotdeauna o fotografie cu el in telefon sau portofel, este important sa inveti prichindelul cum sa se descurce in momentul in care vede ca nu mai esti langa el.

Daca este foarte mic, atunci asigura-te ca are mereu in buzunar un biletel pe care sunt trecute datele tale de contact (nume si numar de telefon). Invata-l sa il foloseasca in momentul in care constata ca s-a ratacit.

Spune-i sa se duca la cea mai apropiata doamna (in ochii copiilor, femeile inspira mai multa incredere decat barbatii), sa ii spuna ca s-a ratacit si sa ii arate biletelul. Daca este mai maricel, atunci incearca sa il inveti adresa de acasa pe de rost si numarul de telefon, astfel incat sa le poata spune organelor de politie sau celor care vor sa il ajute.

Este indicat sa pregatesti copilul de mic si pentru situatia in care este abordat de un strain care ii cere sa mearga cu el sau ii ofera ceva de mancare. Invata copilul sa refuze intotdeauna astfel de oferte si sa dea fuga la tine, daca esti cu el in parc, sau sa plece rapid de langa acea persoana.

In cazul in care il prinde de manute sau insista, incurajeaza-l sa tipe sau sa fuga la prima persoana pe care o vede in jurul lui pentru a-i cere ajutorul. Copilul nu trebuie invatat ca nu are voie sa vorbeasca cu absolut niciun strain, mai ales daca se rataceste, deoarece singura lui solutie este sa apeleze la o persoana pe care nu o cunoaste pentru ajutor.

Este important sa invete care sunt situatiile in care este in pericol in preajma unui strain si sa se fereasca corespunzator de ele.  

Ce alte masuri de ingrijire si siguranta a copilului in timpul activitatilor in aer liber mai cunosti? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Activitati aer liber copii Joaca aer liber copii Activitati amuzante copii

Articole recomandate

Citeste si despre