4 accidente frecvente la copii si cum sa le tratezi

/ / Modificat: 2014-07-01
4 accidente frecvente la copii si cum sa le tratezi

Ce farmec ar avea copilaria fara cateva julituri si zgarieturi, conjunctivita, vanatai, fracturi, entorse, curs sange din nas, intepaturi de insecte si alte tipuri de accidente minore? Sunt intamplari imprevizibile si frecvente la copii, pe care trebuie sa fii mereu pregatita sa le ingrijesti corespunzator, pentru a preveni infectiile si complicatiile. Iata cele mai des intalnite accidente din copilarie si ce masuri rapide trebuie sa iei!

Taieturi, julituri, vanatai si zgarieturi

Juliturile, zgarieturile si taieturile sunt cele mai frecvente accidente pe care le suporta cel mic de-a lungul copilariei. In agitatia sa pe afara si in joaca zilnica, copilul este grabit, neatent si se zgarie in tot felul de sarme, garduri, in urma cazaturilor pe ciment sau in alte obstacole care se pun in calea lui.

Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa inspectezi rana si sa vezi daca este superficiala - o zgarietura sau julitura - sau adanca - o taietura. In cazul in care curge mult sange, ia un prosop si pune presiune pe rana, pentru a opri hemoragia.

Daca rana necesita copci, este nevoie sa mergi cu copilul la medic. In situatia in care este superficiala, curat-o cu apa si sapun si pune-i un plasture sau un bandaj steril. Urmareste vindecarea ei sau aparitia semnelor de infectie, care trebuie sa te trimita cu copilul la doctor.

Vanataile apar in urma spargerii vaselor superficiale de sange si trec de la sine. In cazul in care acestea sunt mari si urate, poti aplica comprese cu gheata impachetata intr-un prosop, pentru a reduce umflaturile. Pentru a grabi vindecarea, aplica creme sau lotiuni homeopatice care se gasesc in plafaruri.

Conjunctivita

Conjunctivita este o afectiune frecventa printre copii, deoarece apare atunci cand virusul este transmis la ochi prin intermediul manutelor. Copilul mic isi duce frecvent mana la ochi, iar in acele momente, exista riscul infectarii cu virusul din familia poxvirus si aparitia infectiei.

Ochiul se inroseste, lacrimeaza si copilul resimte o senzatie locala de mancarime. Boala dispare rapid, dar micutul trebuie dus la medic, deorece are nevoie de o reteta de picaturi cu antibiotice. Ochii se curata zilnic cu dischete sterile si ser fiziologic sau apa oxigenata.

Fracturi osoase si entorse

In urma unei lovituri sau cazaturi, copilul poate suferi, in cazuri ceva mai usoare, o entorsa, iar in cazuri severe, o fractura osoasa, atat la nivelul manutelor, cat si al picioarelor.

Entorsele sunt lezari sau intinderi ale ligamentelor articulare. Denumite si scrantituri, entorsele necesita imobilizarea membrului in gips sau intr-un bandaj de contentie, cu atele, timp de cateva saptamani.

Fracturile sunt ceva mai complicate si dureroase, deoarece osul este rupt sau dislocat de la locul lui, in urma unor traumatisme locale. Copilul trebuie dus imediat la medic, dar pana atunci, este important sa ii indepartezi hainutele de pe zona afectata, sa ii pui o compresa cu gheata si, daca te pricepi, sa ii pui si doua atele improvizate pana cand ajungi cu el la spital sau pana vine ambulanta.

Intepaturi de insecte si paianjeni

Cand este mic, copilul "misuna" peste tot, iar cand se vede liber in parcuri, paduri sau la camp, este nerabdator sa exploreze fiecare particica de pamant si verdeata. In aceasta aventura in aer liber, se poate alege cu iritatii ale pielii de toata frumusetea, cauzate de intepaturile de tantari, viespi si alte tipuri de insecte sau chiar de paianjeni.

Daca micutul este intepat de o insecta, ai grija sa scoti, cu o penseta, acul din pielea copilului, sa speli zona cu apa si sapun si sa aplici cateva cuburi de gheata. Daca iritatia se mareste, se inroseste sau se umfla, mergi cu el la medic, deoarece poate fi vorba de o infectie.

In cazul in care este muscat de un paianjen, mergi cu el de urgenta la spital si ia cu tine si exemplarul care l-a muscat, pentru ca medicul sa isi dea seama daca este sau nu veninos si ce tratament este mai adecvat.

Daca stii ca sufera de alergii la intepaturile de insecte, asigura-te ca ai mereu cu tine o doza de cortizon, pentru a evita un soc anafilactic.

Ce accidente minore a suferit micutul tau si cum le-ai combatut rapid? Impartaseste-ne sfaturile si ideile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Accidente frecvente copii Accidente copii Cazaturi copii Conjunctivita copii Fracturi copii Accidente comune copii Prevenire accidente copii

Articole recomandate

Citeste si despre